Hlavní navigace

Google koupil tisícovku patentů IBM a najal špičkovou právničku

3. 8. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Google začíná být velmi aktivní v oblasti patentů. Letos se pokoušel koupit 6 tisíc patentů zkrachovalé společnosti Nortel Networks, ty ale nakonec padly do rukou jeho konkurentů, mezi kterými figurovaly například firmy Apple či Microsoft. Tuto akvizici v celkové hodnotě 4,5 miliardy dolarů už zkoumá americké federální ministerstvo spravedlnosti. Zjišťuje, zdali nenaruší konkurenci v oblasti vývoje chytrých telefonů. Zaměřuje se zejména na to, zdali firmy nevyužijí získání patentů k zahájení…

Google začíná být velmi aktivní v oblasti patentů. Letos se pokoušel koupit 6 tisíc patentů zkrachovalé společnosti Nortel Networks, ty ale nakonec padly do rukou jeho konkurentů, mezi kterými figurovaly například firmy Apple či Microsoft.

Tuto akvizici v celkové hodnotě 4,5 miliardy dolarů už zkoumá americké federální ministerstvo spravedlnosti. Zjišťuje, zdali nenaruší konkurenci v oblasti vývoje chytrých telefonů. Zaměřuje se zejména na to, zdali firmy nevyužijí získání patentů k zahájení dalších sporů s výrobci mobilních telefonů, kteří do svých zařízení implementují operační systém Google Android.

Google minulý týden koupil více než tisíc různých patentů od společnosti IBM a najal špičkovou právničku specializující se právě na problematiku patentů, která více než 11 let pracovala pro Federal Trade Commission, instituci, jež má na starost ochranu spotřebitelů. Společně s ministerstvem spravedlnosti také dohlíží nad dodržováním protitrustových zákonů. Zabývá se ale též praktikami firem, vedenými s účelem poškodit konkurenci. Do této oblasti patří i zneužívání patentů a autorských práv.

Google čelí patentovým sporům zejména v souvislosti se svým operačním systémem Android. Už loni podala na Google kvůli porušování licence žalobu společnost Oracle. Důvodem je skutečnost, že platforma Android využívá technologie z Javy, přičemž Google neplatí patřičné licenční poplatky a ještě nabádá ostatní, aby to také nedělali.

Více o sporu Google versus Oracle se dozvíte na sesterském serveru Root.cz.

Nejde ale jen o spory mezi Google a ostatními výrobci software. Obětí patentových sporů se staly i výrobci mobilních telefonů, na kterých běží operační systém Android.

cif 24 - early cena - média

Například Microsoft totiž postupně doráží na velké výrobce přístrojů obsahujících systém Android a vyhrožuje jim žalobou, pokud nebudou ochotny sepsat s Microsoftem licenční smlouvu. Ohání se při tom patenty, které prý Android porušuje. Podle některých zdrojů platí například firma HTC Microsoftu za každé prodané zařízení s Androidem pět dolarů

Zdroj: Los Angeles Times12

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).