Hlavní navigace

Hackeři zveřejnili několik filmů a interní dokumenty Sony Pictures

2. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Noční můra Sony Pictures pokračuje. Po nebývalém útoku na počítače filmové společnosti hackeři zveřejnili několik filmů a zřejmě i interní dokumenty.

Pokud nesplníte naše podmínky, zveřejníme interní data vaší firmy. Hrozba, kterou při velkém průniku do sítě Sony Pictures v počítačích zaměstnanců zanechali neznámí útočníci, se začala vyplňovat.

Na internetu se tak objevily kvalitní kopie pěti filmů. Jde o tituly Železná srdce (Fury), Mr. Turner, Still Alice, Annie (má mít premiéru až 19. prosince) a To Write Love on Her Arms (americká premiéra má být až příští rok na jaře).

Útok na síť Sony Pictures, ke kterému se přihlásila skupina Guardians of Peace (GOP), mezitím začala vyšetřovat americká FBI. Ta v pondělí poslala americkým firmám důvěrné varování před malwarem, který po průniku do počítačů dokáže přerušit fungování počítačových sítí. 

Data uložená na napadených discích pak prý jdou jen těžko obnovit. FBI ale podle agentury Reuters odmítla potvrdit, zda jde o malware použitý také při útoku na Sony. 

Vede stopa do Severní Koreje?

Podle spekulací serveru Re/code by za útokem mohla stát vláda Severní Koreje. Sony má totiž zanedlouho uvést komedii The Interview, která je založena na bláznivém plánu CIA na zabití severokorejského Kim Čong-una. Jde ale jen o spekulaci a jiní experti tuto možnost zpochybňují.

BRAND24

Sony Pictures se s následky útoku vypořádává už týden. Teprve v pondělí se firmě podařilo zprovoznit aspoň některé důležité systémy. 

Teď se společnost dočkala další rány. Jak uvádí server Fusion.net, na Pastebinu se objevila první várka interních firemních dokumentů, které měli útočníci získat. Mimo jiné má jít o tabulku s výší platů více než šest tisíc zaměstnanců firmy, včetně jejího vedení. Pravost dokumentů ovšem ještě není ověřená.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).