Hlavní navigace

Gogen 26982LEDCRR: televizor vylepšený (skoro) po všech stránkách

30. 11. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Autor: 322915
Co vám říká značka Gogen? U mě automaticky navodí dojem jednoduchého a levného televizoru, od kterého nemohu nic velkého očekávat a pochopitelně také nízké ceny. V tomto případě ale překvapivě dostáváte obraz nad průměrem třídy (a mám pocit, že i značky), solidní vlastnosti, jako například instalaci s tříděním kanálů, a také povedený design, LED podsvícení a tloušťku panelu čtyři centimetry. K tomu návdavkem 2x 6 wattů na výstupu zesilovače, takže rovněž docela výrazný zvuk, a výtečné titulky u filmů promítaných přes USB. Za ně by se nemuselo stydět ani specializované zařízení…

A co neumí? Hned úvodem si řekněme, že ač přehrává filmy ve formátech Xvid a MKV, v DivX nikoli. Neumí také navázat na rozkoukaný film, což je určitě škoda, i když se to dá trochu obejít, a pomohly by rovněž nějaké ty ekologické režimy. Těch si ale – obecně vzato – malé značky zatím příliš nevšímají. Doba jistě dozraje s nutností vyplňovat energetický štítek EU, což je velice chvályhodná aktivita.

A co naopak dostanete? Za výbornou cenu 6.490 Kč (doporučená koncová) tu máte tuner DVB-T, včetně podpory HD (MPEG-4) a DVB-C tuner pro nízké rozlišení. Největší podíl z ceny si ukousl panel s podsvícením LED a přispěla k tomu i možnost nahrávat pořady na médium připojené přes USB, které však musí být vyhrazeno přímo pro něj a televizor si ho nejdříve přeformátuje. Vylepšilo se ovládání, což je znát nejen na menu, ale zejména na dálkovém ovladači. A co potěší nejvíce, vylepšil se i obraz a dokonce i zvuk.

Gogen 26982LEDCRR přední panel

Gogen 26982LEDCRR nabízí podsvícení LED, panel tlustý 4 cm a povrch ze stříkaného plastu se vzhledem škrábaného nerezu.

Velice dobrá instalace

Instalace na DVB-T je rychlá a pohodová, dokonce se mi – kupodivu – na její závěr nabídlo setřídění kanálů, což už jsem hodně dlouho neviděl. Jediné na co se zapomnělo, je nastavení jazyka externích titulků v multimédiích, které musíte v menu nastavit ručně.

Třídění naladěných stanic je snadné a rychlé. Dělá se prostým přesunem kanálu na dané místo (číslo) s tím, že se ten další pouze posune.

Televizor se po instalaci nastavil do režimu Dynamický, takže je dobré si to zkontrolovat a případně přepnout. Nicméně některé obrazové režimy, včetně tohoto, se nelišily o tolik, o kolik by měly, takže mezi Dynamickým a Přirozeným, zase takový rozdíl v nastavení obrazu (a ve spotřebě) nebyl.

Gogen 26982LEDCRR instalace - třídění

Na závěr instalace se objeví obrazovka, v níž máte možnost naladěné stanice setřídit. Dělá se to jednoduše přes tlačítko Posun a následné zadání nové pozice.

Ovládání tak i onak

Ovládání je takové, jaké byste od levného modelu malých značek čekali. Tedy skoro takové. Menu na základní úrovni je nyní grafické, další úrovně jsou už obvyklé, tedy s položkami vypsanými pod sebou. V menu se pohybujete OK a šipkovými tlačítky a dá se v něm i kolovat, takže práce jde rychleji od ruky.

Zcela jiný je pak dálkový ovladač. Tlačítka jsou větší než obvykle, po ruce je i ztlumení zvuku a rychlý návrat ke stanici, kterou jste sledovali před tím. Bohužel už se nepodařilo najít slušné místo pro frekventované EPG a také pro Info, které se taktéž hodí velice často. Zvláště zde, kde někdy trvá zobrazení informační nabídky příliš dlouho a je třeba ho vypnout ručně. Jak ale říká klasik „ne vždy je posvícení“.

Gogen 26982LEDCRR ovladač

Hodně se vylepšil dálkový ovladač, ze kterého zmizela tradiční prťavá tlačítka a přepínání kanálů a hlasitost se soustředila kolem kurzorového kříže s OK uprostřed. Po ruce máte i ztlumení hlasitosti, méně časté funkce jsou odsunuty na okraj. Výhradu lze mít jen ke vstupu do multimédií, který je na jedné straně a jejich ovládání, které je na zcela opačné straně.

Na dálkovém ovladači najdete rovněž tlačítko pro přístup na internet, takže se dá očekávat, že bude u Gogenu trochu frekventovanější a ovladač nebude určen jen pro tento model, který internet nemá.

