Hlavní navigace

Google.com je podle testu Googlu „částečně nebezpečná“ stránka

20. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Evan Lorne / Shutterstock.com
Systém varování před stránkami spojenými s malwarem či phishingem zafungoval i pro Google.com. Vyhledávač v tom není sám.

Test Google Safe Browsing označuje doménu Google.com za „částečně nebezpečnou“ a varuje, že některé stránky na této doméně mohou obsahovat zavádějící obsah. Ale také možná malware, případně se mohou pokoušet vás přesvědčit ke stažení softwaru či vás připravit o osobní informace.

Na zábavný detail upozornil jeden z uživatelů na Redditu a zprávy se pak chytil Washington Post. Teď už test Google.com považuje za bezpečný web – byť varuje před jeho některými stránkami. Nejde o nic nového – google.com byl podobně „nebezpečný“ už koncem roku 2015.

Je to zábavné, ale také trochu problematické v tom, že někdo nezkušený by takové varování mohl vzít vážně. Ve skutečnosti jde velmi pravděpodobně o vedlejší efekt toho, že právě na Google.com odkazují stránky, které nebezpečné jsou. Stejně tak jako se z vyhledávání je možné dostat někam, kde vás (nebo lépe řečeno váš počítač) může čekat nějaké potenciální riziko.

cif 24 - early cena - média

Nakonec – pokud si s vyhledáváním v Google Safe Browsing trochu pohrajete, zjistíte, že Seznam.cz sice „není nebezpečný“, ale odkazují na něj „nebezpečné“ weby jako email.cz a instaluj.cz. Slunecnice.cz sice také není nebezpečná, ale některé stránky mohou instalovat malware a některé posílají návštěvníky na „nebezpečné weby“ – uveden je dokonce Avast.com. Můžete takhle pokračovat u řady webů, kde je sice „není nebezpečný“, ale přesto se tam najde řada varování.

Google Safe Browsing občas přináší falešná varování, která se v případě větší „detekované“ hrozby mohou projevit až onou „stop“ obrazovkou v prohlížečích. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).