Hlavní navigace

Kateřina Fričová: Do ČT chodí měsíčně sto námětů na dokumenty

18. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
18. 6. 2008

České televizi chodí jenom do centra dokumentaristiky okolo sta scénářů měsíčně. Televize si chce do budoucna nad těmito návrhy a realizací vybraných projektů nadále podržet dramaturgický a finanční dohled, prohlásila na dnešním semináři „Televize veřejné služby v digitální éře“ programová ředitelka ČT Kateřina Fričová.

Autorská svoboda v ČT je mnohem širší než v privátu, protože komerční televize jsou řízeny mnohem více centralisticky, podotkla Fričová. Veřejnoprávní televize musí při skladbě programu naslouchat svým akcionářům, kterými je tři a půl milionu českých domácností, dodala.

Fričová odmítla názor předsedy senátní komise pro sdělovací prostředky Jiřího Oberfalzera (ODS), že Rada ČT nemá dostatečný vliv na program veřejnoprávní televize. Děláme programové semináře pro Radu ČT a byli bychom hloupí, kdybychom nevyslechli jejich názor, prohlásila programová ředitelka ČT.

MMF24

Kladla jsem si otázku, kdo by tvořil nějaký poradní orgán, který by pomáhal rozhodovat, co má ČT vyrábět a vysílat. Nezávislého odborníka si představuji tak, že této práci rozumí a dělá ji, a proto může těžko zároveň rozhodovat, uvedla Fričová k návrhu, aby při výběru námětů ČT pomáhala jakási nová rada složená z nezávislých odborníků.

Fričová na závěr dodala, že ČT neměří svůj úspěch pouze sledovaností, ale také spokojeností diváků. Spokojenost našich diváků neustále roste, loni byla podle našeho průzkumu opět vyšší než předloni, uzavřela šéfa programu ČT.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).