Hlavní navigace

Google vypne službu PageSpeed, čas na změnu DNS máte do srpna

11. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Služba PageSpeed, hostované řešení pro zrychlení webových stránek končí. Pokud ho používáte, máte pár měsíců na nápravu.

Google PageSpeed končí po necelých pěti letech existence a služba bude 3. srpna zcela vypnuta. Pokud váš web tuto službu používá, je nutno ji odstranit, tedy vrátit DNS záznamy zpět na váš vlastní web.

Pokud byste tak neučinili, přestal by váš web po vypnutí služby v srpnu kompletně fungovat. Konec se týká pouze této samostatné hostované služby, pokud používáte PageSpeed na vlastním serveru, nic se nemění (jako například mod_pagespeed pro Apache).

Paradoxní na konci PageSpeed je to, že je stále označena jako „beta“ a Google její konec zdůvodňuje tím, že je čas se zaměřit na jiné aktivity. Služba využívala řadu technik ke zrychlení odbavování webových stránek, ať už jde o kompresi obrázků, lepší nastavení cache, optimalizaci CSS a JavaScriptu. 

cif 24 - early cena - média

V serverovém provedení umožňovala využít přímo rychlou a dostupnou infrastrukturu Googlu, včetně pokročilých možností cachování a dodávky ze serverů umístěných po celém světě.

PageSpeed jako službu tedy už nebude možné využít, ale varianta provozovaná na vlastních serverech zůstává. Můžete ji mít pro Apache, NGINX i řadu dalších serverů. Včetně toho, že řada poskytovatelů hostingu má PageSpeed na svých serverech. Pokud chcete něco pokročilejšího, tak jedno z nejrozšířenějších a spolehlivých řešení v této oblasti je CloudFlare

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).