Hlavní navigace

Gmail má nové operátory pro vyhledávání, například je konečně možné hledat podle velikosti zpráv

15. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jednou z nejužitečnějších novinek mezi novými operátory pro vyhledávání v Gmailu je možnost hledat zprávy o určité velikosti. Velmi užitečná možnost například v okamžiku, kdy potřebujete smazat maily s velkými přílohami. size: umožní najít zprávy větší, než určený počet bajtů (např. size:1000000). Při hledání podle velikosti samozřejmě nezapomeňte, že se projeví i případné MIME kódování (zhruba přidávající 33 % navíc)

Jednou z nejužitečnějších novinek mezi novými operátory pro vyhledávání v Gmailu je možnost hledat zprávy o určité velikosti. Velmi užitečná možnost například v okamžiku, kdy potřebujete smazat maily s velkými přílohami.

size: umožní najít zprávy větší, než určený počet bajtů (např. size:1000000). Při hledání podle velikosti samozřejmě nezapomeňte, že se projeví i případné MIME kódování (zhruba přidávající 33 % navíc)

larger: umožní najít zprávy větší, než určený počet bajtů (lze zadávat pomocí zkrácení čísel, např. larger:1M – fungují K a M, velikost písmen nehraje roli)

smaller: umožní najít zprávy menší, než určený počet bajtů (lze zadávat pomocí zkrácení čísel, např. smaller:10M – fungují K a M, velikost písmen nehraje roli)

Možnost najít zprávy větší než určitý počet bajtů je možné kombinovat s dalším operátorem – například jako „larger:5M older_than:2y“ (větší pěti megabajtů a starší dvou roků). V okamžiku chybějícího volného místa je tak možné smazat staré zprávy s příliš velkými přílohami.

+ (plus) je možné používat jako operátor pro požadavek na přesnou shodu

BRAND24

rfc822msgid: umožní najít zprávy s určitým RFC822 identifikátorem

has:userlabels a has:nouserlabels umožní najít zprávy které mají (či nemají) štítky přiřazené uživatelem (nevztahuje se na systémové štítky jako je inbox, spam, trash a další). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).