Hlavní navigace

Google omylem nasbíraná data předá k prověřením úřadům

8. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Google předá evropským úřadům data, která se mu údajně omylem povedlo zachytit při mapování bezdrátových sítí. To probíhalo zároveň se snímkováním ulic pro službu Street View. Google mapuje WiFi sítě jako orientační body ve svých mapových službách, jenže zaznamenával i data, která putují přes nezabezpečené bezdrátové sítě. Firma to původně odmítala, ovšem po zájmu německých úřadů oficiálně přiznala, že k tomu docházelo. Tématu jsme se věnovali také v článku Google wardriving? A co má vlastně…

Google předá evropským úřadům data, která se mu údajně omylem povedlo zachytit při mapování bezdrátových sítí. To probíhalo zároveň se snímkováním ulic pro službu Street View. Google mapuje WiFi sítě jako orientační body ve svých mapových službách, jenže zaznamenával i data, která putují přes nezabezpečené bezdrátové sítě. Firma to původně odmítala, ovšem po zájmu německých úřadů oficiálně přiznala, že k tomu docházelo. Tématu jsme se věnovali také v článku Google wardriving? A co má vlastně být?. Google se dušuje, že jde o omyl a získaná data prý nijak aktivně nevyužívá. Některé evropské úřady se chtějí na tato data podívat a zjistit, co tedy vlastně Google vše nasbíral.

Výkonný ředitel společnosti Eric Schmidt přislíbil spolupráci v první fázi s příslušnými německými, francouzskými a španělskými úřady. Eric Schmidt přiznává, že skutečně nelze vyloučit, že ve změti bezcenných dat jsou i nějaké potenciálně zneužitelné informace. Google nyní provádí interní vyšetřování a spoluprací s úřady chce vylepšit svou pověst, které celá kauza nepřidala. Z organizací, které se zabývají otázkou ochrany soukromí občanů, však zaznívají zatím nesmělé hlasy, že by možná bylo lepší data jednoduše zlikvidovat, místo aby putovala do rukou různých úřadů po Evropě. A jaký je váš názor? (The Financial Times)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).