Hlavní navigace

Francie plánuje na polovinu příštího roku spuštění digitálního rozhlasu

14. 6. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Do výběrového řízení na vydání licencí pro digitální rozhlas se ve Francii přihlásilo 178 subjektů, přesto ale může vše skončit fiaskem. Proč? Bojkotují ho velcí hráči, mimo jiné i Lagardère.

Francouzi se připravují na spuštění vysílání digitálního rozhlasu. V polovině příštího roku by měl být signál dostupný v Paříži, Marseille a Nice. Zájem o výběrové řízení je velký. Podle informací serveru Radiowoche.de se do něho hlásí 178 subjektů, z nichž 37 nemá doposud v této oblasti žádnou zkušenost. Výběrové řízení bylo původně zahájeno už před čtyřmi lety, nakonec ale bylo pozastaveno. Zavádění DAB ve Francii ale provází fiasko. Velcí hráči ho záměrně bojkotují.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: V Rakousku se snaží o restart digitálního rozhlasu. Bude o něj zájem?

Zatímco v Německu a Švýcarsku je digitální vysílání rozhlasu na vzestupu, jeho zavádění může utrpět tím, že privátní mediální skupiny RTL (RTL, RTL2, Fun Radio), Lagardère (Europe 1, Virgin Radio, RFM), NRJ (NRJ, Nostalgie, Chérie FM, Rire et chansons) a NextRadio TV (BFM Business, RMC) své žádosti o vydání licencí stáhly. Chtějí se totiž zaměřit na nové technologie, mimo jiné sítě 4G a podobně. O tom, kdo bude moci ve Francii vysílat a kdo ne, se má rozhodovat v červenci, v říjnu pak mají být vydána oprávnění. Provozovatele multiplexu by si měli vysílatelé vybrat do konce ledna příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).