Hlavní navigace

GTS znovu na nákupech, tentokrát u INECu

25. 3. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Expanze společnosti GTS CzechNet zdá se pokračuje. Poté, co začátkem letošního roku odkoupila majoritní podíl v Dattelu a následně přidala do svého portfolia i NetForce, vydala znovu na nákupy. Tentokrát je na řadě větší poskytovatel, konkrétně INEC.

Neuběhlo ani 24 hodin od včerejšího článku o společnosti LUKO, které bude zřejmě koupeno firmou Euroweb, a už je tu další zpráva. Dalším tuzemským poskytovatelem, který změní majitele, je INEC. Podle čistě neoficiálních informací, které nikdo nechtěl potvrdit, byla smlouva podepsána tento týden v úterý, takže na oficiální oznámení si zřejmě ještě chvíli počkáme.

Pro mne osobně je tato zpráva trochu překvapivá. Je sice pravda, že na prodej jsou prakticky všichni poskytovatelé připojení (kteří ještě koupeni nebyli) – záleží jen na vhodné nabídce – a o INECu se svého času spekulovalo dosti výrazně, ale v poslední době se zdálo, že možnost prodeje byla odložena. Jak je vidno, ani šeptanda není vždy stoprocentní, přestože je často mnohem přesnější a pravdivější než oficiální prohlášení.

Společnost GTS po nákupu NetForce, které získala podle mého soudu především kvůli jeho propojení s Dattelem, který koupila již dříve, nyní získává poskytovatele střední váhy. INEC sice nemá vybudovanou velkou síť po republice, obhospodařuje konkrétně 6 uzlů (Praha, Ostrava, Brno, Hradec Kralové, Ústí nad Labem, Olomouc), ale má poměrně dost zákazníků. Jejich počet ostatně nedávno zveřejnil, což jsme zaznamenalii my. Dovolil bych si odhadnout, že v současné době má INEC více zákazníků, než GTS dohromady s NetForce, takže pro GTS jistě má svůj význam.

Je zajímavé, že v českém Internetu se nyní vytvářejí dvě hlavní skupiny, které hodlají získat podstatnou část trhu tím, že koupí některé své konkurenty. Začal s tím norský Telenor Nextel (u nás působí pod názvem Telenor Internet), který nejprve odkoupil Terminal.cz a posléze OASAnet; oba tito poskytovatelé však patřili spíše k nižší váhové kategorii, takže chce-li Telenor docílit svého cíle (číslo 3 v Internetu v roce 2000), bude muset na nákupy ještě alespoň jednou – a tentokrát s pořádně velkou taškou. Druhou skupinu představuje firma GTS, která sice nakupovala také dvakrát, ale pokaždé získala relativně většího poskytovatele. Ani v tomto případě si však nemyslím, že by to byla poslední akvizice. Spíše je otázkou, kdo je u nás vlastně ještě k mání – přeci jen už proběhla řada prodejů.

Každopádně jsem zvědav, jak se situace vyvrbí. Ale řekl bych, že na tom jsou nyní všichni stejně.

ebf - partner 1

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).