Hlavní navigace

Grooveshark vstal z mrtvých, službu neoficiálně obnovil fanoušek

6. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Od oficiálního konce hudební streamovací služby Grooveshark neuplynul ani týden a na světě je její funkční neoficiální klon s většinou obsahu.

Stihli jsme zazálohovat asi 90 % obsahu původního Groovesharku, tvrdí provozovatel „nového Groovesharku“, vystupující pouze pod přezdívkou Shark. Se zálohováním podle serveru BGR začal ve chvíli, kdy bylo zřejmé, že původní služba neustojí tlak vydavatelů a bude muset skončit.

Klon Groovesharku najdete na adrese grooveshark.io (původní služba byla na doméně .com). Podobně jako dnes už mrtvý originál umožňuje vyhledávání, streamování a stahování skladeb, velká část je přitom na web nahraná pirátsky.

Server není žádnou narychlo sestavenou kopií, je za ním vidět dost práce a know-how. Identita provozovatelů není známá. Shark jen serveru The Verge řekl, že jeho tým má dostatečné technické znalosti k tomu, aby mohl službu plně obnovit. V plánu mají postupně zprovoznit všechny funkce Groovesharku, včetně vytváření playlistů nebo seznamu oblíbených skladeb. 

Bude to jízda

Nový Grooveshark na rozdíl od originálu neumožňuje uživa­telům nahrávat vlastní hudbu. Místo toho tvrdí, že hudební soubory bere z několika různých zdrojů na internetu a nemá je uloženy na svých vlastních serverech. To by mohl být pokus, jak se ubránit případným soudním sporům. Původnímu Groovesharku totiž zlomilo vaz mimo jiné to, že hudbu na servery nahrávali nejen uživatelé, ale také přímo jeho provozovatelé.

BRAND24

Nový Grooveshark také říká, že je neziskovou organizací a veškeré příjmy z reklamy používá pouze na provoz a údržbu svých služeb. A v podmínkách používání varuje, že je poslech či stahování muziky možný jen pro účely vyzkoušení (preview), a že se uživatel zavazuje po poslechu MP3 smazat a koupit si skladbu legálně. 

Jak moc to ale bude novému Groovesharku v případných (a pravděpodobných) sporech s vydavateli platné? Provozovatelé si nebezpečí evidentně uvědomují: „Bude to jako jízda na horské dráze,“ napsali v e-mailu BGR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).