Hlavní navigace

Gianfranco Rosi vyhrál s Fire at Sea filmový festival Berlinale

21. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Film Europe Media Compan
Díky společnosti Film Europe Media Company se diváci již nyní mohou těšit na to nejzajímavější. Představí se mj. v rámci říjnové filmové přehlídky Be2Can 3.

Šestý ročník prestižního filmového festivalu zná své vítěze. V konkurenci osmnácti snímků získal Zlatého medvěda italský dokument na uprchlické téma, Fire at Sea (Fuocoammare).

Druhé nejvyšší ocenění, Velkou cenu poroty, nečekaně obdržel Death at Sarajevo (Smrt v Sarajevu).

Tuniský milostný příběh Inhebbek Hedi (Hedi) získal Cenu za nejlepší debut.
Autor: Film Europe Media Company

Tuniský milostný příběh Inhebbek Hedi (Hedi) získal Cenu za nejlepší debut.

Film Europe do české a slovenské distribuce přiveze hned tři oceněné tituly: tuniský milostný příběh Hedi (Inhebbek Hedi), který získal Cenu za nejlepší debut a Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce, dále francouzsko-německé drama Things to Come (L’Avenir), oceněné Stříbrným medvědem za režii a také nejnovější počin Thomase Vinterberga, The Commune (Kollektivet). Ten získal Stříbrného medvěda za nejlepší herečku.

ebf - partner 1

Další snímky představí Film Europe Media Company mimo jiné v rámci říjnové filmové přehlídky Be2Can 3. Čeští diváci budou mít rovněž šanci zhlédnout filmy 24 Weeks (foto v perexu), Being 17, The Commune, Things to Come, Hedi a Lily Lane na dalších festivalech i v běžné kinodistribuci.

Aleš Stuchlý a Vít Schmarc, dramaturgové festivalu Be2Can k tomu dodávají: „Ze soutěžní nabídky musíme vyzdvihnout film Hedi, pozoruhodně sebevědomý, suverénní a významově bohatý debut Tunisana Mohameda Bena Attiy. Jedná se o ten typ filmu, který je jedním dechem schopný vyprávět intimní příběh i být alegorií společenských proměn. Společně s dokumentem Fire at Sea nejvýznamnější snímek v soutěži. Pozornost si ale zaslouží také citlivé a živelně natočené queer drama Being 17. A z hlediska tématu a otevřenosti rozhodně i německý film o právu na potrat 24 Weeks, který oprávněně vyvolá velmi emotivní reakce a debaty.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).