Hlavní navigace

Gmail či Google Drive s až 15 GB zdarma již pro většinu uživatelů

21. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

E-mailová služba Gmail a cloudové úložiště Google Drive již většina uživatelů nabízejí zdarma až 15 GB. Uživatelé Google Apps pak mají k dispozici pro obě služby až 30 GB.

Podle našich informací Google již většinu svých uživatelů převedl na nový systém správy úložného prostoru, který jim v rámci různých svých služeb poskytuje. Změny byly oznámeny v polovině května. V praxi si je mezi prvními mohli vyzkoušet uživatelé Google Apps, z jejichž řad již delší dobu zaznívaly požadavky na možnost zvýšení kapacity e-mailové schránky.

Gmail ještě nedávno všem uživatelům Google Apps nabízel cca 25 GB oproti standardním cca 10 GB, které měli dosud k dispozici řadoví uživatelé služby. Nově Google na jeden uživatelský účet nabízí společnou úložnou kapacitu pro Gmail, Google Drive a fotky na Google Plus. Koncoví uživatelé mají zdarma k dispozici 15 GB a uživatelé Google Apps v základní ceně pak 30 GB,

Google jednoduše sečetl kapacitu schránek e-mailové služby Gmail a základní kapacitou cloudového úložiště Google Drive. Uživatelé si ji nemusí přerozdělovat manuálně. Volná kapacita se automaticky využije tam, kde je potřeba. Kdo nepoužívá Google Drive, má nyní více místa pro poštu. Uživatelé služby Gmail, kteří nevyužijí kapacity schránky, mají nyní více prostoru pro soubory v úložišti Google Drive.

UX DAy - tip 2

Výhodou je, že za ceny rozšíření kapacity úložiště Google Drive lze nově navyšovat kapacitu použitelnou pro fotky na Google Plus či e-maily ve službě Gmail. Google tak oprášil svůj starý koncept. Již před lety totiž Google umožňoval zakoupit si bonusovou kapacitu rozdělitelnou mezi služby Gmail a Picasa Web Albums, tedy jeho původní službu pro sdílení fotek, která je dnes nahrazována sociální sítí Google Plus.

I po změnách stále platí, že z přidělené či zaplacené úložné kapacity nic neukrajují fotky na Google Plus, jejichž šířka a výška nepřekračuje 2048 pixelů. Google Drive pak nadále pojme datově neomezené množství počet dokumentů, tabulek, prezentací či kreseb vytvořených pomocí sady webových aplikací Google Docs nebo převedených do jejích speciálních formátů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).