Hlavní navigace

Google Nexus One - vydařená kombinace HTC a Androidu

2. 3. 2010
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 29
První mobilní telefon prodávaný Google vyvolal vlnu zájmu. Oprávněně, ale nejenom proto, že Google zase zkouší revoluci v telekomunikacích. Pozornost si zaslouží jak z pohledu hardware, tak pohledu mobilního operačního systému.

Apple svým iPhone obrátilo svět mobilních telefonů naruby. Dnes už si lze těžko představit, že by existoval mobilní telefon, který by nebylo možné plně ovládat dotykem prstů – lépe řečeno, dotykem palce, protože to je nejčastější a nejpraktičtější způsob základního ovládání. Microsoft už ostatně kopíruje a Windows Mobile 7 používá stejné principy. Ale ještě předtím se Google podařilo vstoupit do mobilního světa s operačním systémem Android. Rok 2009 přinesl desítky modelů telefonů, které následovaly příklad Android G1 – mobilu uvedeného T-Mobile.

Dnes patří Android k významným hráčům na trhu. A zajímavý je z řady hledisek. Začíná to už modelem otevřeného mobilního operačního systému, který umožňuje výrobcům hardware snadno uvést na trh nový model. Google se podařilo Android vybavit řadou užitečných vlastností a očekávatelně jej úzce napojili na své vlastní internetové služby. Na jednu stranu kritizovaná vlastnost, ale pokud Google služby používáte, je bezproblémová integrace prospěšná. Nic není potřeba řešit a vše funguje, jak má.

htc-nexus-one-large3

Google Nexus One

Po vzoru Apple má Android i vlastní obchod s aplikacemi, Android Market, který sice nenabízí tak rozsáhlé množství (mnohdy tak zbytečných) aplikací, ale najdete tam prakticky všechno. Spokojenost v Čechách kazí sice stálá nedostupnost možnosti koupit si aplikace – v neplacených ale najdete řadu věcí, o kterých si můžete na jiných mobilech nechat jenom zdát.

Mobily s Androidem mají řadu společných vlastností daných podporou v operačním systému – dotyková obrazovka a uživatelské rozhraní, klasická klávesnice i klávesnice na displeji, natáčení videa (s přímou podporou YouTube), fotoaparát, WiFi, připojení k Internetu, USB, paměťové karty, vyhledávání, text-to-speech (a nyní i opačný směr), gestury, multi-touch. Pokročilejší a zvědavější si navíc mohou telefon „hacknout“ (rootovat) a získat tak přístup prakticky ke všemu. Vývojové prostředí umožňuje vyvíjet aplikace (běží v upravené Javě). A integrace s Google službami přináší Gmail, Kalendář, vyhledávání, Google mapy, kontakty, Picasa a postupně další a další služby. Integrovaná GPS a kompas umožňují LBS (Location Based Services) a navigaci.

Google Nexus One

Jedním z posledních hitů s Androidem (operační systém verze 2.1) je i Google Nexus One. Hardwarově jde o další výrobek HTC a obchodně je zajímavý hlavně vstupem Google na pole prodejců mobilních telefonů. Zatímco dřívější Androidy bylo možné v podstatě pořídit pouze prostřednictvím mobilních operátorů, Nexus One prodává Google přímo.

Zajímavá je ale i možnost srovnávat, jak se za zhruba jeden rok Android proměnil. Jak z hlediska hardware, tak z hlediska operačního systému. A srovnání s Android G1 se nabízí – na něm navíc prozatím operační systém ustrnul na verzi 1.6 a na novou (2.0/2.1) verzi se netrpělivě čeká.

Hardware je důležitý

Pokud jste používali kdy Windows Mobile, třeba právě na HTC telefonech, snadno jste narazili na strop možností. Výkon mobilu prostě občas nestačil nárokům Windows Mobile a množství používaných programů dokázalo výrazně ovlivnit i tak prostou funkčnost jako možnost odpovědět na příchozí hovor. U původního G1 je občas nedostatek výkonu cítit – v mém případě u Newsrob čtečky (napojené na Google Reader), které 750 článků v telefonu přeci jenom přináší trochu problémů. Nexus One je ve výkonu opět o kus dál a je to cítit – jak na samotné odezvě telefonu (rozhraní je navíc podstatně víc animované), tak na odezvě aplikací (jako je zmíněná čtečka).