Příjemné je, že tu najdete i plnou multimediální výbavu, tedy samostatná tlačítka pro rychlé převíjení i pro přeskok o skladbu či film dále. Své místo má i tlačítko pro přímé nahrávání pořadu.

Gogen 26982LEDCRR EPG

EPG nabízí nově tři režimy. V tomto nejpoužívanějším si můžete na jedné obrazovce nechat zobrazit program buď pro šest, nebo jedenáct stanic podle toho, zda máte k pořadu zapnuty podrobnější informace.

Překvapivé EPG na tři způsoby

EPG mě dostalo. Ne pro to, že je devítidenní a jeho program se stahuje po vstupu na daný multiplex. Ani ne pro to, že jakmile do něj vstoupíte, přeruší se obraz i zvuk a ve standardním náhledu se vždy objeví pouze dva pořady ve dvou sloupcích („Now and Next“), a na další se už nedostanete.

Dostalo mě pro to, že jsem si zpočátku vůbec nevšiml, a hlavně vůbec nehledal, jakýkoli další náhled. Jsme přece v nejnižší třídě a tohle k ní prostě patří.

Přes barevné teletextové tlačítko se však dostanete do vypsání seznamu pořadů ve sloupci, a to pro jednu stanici i když po stanicích se můžete posouvat. Třetím náhledem je pak zobrazení obvyklého EPG, tedy přehledu všech pořadů s libovolným posouváním na další. Je ale škoda, že Gogen vždy nabíhá do prvního režimu a že si alespoň nepamatuje poslední způsob náhledu, nebo ten třetí, nejpoužívanější a nejpružnější.

Z EPG jde i nahrávat a na pořad se můžete nechat také upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu na dané verzi firmwaru nevzbudil.

Dobrých informací o pořadu si užijete i při přepnutí na nový kanál, kdy se vám objeví název, začátek a konec stávajícího pořadu a také toho dalšího. To samé se ukazuje, pokud zmáčknete tlačítko Info. Jestliže ho zmáčknete při přehrávání filmu v multimédiích, uvidíte informace o něm a také nápovědu například k tomu, jak udělat skok na určitý čas. A ještě drobnost – pokud máte zapnuté EPG v třetím režimu, vybarví se vám ty, které jsou právě vysílány. Tuhle užitečnou funkci jsem nikde neviděl už dlouho. Je velice příjemné a napomáhá to lepší přehlednosti výpisu.

Gogen 26982LEDCRR zvuk nastavení

Přednastavených režimů zvuku je celkem šest, pěti pásmový ekvalizér si můžete seřídit v uživatelském režimu a zapnout lze i zvýraznění basů. Dobré je hned po instalaci povolit volbu AVL omezující vyběhnutí hlasitosti při reklamách.

Zajímavé možností nastavení

Začněme třeba konfigurací pro nahrávání. V menu si můžete natvrdo nastavit, o kolik minut se má začít nahrávat dříve a o kolik později se má skončit. Nahrávka je velice slušná a nestávalo se mi, že by na začátku škobrtala i když je pravda, že chvilku trvalo, než se rozeběhla. Ukládá se do souboru s koncovkou TS (transport stream) v kvalitě v jaké se vysílá a rozhodně je pro tento televizor přínosem. Zvláště, když do USB můžete zastrčit klidně i obyčejnou 1GB USB paměť.

O zvuku se zmiňuji u fotografie výše, u obrazu nastavíte v pěti režimech, z nichž čtyři jsou upravitelné. Jinak u něj lze manuálně změnit mj. kontrast a jas, a také podsvícení ve třech stupních plus automatické. Změnit jde i teplota barev a zajímavou volbou je možnost upravit poměr zelené a červené, což se určitě hodí, protože „pleťová“ a „trávník“ jsou klasicky problematické.

Velice dobře na tom budete u formátů stran. Je jich totiž osm a nechybí ani 4:3, ani 14:9 a při přepnutí na automatický režim se poměr u pořadu bezproblémově přepínal podle příchozího signálu. Alespoň co mohu posoudit. Možnosti nastavení jsou na televizor této třídy rozhodně lepší, než bych čekal.

Gogen 26982LEDCRR bok

Vzorná výbava na levém boku: vedle HDMI a dvojice USB tu najdete i místo pro připojení sluchátek. Panel je hluboký čtyři centimetry.

Poněkud vyšší spotřeba

Televizor jsem přepnul do standardního nastavení, pouze obraz jsem ručně přestavil z režimu Dynamický, do kterého se televizor nainstaloval, na Přirozený.

Po hodině měření jsem k mému překvapení skončil na minimálním rozmezí 74, 75 wattů, což je na 66 cm úhlopříčky a podsvícení LED spotřeba poměrně vysoká. Vše jsem pochopitelně měřil až po plném naběhnutí televizoru.

