Hlavní navigace

František Fuka: prodal jsem bitcoiny, obvinili mě z podvodu

14. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Známý český publicista jde příští týden k soudu. Při prodeji bitcoinů se totiž podle svých slov stal obětí podvodníka, k soudu teď ale jako obviněný míří on sám.

Při prodeji či nákupu na internetu stojí za to být ve střehu. Přesvědčil se o tom i známý publicista a provozovatel webu FFFFilm.name František Fuka, kterého příští týden čeká soudní jednání ohledně podvodu při prodeji bitcoinů. Fuka o případu píše na svém blogu.

Na jaře podle svých slov prodal jistému člověku bitcoiny za 2200 Kč. Kupci poslal číslo účtu, a když na něj doputovaly peníze, odeslal mu bitcoiny

„Ovšem za nějaký měsíc se mi z jiného e-mailu ozval Josef Bobek (jméno je změněno), který tvrdil, že nikdy žádné Bitcoiny kupovat nechtěl a posílal 2200 Kč na účet někomu, kdo nabízel na prodej léky. Léky nedostal a vygooglil si, že ten účet patří mně. A chtěl zpátky 2200 Kč, protože jsem se bezdůvodně obohatil,“ popisuje následující události Fuka.

Podle jeho líčení to vypadá na útok metodou „man-in-the-middle“ – podvodník se před kupcem vydával za Fuku a před Fukou za kupce, inkasoval bitcoiny a spor o náhradu škody nechal na dvou podvedených. Využil toho, že zatímco bankovní převod je snadno vystopovatelný k majiteli účtu, transakce v bitcoinech je anonymní.

Vzhledem k tomu, že Fuka odmítl kupci peníze poslat zpět, bude o případu příští týden jednat obvodní soud pro Prahu 9.

BRAND24

„Jde mi především o to, že stejným způsobem může kdokoliv rozporovat jakýkoliv prodej Bitcoinů, který jsem kdy já (nebo kdokoliv jiný) po internetu provedl. A raději prohraju spor o 2200 Kč (plus honoráře právníků), než později třeba spor o 100 000 Kč,“ píše Fuka.

Obecně se dá říct, že posílat peníze na účet neznámého člověka, který vám dá jeho číslo na internetu, rozhodně není dobrý nápad. A to se netýká jen bitcoinových transakcí, ale jakéhokoli online nakupování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).