Hlavní navigace

Global roaming

14. 7. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Slovo roaming jsme se většinou naučili spojovat s mobilními telefony, ale už nějakou dobu ho potkáváme i na internetu... Naposledy u Video On Line.

Slovo roaming jsme se většinou naučili spojovat s mobilními telefony, ale už nějakou dobu ho potkáváme i na internetu… Naposledy u Video On Line.

Jednou ze služeb, kterou zatím nabízí jen hrstka providerů, je také možnost připojení dial-up z ciziny často nazývaná Global roaming. I zde se ale pravděpodobně blýská na lepší časy, doba kdy tuto službu nabízel pouze EUnet a IBM už jsou dávno ty tam, postupem času tuto službu začaly nabízet Czech.Net a Internet OnLine a nedávno také Video On Line. Pokud jde ale o způsob, kterým tyto služby poskytují, lze je rozdělit na tři skupiny: EUnet a IBM používají vlastní sítě, zatímco ostatní provideři používají služeb sítě Gric. Výhodou všech služeb jsou samozřejmě nižší platby za telefon, nevýhodou je naopak vyšší platba za připojení. Celkově Vás ale služba vyjde určitě levněji, než připojení přímo do České republiky, nehledě na kvalitu mezinárodního spojení… Tyto služby však nejsou určeny na nějaké dlouhé surfování, spíše na vyřízení korespondence. Pro delší surfování a pro pravidelné návštěvy jedno státu je lepší zřídit si konto u nějakého místního providera. Pro všechny typy služeb je společné, že se platí za dobu spojení a platba probíhá většinou některou z mezinárodně uznávaných karet. Podívejme se tedy na jednotlivé nabídky:

Jedním z providerů, který nabízí přistup přes vlastní síť je EUnet. Počet přístupových uzlů je něco kolem 3000 ve 147 zemích světa. Specializací sítě je Evropa, kde je také naprostá většina uzlů(EUnetu) umístěna. Služba(EUnet Traveller) stojí téměř 40USD(cca 1500Kč) a obsahuje hodinu a půl připojení zdarma a za každou další minutu se platí 14 centů(cca 5Kč).

Dalším providerem s vlastní sítí, který nabízí přístup téměř z celého světa je IBM. Je možné se připojit z 1300 uzlů v 53 zemích světa. Pokud jde o cenové podmínky, zde je situace poněkud složitější. Síť IBM je totiž rozdělena do 4 regionů: 1. Severní Amerika 2. Jižní Amerika, Karibik a Mexiko 3. Evropa, Afrika a Blízký východ 4. Asie a Pacifik. IBM rozeznává dva druhy připojení a to v rámci svého regionu, to je placeno jako lokální připojení, a připojení z jiného regionu, to je placeno jiným tarifem. IBM má dva tarifní programy: základní(Base Plan) a obsáhlý(Compre­hensive). Základní tarif stojí 15USD(cca 550Kc) a obsahuje 5 hodin připojení zdarma v rámci svého regionu. Druhý tarif obsahuje 100 hodin zdarma v rámci regionu a stojí 25USD(cca 900Kc). Za každou další hodinu zaplatíte 2.50USD(cca 90Kc). Pokud se ale připojuje mimo svůj region zaplatíte vždy a to 5.28USD(cca 200Kc) za hodinu.

Třetím typem připojení je připojení přes síť Gric. Je to sdružení providerů, které momentálně obsahuje kolem 450 providerů ze 140 zemí světa. Služby této sítě už delší dobu nabízí Czech.Net a Internet OnLine, nedávno se připojilo také Video On Line. Pokud jde o ceny, tak ty se liší u jednotlivých providerů jen málo. Internet OnLine a Czech.Net chtějí poplatek za každé přihlášení v podobě 10Kč respektive 12Kč. Pokud jde o platbu za spojení účtuje si Czech.Net 180Kč/hodinu, Internet OnLine 2.50Kč/minutu a Video On Line si účtuje buď 162Kč/hodinu(pouze v USA) nebo 180Kč/hodinu(mi­mo USA).

Tyto služby jsou určeny pro lidi, kteří si chtějí z tepla svého hotelového pokoje a na svém notebooku přečíst svou poštu a trochu si zasurfovat, pro ostatní je vhodnější(a hlavně levnější) zajít do kavárny…

Karel Chvalovský

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Lupa. Jeho specializací jsou poskytovatelé připojení a technické aspekty Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).