Hlavní navigace

Google Cloud Print konečně podporuje MS Windows bez nástrojů třetích stran

29. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Google vydal vlastní nástroj pro uživatele služby Google Cloud Print, který jim umožňuje tisk z libovolného programu pod MS Windows. Jen několik týdnů je též dostupná oficiální aplikace pro Android.

Google Cloud Print pozvolna dospívá. Nově Google uvolnil vlastní „ovladač“ pro Windows XP a vyšší, který v systému vytvoří virtuální tiskárnu. Díky ní lze dálkově přes Internet tisknout na libovolné tiskárně připojené ke službě Google Cloud Print z jakéhokoliv programu podporujícího tisk. Dosud byla k dispozici jen řešení třetích stran, přičemž ta lepší a spolehlivější byla zpoplatněná.

Nově je z MS Office možný tisk přes Google Cloud Print díky oficiálnímu „ovladači“ od Googlu pro MS Windows.

Samotný Google umožňoval jen tisk webového obsahu ze svého prohlížeče Google Chrome. Zajímavé je, že právě prohlížeč Google Chrome je nutný pro stažení nového ovladače pro systém Windows XP a vyšší. Přestože ovladač pracuje nezávisle na samotném prohlížeči, přes konkurenční prohlížeč jej z webu Googlu nelze stáhnout.

„Jediným správným prohlížečem“ pro stažení ovladače ke službě Google Cloud Print pro MS Windows je zjevně Google Chrome.

Před několika týdny byla také uvolněna oficiální aplikace Google Cloud Print pro Android 2.3.3 a vyšší. Aplikace přímo od Googlu opět může nahradit již dříve více či méně povedená řešení třetích stran, včetně výrobců tiskáren. Tisk je řešen přes systémovou funkci pro sdílení obsahu. V nabídce aplikací, přes které lze obsah sdílet, se objevuje Google Cloud Print.

Oficiální podporu této služby na platformu Android dosud přinášela jen aplikace Google Drive, která od loňského roku umožňuje vybrané typy souborů z tohoto cloudového úložiště tisknout z mobilních zařízení právě přes Google Cloud Print. Již nějakou dobu tuto službu podporuje také webová kancelářská sada Google Docs.

BRAND24

Google Cloud Print má stále nálepku betaverze, ale při přečtení našeho loňského článku Google Cloud Print: Jak tisknout třeba i na druhém konci světa snadno a rychle jistě sami uznáte, že za necelý rok ušla velký kus cesty. Původně šlo přitom pouze o interní experiment, kterým si zaměstnanci Googlu chtěli ve firmě usnadnit práci.

Nyní se ale zdá, že Google Cloud Print může být atraktivní součástí Google Apps. Zvláště, když Microsoft nemá např. v rámci Office 365 srovnatelnou službu. Google Cloud Print je samozřejmě dostupný pro uživatele Google Apps již dnes, ale nepatří mezi kmenové služby tohoto cloudového balíčku pro firmy, který má být přímou konkurencí pro Office 365 od Microsoftu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).