Android umožňuje plný multitasking, takže můžete snadno používat Facebook, Twitter, Rss čtečku, několik mailových účtů (další účty je možné napojit přes POP3/IMAP). Výhoda lepšího hardware se pak projeví i v podstatně větší výdrži baterie. G1 je co se baterie týče poměrně tragická – nejlépe se používá, pokud ji můžete v průběhu dne nechávat připojenou k nabíječce nebo USB – prostě celý den vydrží jenom velmi těžko. A při zapnuté GPS nebo intenzivním používání WiFi to pocítíte velmi brzy. Nový Nexus výdrž baterie neposune sice do míst na které jsou zvyklí uživatelé „běžných“ Nokia telefonů, ale změna je to citelná.

google-nexus-browser-entering-uri

Prohlížeč a virtuální klávesnice

Klasickou klávesnici možná nakonec ani postrádat nebudete – u G1 jsem ji původně považoval za výhodnou, ale nakonec ji stejně používám minimálně. Svůj díl viny na tom má i nedostatečné podsvícení. Virtuální klávesnice na Nexus One má, pravděpodobně i díky lepšímu hardware i displeji, lepší odezvu a lépe se používá. Co ale stále chybí, je „normální“ podpora češtiny – ale to je bolest většiny dnešních „chytrých“ telefonů.

Ztratila se i řada dalších tlačítek – fotoaparát se vyvolává už jenom přes displej, zmizela i tlačítka pro příjem a zavěšení (opět přes displej), pryč je ale i nakonec klasické „menu“ tlačítko – to je nahrazeno „dotykovým“ tlačítkem ve spodní části, kde jsou i tlačítka pro návrat zpět, vyvolání pracovní plochy (a přehledu běžících programů) a vyhledávání. Právě to poslední jmenované na původních Androidech nebylo – souvisí se změnou v operačním systému, který doplnil funkci hledání v některých „databázích“ a „souborech“ v telefonu. Změnilo se i odemčení telefonu – stiskne se horní „zapínací“ tlačítko a pak poposune prvek na displeji (dřív stačilo dvakrát stisknout menu tlačítko).

google-nexus-screen-locked

Uzamčený telefon

Fotoaparát má lepší odezvu a získal blesk, USB konektor je stejný jako u N900 (a jiný než u G1) a ve spodní části telefonu jsou body pro propojení se stojánkem. A otevřít telefon už není klasický úkon plný obav. Kulička ve spodní části stále slouží jako náhrada vcelku běžných „šipek“. Zajímavou novinkou je i to, že telefon už „netopí“ (nehřeje) ve spodní části tak jako původní G1 – při provozu graficky intenzivních aplikací se G1 dost hodně zahřívala. Rozměrově je Nexus „skoro“ stejný – podstatnou změnou je zhruba poloviční tloušťka. A zmizela i původní, občas nepříjemná (do ruky), hranatost.

Shrnuto a podtrženo, HTC se podařilo vyrobit telefon, který je nejspíš oprávněně označován v recenzích za současnou špičku. Ale nutno dodat, že špičkou je asi také velkým dílem i právě díky Androidu.

Aplikace dělají dnešní telefony použitelnějšími

Dnešní chytré telefony jsou v zásadě plnohodnotnými počítači do kapsy. Můžete na nich používat opravdu složité aplikace, stejně tak jako hrát rychlé 3D hry – umožňuje to jak hardware (procesor, displej), tak operační systémy podporující potřebnou funkčnost. A s existenci obchodů s aplikace (AppStore pro iPhone, Android Market pro Android) jsou možnosti prakticky neomezené – tedy omezené velikostí dostupné paměti. A v případě Androidu také tím, že aplikace používají „vnitřní“ paměť telefonu a jenom data ukládají na paměťovou kartu – důvodem je mimochodem snaha o zabezpečení aplikací. Prostě když si aplikaci koupíte, aby ji také nebylo možné volně kopírovat a krást.

google-nexus-applications-1 google-nexus-applications-2

Kompletní nabídka aplikací v Nexus One (NewsRob, My Tracks, Qik přidány z Marketu)

