Hlavní navigace

Hodinky Pebble pro chytré telefony nabraly 3 miliony na výrobu

16. 4. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Chytré hodinky, které spolupracují s iPhone, původně potřebovaly na první várku prodeje za 100 000 dolarů. Během pár dní se sešly přes Kickstarter objednávky za třicetinásobek.

Zajímavý úspěch se podařil projekt Pebble. Ten založil nedávno Eric Migicovsky, když vymyslel hodinky s displejem na bázi elektronického papíru, které budou propojeny s chytrým telefonem. Podobných hodinek sice existuje celá řada, ale většinou umí komunikovat jen s Android telefony a navíc bývají vybaveny LCD displejem, rychle jim dochází baterka a bývají dosti přetechnizované, čímž ale také méně použitelné.

Projekt Pebble společnosti InPulse je druhým pokusem o hodinky, s těmi prvními se InPulse dostal do Y-Combinatoru. Nyní se Eric rozhodl hledat zákazníky pro první sérii hodinek přes KickStarter, server, který umožňuje crowdfunding, sběr prostředků od lidí na konkrétní úkol. 

Blíže o crowdfundingu jako metodě sběru prostředků na zajímavé projekty píšeme zde

A Pebble překonal všechny rekordy, když za pár dní namísto požadovaných 100 000 dolarů sehnal přes tři miliony dolarů. Požadovaných sto tisíc dolarů investic získal InPulse už za dvě hodiny. A milion dolarů nasbíral Pebble za 28 hodin. Cena hodinek přitom začíná od 115 dolarů. 

Pebble na Kickstarteru

Zajímavé také je to, jak rychle se informace o projektu šířila. Původně o ní napsal server Engadget a ten také strhl lavinu zájmu, když upozornil na zajímavé rozdíly těchto hodinek od jiných hodinek pro chytré telefony. Záhy se přidalo The Verge, Gizmodo, NYTimes a další a další.

BRAND24

Je to skvělá reklama nejenom pro Pebble, ale také pro Kickstarter, jehož je to zatím nejúspěšnější počin v „syndikování peněz“.

Hlavní výhodou Pebble je bezproblémová spolupráce s iPhone, kterou tvůrci (tým šesti lidí) docílili začleněním do programu Made for iPhone (MFi), v rámci něhož mohou vyrábět hardware kompatibilní se třicetipinovým systémovým konektorem Apple iOS zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).