Hlavní navigace

Motorola, vlastněná Googlem, propustí dalších více než 10 % lidí

8. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Odejít má na 1200 lidí. Společnost tak usiluje o návrat do zisku.

Ve společnosti Motorola Mobility, která nyní patří Googlu, se bude znovu propouštět. Přitom už loni v srpnu začalo propouštění tehdy kolem čtyř tisíc lidí.

Motorola vykázala na konci třetího loňského čtvrtletí provozní ztrátu přes půl miliardy dolarů, a za čtvrté čtvrtletí přes 350 milionů dolarů. Ke konci roku zaměstnávala 11 113 lidí.

Nyní má odejít 1200 z nich. Společnost to v tomto týdnu sdělila zaměstnancům e‑mailem. Ten se dostal k redakci Wall Street Journalu, jež nezveřejnila jeho plné znění, jen z něj cituje, že společnost má příliš vysoké náklady a působí na trzích, na kterých není konkurenceschopná. Propouštět se bude v USA, v Číně a v Indii.

Google koupil Motorolu Mobility v polovině roku 2011. Tenkrát se psalo, že především kvůli patentovému portfoliu. Podle WSJ se však z Googlu proslýchá, že Google zároveň chápe Motorolu jako pojistku proti tomu, aby vládu nad Androidem, jehož zdrojový kód je volně dostupný, na sebe nestrhl stále silnější Samsung.

cif 24 - early cena - média

Není tomu tak, že by si Google vzal z Motoroly patenty a zbytek ponechával osudu. Snaží se pomoci jí na nohy převedením mnoha vlastních řídících pracovníků, a WSJ tvrdí, že Motorola vyvíjí „X Phone“, který by se měl stát vlajkovým produktem společnosti a soutěžit s iPhonem.

Přitom se Google zároveň potřebuje kvůli Androidu se Samsungem nepovadit. Ale i Samsung se jistí — dříve systémem Bada, ze kterého nyní přechází na otevřeně vyvíjený Tizen (nástupce MeeGo) a ještě letos hodlá uvést několik modelů s Tizenem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).