Po přepnutí na rozhlasovou stanici, jsem dospěl k 75 wattům, což je také překvapení, protože televizor zjevně s panelem nedělá nic, jen vysvítí černou.

Úsporné režimy či možnost vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku, tu nejsou, takže nic dalšího nebylo třeba měřit.

Gogen 26982LEDCRR multimedia

Takhle by měl vstup do multimédií vypadat! Vedle roztřiďujících voleb je tu i výpis všech multimediálních souborů v jednom náhledu. Vpravo od něj vidíte vstup do nahraných pořadů, zcela vpravo pak Nastavení.

Výtečné titulky

Souborový manažer pro multimédia je velice dobrý a nemusíte dopředu volit, co chcete přehrát. I když vlastně pokud chcete, můžete. Máte tu totiž na výběr, a to je přesně podle mého gusta! Buď si necháte z připojeného paměťového média vyfiltrovat jen hudbu, nebo filmy nebo fotografie, nebo zvolíte přístup, kdy se zobrazí všechno najednou v adresářové struktuře. Aby se ale vše ukazovalo takto, musíte nejprve v nastavení multimédií položku s podivným názvem „Prohlédnout styl“ změnit z Neutrální na Složka. Pak je to paráda!

Gogen 26982LEDCRR multimedia 2

Vzorně provedená ukázka výpisu fotografií, včetně dlouhé názvu, velikosti, rozlišení a nastavení prezentace.

Fotografie pracovaly nejen v JPG, ale i v BMP, hudba hrála jak v MP3, tak ve WMA, a hrála překvapivě výrazně, a souborový manažer nabízel v obou případech výborné a přehledné informace.

Filmy v DivX Gogen u tohoto modelu kupodivu nepodporuje, Xvid, který je dnes hodně oblíbený, a běžné MKV (L4.0 a L4.1) však fungovaly spolehlivě i když ani v jednom případě bohužel neumějí navázat na poslední přehranou pozici. Obejít se to dá tak, že si zapamatujete čas, na kterém jste skončili a po návratu do promítání filmu na něj „skočíte“. Volba „Skok na čas“ fungovala spolehlivě.

Titulky jsou příkladné, a jak jsem už řekl, nemuselo by se za ně stydět ani specializované zařízení. K dispozici máte několik velikostí, vždy jsou provedeny výrazným písmem a ovlivnit můžete ovlivnit i znakovou sadu a časový posun.

Pokud jde o HD videonahrávky z kamer a fotoaparátů, tady si moc neužijete. Přehrál se mi pouze záznam provedený v H.264 s koncovkou MP4 z fotoaparátu Samsung WB5000.

Gogen 26982LEDCRR šikmo

Panel je na stojanu posazen nízko, což přispívá ke kompaktnímu dojmu. Pod nápisem Gogen, vidíte očíčko příjmu infrapaprsku.

Překvapivě slušný obraz

Po změření spotřeby bylo zřejmé, kde má Gogen ještě rezervy. V podstatě jen tady a v ekologických režimech i když by to už také chtělo vyplňovat i energetický štítek…

Obrazem kupodivu televizor uspokojí i více než pouhého nenáročného diváka. Ať už připojíte satelitní set-top-box přes SCART, nebo pustíte film přes rozhraní USB, vždy je na danou cenovou relaci překvapivě dobrý, jen s mírně živějšími barvami, které rozhodně nejsou příliš přehnané. Platí to i o příjmu přes pozemní DVB-T vysílání, kdy televizoru často nečinily potíže ani rychlejší švenky kamery a závěrečné titulky nedrhly tolik, kolik by se podle cenovky zdálo. Pleťová barva je sice někdy s nádechem červené a detaily, zvláště při nižším datovém toku, poněkud splývají, obraz si však stále zachovával svou úroveň. Zvuk byl výrazný a je znát na danou třídu vyšší výkon zesilovače. V každém případě mohu tento Gogen doporučit nejen méně náročným zájemcům. Nabízí totiž obrazově vzato více než to a navíc má v rámci své třídy někdy i nadprůměrné vlastnosti za velmi dobrou cenu. Vše je podpořeno i 40měsíční zárukou, a i když je spotřeba poměrně vysoká, v pohotovostním režimu dělá 0,5 W, což není špatné.

Gogen 26982LEDCRR s podsvícením LED nabídne solidní obraz i pro toho, kdo nad danou značkou ohrne nos. Poslouží nejen jako první televizor pro průměrně náročného diváka, ale klidně i jako druhý, či třetí televizor pro toho o něco náročnějšího. Slušná práce!

Gogen 26982LEDCRR parametry

Balení obsahuje

cif 24 - early cena - média

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– nenatáčitelný podstavec
– napájecí kabel (dvoužilový, na pevno přidělaný)
– papírová uživatelská příručka

foto: autor a Gogen

Podle čeho se rozhodujete při koupi druhého či třetího televizoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).