Hlavní navigace

Google chce časem Gears nahradit HTML 5

23. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zdá se, že technologie Google Gears pozvolna nabírá kurz do propadliště dějin. Za pomoci plug-inu v prohlížeči umožňuje běh webových aplikací bez momentálního přístupu na Internet. Nyní ale Google vyhlásil do světa, že svou pozornost v tomto ohledu více zaměřuje na možnosti HTML 5, které rovněž počítá s podporou offline běhu webových aplikací. Není tajemstvím, že v HTML 5 vidí Google budoucnost. Ostatně už testuje YouTube bez závislosti na technologii Flash od Adobe díky nové značce video právě…

Zdá se, že technologie Google Gears pozvolna nabírá kurz do propadliště dějin. Za pomoci plug-inu v prohlížeči umožňuje běh webových aplikací bez momentálního přístupu na Internet. Nyní ale Google vyhlásil do světa, že svou pozornost v tomto ohledu více zaměřuje na možnosti HTML 5, které rovněž počítá s podporou offline běhu webových aplikací. Není tajemstvím, že v HTML 5 vidí Google budoucnost. Ostatně už testuje YouTube bez závislosti na technologii Flash od Adobe díky nové značce video právě z HTML 5.

Technologie Google Gears si našla využití hlavně u služeb amerického internetového kolosu. Využívá ji třeba e-mailová služba Gmail nebo webová RSS čtečka Google Reader. Podpora bude trvat minimálně do doby, dokud nebude přechod na HTML 5 pro uživatele a vývojáře snadný. Plug-in Google Gears má být nadále udržován pro prohlížeče Internet Explorer a Mozilla Firefox. Aktuálně nepodporuje nový Firefox 3.6, ale to se prý brzy změní. (Gears API Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).