V základní výbavě Nexus One (Android 2.1) tedy najdete (zmíním podstatné a zajímavé pouze):

Prohlížeč – plný internetový prohlížeč, který by měl umět dokonce i Flash (nepodařilo se mi ověřit). Snadno ovladatelný a rychlý. 

google-nexus-browser-lupa-cz-zoom-controls google-nexus-browser-menu

Prohlížeč s ovládáním zvetšení a prohlížeč s vyvolaným základním menu

google-nexus-browser-lupa-cz-landscape

Prohlížeč po „překlopení“ telefonu (umí reagovat automaticky)

Kalendář – integrovaný s Google kalendářem (součást Gmailu). Umí podporovat i více kalendářů, které můžete v Google Calendar mít. Výhodou je prakticky „okamžitá“ synchronizace (vše probíhá automaticky, stejně tak jako u ostatních služeb).

Email – umožňuje napojit IMAP/POP3 účty. A novinkou oproti G1 je i možnost připojení na Microsoft Exchange – poměrně podstatná novinka.

Facebook – je klasický Facebook klient pro Android. Použitelný poměrně dobře, tedy pokud oželíte mírné (občas větší) zpoždění za aktuálními možnostmi Facebooku. Pokud ale chcete být neustále v obraze, funguje skvěle.

google-nexus-facebook-profile google-nexus-gallery-camera-picasa

Facebook Android klient a Galerie

Fotoaparát – umožňuje fotit i natáčet videa. S pomocí QIK (volně dostupné v Marketu) můžete přímo z mobilu video přenášet „živě“ na Internet. Pochopitelně pokud to dovolí Edge (spíš 3G). Videa je možné nahrávat na YouTube, fotografie je možné nahrávat na Google Picasa a další program umožní jejich sdílení (předinstalovaná Facebook aplikace například).

Kontakty – opět integrované s kontakty z Gmailu, novinkou je možnost synchronizace kontaktů s přáteli na Facebooku (výhodné zejména jako cesta k doplnění fotografií – v G1 to bylo možné jenom s těžkopádnou stáhnutelnou aplikací).

Galerie – slouží jako pro fotografie a vide, nově je navíc přímo napojená na Google Picasa.

Gmail – plná integrace Gmailu (pokud nechcete, můžete používat mobilní verzi v prohlížeči), nechybí ani Talk (opět gTalk z gMailu).

google-nexus-gmail-email-2 google-nexus-goggles-analyzing-result

Gmail v Androidu a Google Goggles (foto Karlova mostu a Hradčan)

Goggles – je pro G1 možné získat v Android Market, zde je již předinstalovaná. Zajímavá možnost „vizuálního“ hledání – vyfotíte objekt či předmět a Google vám najde podle fotky vše, co o něm ví.

Maps – jsou, jak jinak, Google Maps. S vrstvami, možností zapnout Latitude, Buzz, plánováním cest a všemi věcmi, které Google Maps nabízejí. Pro Android je navíc často poskytována nová verze (mobil upozorní na novou verzi, stáhnete, nainstalujete a je vystaráno).

google-nexus-maps-latitude-2 google-nexus-gmaps-buzz-on-map

Google Maps s Latitude a Buzz

Messaging – je „maskovací“ název pro příjem a posílání SMS.

Music – není nic jiného, než hudební přehrávač. Za povšimnutí stojí i MP3 Store integrující hudbu z Amazon.com.

News and Weather – novinka v Nexus, podle vaší polohy nabízí na displeji informace o počasí a podle vašeho výběru zpravodajství. Tématicky tříděné, ale bez možností dalších vlastních nastavení – pro něco takového je ideální třeba zmíněný NewsRob s integrací na Google Reader.

google-nexus-facebook-news-widgets google-nexus-news-and-weather-sci-tech

News a Facebook „widget“ na ploše a Sci/Tech kategorie

Phone – je přístup ke kontaktům a telefonování vůbec. V G1 se „telefon“ aktivoval tlačítkem, v Nexus One na to musíte přes ikonku na displeji. Bohužel se stále nezlepšilo hledání – byť je nyní možné začít tlačítkem pro hledání a tak se dostat ke kýženému kontaktu.

