Hlavní navigace

Gartner: tabletů se letos prodá o 7 milionů méně než desktopů a notebooků

27. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Růst dodávek tabletů se letos zpomalí, stejně jako pokles dodávek osobních počítačů. Gartner předpovídá, že tabletů se vyrobí o třetinu více než loni.

Podle předpovědi analytické společnosti Gartner výrobci elektroniky letos dodají na trh 276,7 milionů kusů osobních počítačů a notebooků, což představuje meziroční pokles o 6,6 %. Loni se jich přitom v meziročním porovnání objevilo na trhu o 11,5 % méně.

Naopak stejně jako v předcházejících letech se očekává nárůst v dodávkách tabletů. Jenže tempo růstu letos výrazně zpomalí. Vloni bylo na trh dodáno o 57 % tabletů více než v roce 2012. Pokud by se takový růst podařilo udržet i letos, dostaly by se tablety, co do počtu dodaných kusů, před osobní počítače a notebooky. 


Autor: Gartner

Nicméně analytici společnosti Gartner předpovídají tabletům pro letošní rok růst „jen“ 38 %. V absolutních číslech to znamená, že jich na trh bude dodáno necelých 271 milionů kusů, tedy stále méně než osobních počítačů. Výměna pozic se tak odkládá až na příští rok. Pro ten Gartner počítá s 263 miliony osobních počítačů a 349 miliony tabletů. Dodávky mobilních telefonů by měly letos vzrůst o necelých 5 %.

MMF24


Autor: Gartner

Co se týče operačních systémů a platforem, upevní podle analytiků Gartneru letos své postavení Android. Na trh by měla být dodána více než miliarda zařízení s tímto operačním systémem. Na druhém místě figuruje platforma Windows. Ta by měla být předinstalovaná na 339 tisících milionech mobilů, tabletů či osobních počítačů..

Zdroj: TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).