Hlavní navigace

Gazelle: prototyp nového prohlížeče od Microsoftu

25. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft pracuje na prototypu nového webového prohlížeče s označením Gazelle. Zkoumá nové možnosti fungování prohlížeče kvůli posílení bezpečnosti. Gazelle má být bezpečnější než Internet Explorer i konkurenční Mozilla Firefox či Google Chrome. Těch prvků, které bezpečnost mají zvýšit, je více. Například prohlížeč bude ignorovat veškerá kliknutí na objekt, který se na stránce zobrazil méně něž před sekundou – to kvůli podvodnému dynamickému přesouvání prvků pod kurzor uživatele. Dalším…

Microsoft pracuje na prototypu nového webového prohlížeče s označením Gazelle. Zkoumá nové možnosti fungování prohlížeče kvůli posílení bezpečnosti. Gazelle má být bezpečnější než Internet Explorer i konkurenční Mozilla Firefox či Google Chrome. Těch prvků, které bezpečnost mají zvýšit, je více. Například prohlížeč bude ignorovat veškerá kliknutí na objekt, který se na stránce zobrazil méně něž před sekundou – to kvůli podvodnému dynamickému přesouvání prvků pod kurzor uživatele. Dalším opatřením pro zvýšení bezpečnosti má být sandbox pro plug-iny instalované v rámci prohlížeče. Jeho nasazení by si však vyžádalo úpravy plug-inů třetích stran, což by byl zřejmě běh na delší trať.

Jako mnohem závažnější problém se ukazuje rychlost prohlížeče. Ten totiž provádí podrobnou bezpečností analýzu HTML kódu, která podle prvních ohlasů gazelu mění v želvu. Gazelle také nehodlá jít cestou spouštění obsahu panelů v samostatném procesu. Prý je to nedostatečné řešení, protože v jednom panelu může být díky rámům vloženo více stránek a kódů. Takže třeba stránky načtené přes iframe by pod Gazelle běžely jako samostatný proces. Nakolik se testované postupy osvědčí či snad promítnou do vývoje nástupce dokončovaného Internet Explorer 8, uvidíme časem. (SecurityWorld)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).