Voice dialer a Voice Search – jsou předzvěstí nových služeb založených na rozpoznávání mluveného slov. Pokud budete mluvit na telefon dostatečně „zblízka“, je vyhledávání hlasem funkční velice dobře. Podporu češtiny ale samozřejmě nečekejte.

google-nexus-voice-search-working google-nexus-calendar-menu

Rozpoznávání mluvené řeči a Google Calendar

Změny v uživatelském rozhraní

Android 2.0 (2.1) přinesl i některé příjemné změny v uživatelském rozhraní. Po zkušenostech s G1 lze říci, že Google se opravdu poučil a doplňuje podstatné a důležité věci. Pracovní plocha se tak například rozrostla na pět „displejů“ (dříve tři) – kolik jich máte napravo či nalevo se navíc ukazuje pomocí „teček“ ve spodní části displeje (viz obrázek „News a Facebook“widget" na ploše", kde je to dobře vidět).

Objevilo se i pár nových „widgetů“ – aktivních prvků, které je možné umisťovat na displej. Jedním z těch užitečných je i „Control widget“, který umožňuje zapínat a vypínat WiFi, BlueTooth, GPS, synchronizaci a ovládat podsvícení displeje. Jak vypadá, můžete vidět na následujícím obrázku, spolu s příkladem toho, jak vypadá základní menu pro pracovní plochu.

google-nexus-menu

„Control widget“ a menu pracovní plochy.

Na pracovní plochu je nyní možné přidávat i řadu dalších věcí – vedle klasických odkazů na aplikace také záložky z prohlížeče, konkrétní kontakt, přímé vytáčení či poslání zprávy, navigaci, štítek z Gmailu či hudební playlist. A co se pracovní plochy týče, mimo doposud běžných statických obrázků na pozadí je k dispozici i několik vydařených animovaných pozadí.

Stále ovšem platí, že sejmout obrazovku je možné jenom na „rootnutém“ telefonu – nebo si musíte stáhnout SDK a telefon připojit přes USB a přepnout do vývojářského režimu. Google to stále zdůvodňuje bezpečnostními důvody.

V novém Androidu je plocha a rozhraní i poněkud více animované – působí to příjemně a nezdržuje to. Aplikace jsou snáze přístupné přes „4×4“ čtverečky dole uprostřed, zlepšila se i odezva při přesouvání ikonek (widgetů) mezi plochami.

google-nexus-add-wallpaper-live-wallpapers-sample

Živá animovaná plocha, voda se vlní po dotyku.

Klenoty najdete v Android Market

Android Market sice neumožňuje v ČR kupovat placené aplikace, nicméně existují i alternativní tržiště, kde lze kupovat přes PayPal. Ve zdarma dostupných aplikacích ale najdete řadu velmi zajímavých věcí. Pár příkladů.

Twidroid je vynikající klient pro Twitter, včetně podpory uploadu obrázků (Twitpic). Zdarma dostupný je ale i Seesmic.

Reality Browser 3.0 (dříve Layar) pro milovníky Augmented Reality a pro každého, kdo chce vidět, jak se dá „skrz“ telefon dívat na svět okolo sebe.

Pokud máte v oblibě FourSquare či Gowalla, mají také Android klienty.

WordPress nabízí kompletní podporu pro publikování blogů.

Barcode Scanner pro čtení čárových kódů, včetně „2D“ (QR a další).

Shazam si „poslechne“ hudbu, co slyšíte, a řekne vám, o co se jedná a kde to koupit.

Google Sky Map pokud se chcete dívat na oblohu a vědět, které hvězdy jsou které.

google-nexus-contacts-phone

Google Phone – Vytáčení a další volby

Do Android Market budete muset sáhnout ostatně i pokud budete chtít například podporu gTasks a Google Docs – právě absence editorů pro texty a tabulky je u Androidu stále poněkud zvláštní. Ale tady je potřeba si uvědomit, že Google má (například i) Google Docs přístupné z mobilního telefonu pomocí prohlížeče. A funguje to dobře.

