Hlavní navigace

Gabe Newell (Valve) : Pirátství není otázka ceny

27. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Gabe Newell (zakladatel a CEO společnosti Valve) nesouhlasí s tím, že by nízké ceny her mohly znamenat konec jejich pirátění. Podle Newella je „pirátství skoro vždy problém služby, nikoliv problém ceny. Například, pokud piráti nabízejí produkt kdekoliv na světě, 24/7, snadno zakoupitelný z vašeho počítače a legální poskytovatel produkt blokuje podle regionu, poskytne ho do vaší země tři měsíce poté co je uvolněn v USA a můžete ho koupit pouze v kamenném obchodě. V takovém případě je pirátská…

Gabe Newell (zakladatel a CEO společnosti Valve) nesouhlasí s tím, že by nízké ceny her mohly znamenat konec jejich pirátění. Podle Newella je „pirátství skoro vždy problém služby, nikoliv problém ceny. Například, pokud piráti nabízejí produkt kdekoliv na světě, 24/7, snadno zakoupitelný z vašeho počítače a legální poskytovatel produkt blokuje podle regionu, poskytne ho do vaší země tři měsíce poté co je uvolněn v USA a můžete ho koupit pouze v kamenném obchodě. V takovém případě je pirátská služba výhodnější“.

Newell kritizuje i DRM, které označuje za „snížení hodnoty produktu buď přímým omezením užití uživatelem nebo vytvářením nejistoty“. Newell a Valve mají v tomto ohledu dostatek zkušeností, provozují jeden z největších obchodů se software a hudbou – Steam. A jeho slova můžete v praxi vidět na posledním hitu herní scény – Skyrim je dostupný na Steamu, ale v ČR si hru musíte koupit v kamenném obchodě. Tvůrci hry navíc její spuštění hry znemožňují bez Steamu a spíše než odstranění chyb ve hře a v ovládání se aktuálně věnují uveřejňování aktualizací, které bojují proti pirátským kopiím.

MMF24

Zdroj: Gabe Says Piracy Isn't About Price

PS – Škrtám „a hudbou“, které tam ruce dopsaly aniž by hlava myslela a aniž by to potom oči viděly. Hezkou neděli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).