Hlavní navigace

GTS a INEC - spolu a chutně

4. 5. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zhruba před měsícem informovali o tom, že podle neoficiálních zpráv se GTS vydalo znovu na nákupy a podařilo se mu získat dalšího známého poskytovatele, firmu INEC. Včera byla tato akvizice oznámena oficiální cestou; co to tedy celé znamená?

Zhruba před měsícem informovali o tom, že podle neoficiálních zpráv se GTS vydalo znovu na nákupy a podařilo se mu získat dalšího známého poskytovatele, firmu INEC. Včera byla tato akvizice oznámena oficiální cestou; co to tedy celé znamená?

Tisková zpráva GTS Czech Net s.r.o. a INEC s.r.o.

GTS CZECH Inc., USA, převzala dne 26.3. 1999 společnost INEC s.r.o., předního českého poskytovatele Internetových služeb. Služby INEC s.r.o. a síť INECnet budou začleněny do aktivit společnosti GTS Czech Net s.r.o., která je součástí nadnárodního holdingu GTS Inc. Současně firma GTS Inc. převzala společnost INEC s.r.o., Bratislava, slovenského poskytovatele Internetu.

Služby GTS Czech Net a sítě INECnet budou postupně integrovány, aby zajistily širokou škálu kvalitních Internetových služeb všem zákazníkům v České republice. Spojením divize Internetových služeb GTS Czech Net a společnosti INEC vzniká jeden z největších národních poskytovatelů Internetu na českém trhu.

Společnost GTS Czech Net. s.r.o. byla založena v r. 1994. Poskytuje mezinárodní telekomunikační služby pro uzavřené skupiny uživatelů po privátní síti GTS a mezinárodní služby pro přenos dat (X.25, Frame Relay) British Telecom Concert. GTS Czech Net s.r.o. poskytuje přístup k internetu s garantovanou propustností prostřednictvím vytáčeného připojení, pevných linek, technologií VSAT a radioreléovými spo­ji.

Společnost INEC s.r.o. byla založena v r. 1992. Specializuje se na telekomunikační integraci, provozuje internetovou síť INECnet a patří mezi nejdynamičtěji rostoucí poskytovatele internetu v České republice. INEC s.r.o. poskytuje zákazníkům široké spektrum kvalifikovaných komunikačních služeb; komplexní řešení pro internet; intranet a extranet; propojení sítí; dálkové připojení k sítím; přenos datové, faxové a hlasové pošty; systémy pro skupinovou spolupráci, společnou datovou a hlasovou komunikaci a bezpečnost sítí a dat.


Trh spěje ke koncentraci a toto poslední spojení je součástí tohoto trendu. O tom, že GTS chystá několik akvizic, se v posledním roce spekulovalo zhusta a ani jeho představitelé se netajili tím, že mají v kapse investiční prostředky od své mateřské firmy, které budou chtít použít. Nakonec jsme byli – zatím – svědky dvou akvizic na Internetovém poli, nejprve šlo o společnost NetForce a nyní o INEC. Ještě předtím se GTS podařilo získat také majoritní podíl v pražském lokálním telefonním operátorovi, firmě Dattel. Lze přitom očekávat, a některé signály to potvrzují, že ani tato akvizice nebyla poslední.

Zisk NetForce je poněkud diskutabilní transakcí. Vzhledem k tomu, že NF bylo od počátku své existence úzce spojeno právě s Dattelem, byl jeho odprodej GTS poté, co koupilo Dattel, logickým krokem. Podmínky prodeje nebyly zveřejněny, ale podle různých neoficiálních zpráv šlo o větší částku, než bych očekával. Přínos NetForce GTS je přitom podle mého pohledu zvnějšku poněkud problematický. NetForce nepatřilo mezi poskytovatele s největším počtem zákazníků a přestože mělo síť po republice, nešlo o jeho vlastní uzly, ale uzly ve správě partnerů (obdobný systém, jako má Bohemia.Net či LUKO). Ani pokud jde o zaměstnance, tedy hlavní know-how každé společnosti, nezůstal po přechodu ke GTS stát na kameni kámen. Bývalý ředitel (a majoritní vlastník) NetForce, Zbyněk Linhart, odešel do ContactTelu, kde nyní spolupracuje se známým Michalem Ćupou a věnuje se opět oblasti Internetu. Odešli také prominentní technici po údajném jiskření s obchodníky GTS.

Na převzetí INECu by, zdá se, mohlo GTS vydělat více. Především jde v porovnání s NetForce o citelně většího poskytovatele, který má mnohem více zákazníků. Naproti tomu má chudší infrastrukturu přípojných bodů po republice, ale zase jsou skutečně jeho. Jde navíc o společnost, která se jeví jako relativně konsolidovaná, ani žádné masové odchody změstnanců se nekonají.

Osobně mne nejvíce zajímá další strategie obou společností v jejich působení na trhu. Zatímco NetForce se „rozpustilo“ v GTS, v případě INECu se zatím zdá, že i nadále vystupuje na trhu jako samostatný subjekt.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).