V Android Market se ostatně daly opatřit i dříve potřebné věci – jako například propojení na Microsoft Exchange (to už ovšem nebylo dostupné zdarma). A neustále se tam objevují nové věci – poslední novinky jsou například Google Shopper a eBay klient. A pro mimořádné masochisty mohu doporučit mobilní Firefox či Operu – vynikají totiž hlavně v neovladatelnosti. Pokud budete chtít z Androidu ovládat svůj počítač, bude se vám líbit třeba i VNC klient.

Z nepřeberného množství her se nebudu pokoušet nic konkrétního uvádět – najdete tam hodně klasických i neklasických. A řada z nich je dobrá až návyková.

Něco málo pro pokročilejší

Přechod z G1 na Nexus znamená, že budete muset znovu najít a instalovat aplikace – původně jsem si myslel, že by si to Android Market alespoň mohl pamatovat na úrovni seznamu nainstalovaných, ale není tomu tak (zjevně si to pamatuje telefon). Kontakty a vše ostatní se objeví „samo“ v okamžiku, kdy spojíte svůj telefon s vaším Gmail účtem. Neobjeví se ale případné nastavení IMAP/POP3 a pochopitelně ani nastavení z aplikací (otázkou je, co by se stalo, kdybych přenesl SD kartu – tak dalece jsem se ale neodvážil vydat).

google-nexus-market

Android Market, novější a snáz použitelný

Pořídil jsem desítky screenshotů, takže pokud někdo má zájem, může je najít v mém Picasa, případně v Facebook stránce Android G1 Live (tu používám pro „odkládání“ zajímavých informací týkajících se Androidu).

Android SDK je důležitý, pokud chcete na Android něco vyvíjet, ale také už jenom pro možnost pořizovat screenshoty – od doby G1 se také trochu změnil, takže dnes má „klienta“ pro stahování částí, které chcete mít. Budete potřebovat 2.1 SDK a USB ovladač. Pokud chcete svého Androida „ladit“ (a screenshotovat), tak nezapomeňte nainstalovat potřebný „ladící ovladač“. Budete to muset krkolomně udělat (ve Windows) přes vlastnosti hardware (které bude křičet, že se nepodařilo najít odpovídající ovladač). A pak musíte na telefonu povolit „USB debugging“, telefon připojit a spustit Davlik Debug Monitor (přes ddms.bat).

www.andappsto­re.com je jedním z alternativních aplikačních obchodů, kde je možné platit i přes PayPal. Jeho drobnou nevýhodou je nepříliš dobře fungující klient, který je ale nutný, abyste mohli stáhnout zakoupené aplikace.

Praktické poznámky nakonec

Z Androidu G1 jsem byl nadšený, zejména po přechodu z Windows Mobile (HTC Touch řad). Zmizela nutnost co dva-tři dny restartovat a velmi často čekat, až se telefon „probere“. Integrace s Google, Twitter, Facebook a prostě vše internetové náhle dostalo zcela jiný rozměr a možnosti. A musím teď přiznat, že Google Nexus One mě nadchl znova – změny ve verzi 2.1 jsou velmi příjemné. A skutečně povedené hardware od HTC je další velkou výhodou.

BRAND24

Je asi nutné upozornit, že Android (a ostatně všechny smartphone těžící z existence Internetu) nemá prakticky moc smysl bez datového tarifu – nejlepší je mít neomezený paušál a užívat si výhod 3G tam, kde to je možné. A občas přepínat na WiFi. Napojit se na Google služby „povinně“ v podstatě nemusíte, ale osobně si myslím, že se to vyplatí a získáte tím řadu věcí, které jinde budete získávat jenom těžko.

Přesné technické detaily vynechám, tento článek není skutečnou „recenzí“ už i proto, že vychází na Lupě. Je spíš o tom, že se dnešní smartphone změnily tak hodně, že opravdu přinášejí vaší stálou „přítomnost“ na Internetu. A Internet zase máte kdykoliv k dispozici vy. Samozřejmě stále s malými omezeními. A jedna věc je ještě na dotykových mobilech (co nejsou Windows Mobile 6.X) zajímavé – pokud je chvíli používáte (a platí to i o iPhone a částečně i o Nokia N900), dokážete si docela dobře představit, že by Apple iPad opravdu mohl fungovat – bez klávesnice. Bez myši. A mohla by být radost ho používat.

Chtěli byste telefon s Androidem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).