Hlavní navigace

Radní ČTÚ Frankl: Postoj Novy chápu, souběžné vysílání je drahé

3. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
3. 7. 2007

Rozhodnutí Novy nepřistoupit na ceník Českých radiokomunikací a nezahájit digitální vysílání z Bukové hory u Ústí nad Labem je podle člena Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Michala Frankla legitimní. Televize jsou v této chvíli nuceny, aby vysílaly souběžně. To znamená, aby platily šíření signálu jak analogově, tak i digitálně. Přináší jim to dodatečné, ne úplně zanedbatelné náklady. Je tedy pochopitelné, že se snaží vyjednat co nejvýhodnější cenu, řekl Frankl v pondělním rozhovoru pro zpravodajský digitální okruh Českého rozhlasu Rádio Česko.

BRAND24

Do budoucna počítáme s tím, že až začne státem řízený přechod na digitální vysílání, tak v jednotlivých oblastech bude přesně stanoveno období takzvaného souběhu. To znamená, kdy bude vysílán ještě analogový, ale už i digitální signál. Období souběhu by mělo být relativně krátké, tak aby se vyřešily problémy s dokrytím, aby to firmy finančně nezatěžovalo víc, než je nezbytně nutné, dodal Frankl.

Generální ředitel televize Nova Petr Dvořáktiskové zprávě k důvodům nezahájení digitálního vysílání Novy z Bukové hory uvedl, že očekával výrazně levnější poplatky pro digitální vysílání narozdíl od toho analogového. Radiokomunikace zatím podle mediálního zástupce Jakuba Bieleckého nehodlají poplatky za šíření Novy v severočeském digitálním multiplexu A snižovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).