Hlavní navigace

Google Chrome se v prosinci 2009 stal tržní trojkou

5. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Prohlížeči Mozilla Firefox se ani v prosincových statistikách společnosti Net Applications nepodařilo prolomit hranici čtvrtinového zastoupení na trhu. K dosažení této mety se schyluje již několik měsíců, ale v roce 2009 se to dlouhodobé tržní dvojce mezi webovými prohlížeči ještě nepovedlo. Její podíl totiž z listopadových 24,72 procenta klesl na prosincových 24,61 procenta. Na tom ale není třeba hledat nic senzačního, protože jde jen o drobné zakolísání. V předchozím roce k němu došlo třeba…

Prohlížeči Mozilla Firefox se ani v prosincových statistikách společnosti Net Applications nepodařilo prolomit hranici čtvrtinového zastoupení na trhu. K dosažení této mety se schyluje již několik měsíců, ale v roce 2009 se to dlouhodobé tržní dvojce mezi webovými prohlížeči ještě nepovedlo. Její podíl totiž z listopadových 24,72 procenta klesl na prosincových 24,61 procenta. Na tom ale není třeba hledat nic senzačního, protože jde jen o drobné zakolísání. V předchozím roce k němu došlo třeba na jaře, ale v dalších měsících pak opět následoval růst.

S dlouhodobým poklesem tržního podílu však nadále marně zápasí Internet Explorer. Z prosincového koláče webových prohlížečů si sice ukousl stále velmi dobrých 62,69 procenta, ale oproti listopadu si pohoršil téměř o celý procentní bod. Meziroční pokles dělá 7,81 procentního bodu. V prosinci 2009 si naopak polepšily prohlížeče v závěsu za vedoucí dvojkou. Google Chrome se dokonce vyšvihl do role tržní trojky, protože s prosincovým podílem 4,63 procenta přeskočil Safari od Applu, jehož podíl v prosinci činil 4,46. Až na pátém místě je Opera, alespoň tedy ve statistikách společnosti Net Applications. Její prosincový podíl činil 2,40 procenta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).