Hlavní navigace

Homecast HS 3200 IRD: satelitní přijímač s certifikátem Skylink Ready a PVR

13. 3. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Satelitní přijímač s velice dobrým zpracováním obrazu, bezproblémovým nahráváním a automatickou aktualizací programů.

Tento korejský přijímač o rozměrech 235×40×200 mm dostal oproti svému předchůdci Homecast HS 3200 CIIR (recenze na DigiZone z roku 2011: http://www.digizone.cz/clanky/homecast-hs-3200ciir-pvr-satelitni-prijimac-s/) novou barvu. Ze stříbrné metalízy se proměnil na elegantní šedo-černou a změnou prošlo i firmware, které bylo upraveno, čímž přijímač získal oproti předchůdci stabilitu a preciznost. Zdařilé dálkové ovládání bylo převzato z předešlého modelu. Má plnou podporu dekódovacích karet všech českých operátorů. Podporované formáty obrazového rozlišení jsou: 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i.

Přední panel

Na předním panelu je pod tmavým plexisklem vlevo červená dioda, která svítí při StandBy. Vedle ní je zelená dioda, která bliká při komunikaci s dálkovým ovládačem. Následuje světle zelený čtyřmístný sedmisegmentový numerický LED displej, který při provozu zobrazuje předvolbu sledovaného programu, ve StandBy přesný čas a v úsporném režimu, kdy je spotřeba minimalizována, není zobrazován na displeji ani čas. 

Pod displejem se nachází sedm tlačítek. Prvním odleva je vypínač z/do StandBy, druhé tlačítko má funkci zobrazení menu a v něm aktivuje označené položky. Třetím tlačítkem je EXIT. Další čtyři tlačítka mají funkce zesílení/zeslabení zvuku, pohyb v menu a přepínání kanálů.

Vpravo na předním panelu je odklopné víčko, kde najdeme jeden slot pro licencovanou integrovanou čtečku karet Irdeto. Kartu vkládáme čipem dopředu a dolů. Oproti svému předchůdci tento model CI slot pro CA modul nemá.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva jsou dva F porty. První nahoře DISH IN pro připojení LNB a pod ním LOOP OUT pro propojení s případným dalším satelitním přijímačem. Následuje výstupní trojice cinch konektorů pro analogový signál: CVBS video a 2× audio. Dále trojice RCA konektorů Y, Pb, Pr pro HD výstup. Pod nimi je jeden analogový výstup SCART. Následuje optický digitální audio výstup S/PDF pro digitální Dolby a dále HDMI 1.3 port pro připojení LCD nebo plazmy. Posledním portem je USB 2.0 (typA) pro připojení externího USB disku, softwarovou aktualizaci, nebo uložení a nahrávání programové skladby. Zcela vpravo na panelu je napevno zabudovaný síťový kabel a síťový vypínač (90–240V, 50/60Hz, max. 22W).

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je v černém, na dotek mechovém provedení s postranními chromovanými lištami. Ve spodní části je v prostoru baterií mírně zesílené. Má 47 gumových dobře popsaných tlačítek, která jsou odlišena barvou nebo symboly, tlačítka mají dostatečný zdvih a jsou dobře ovladatelná jednou rukou. Ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi. Má také několik přímých tlačítek, které vás navedou rovnou k volbám tak, aby nebylo nutné k nim přistupovat přes menu.

Hardware se od předešlého typu přijímače liší pouze v detailech, například čtečkou karet jiného typu, není zde CI slot pro CA modul.

Hardware se od předešlého typu přijímače liší pouze v detailech, například čtečkou karet jiného typu, není zde CI slot pro CA modul.

Instalace

Menu přijímače doznalo oproti předcházejícímu modelu minimálně změn. Je rozděleno do šesti sekcí: Anténa, Nastavení výstupu, Setřídění předvoleb, Tovární nastavení, Úsporný režim a Nastavení záznamu.

Menu přijímače doznalo oproti předcházejícímu modelu minimálně změn. Je rozděleno do šesti sekcí: Anténa, Nastavení výstupu, Setřídění předvoleb, Tovární nastavení, Úsporný režim a Nastavení záznamu.

V Menu Nastavení – Tovární nastavení lze přijímač uvést do výchozího nastavení přednastaveným výrobcem. V tomto menu také můžeme aktualizovat software přijímače pomocí satelitu (OTA), pokud je služba momentálně podporována. Položka USB Transfer umožňuje přenést seznam kanálů z externího úložiště do přijímače, nebo naopak si uložit seznam z přijímače na úložiště.

Instalace přijímače je možná pomocí automatického, ručního vyhledávání, neboFast Scan – automatického vyhledání kanálů. Při automatickém vyhledávání můžete například zvolit ukládání pouze FTA kanálů, nebo včetně kódovaných a zvolit systém kódování vašeho poskytovatele.

Instalace přijímače je možná pomocí automatického, ručního vyhledávání, neboFast Scan – automatického vyhledání kanálů. Při automatickém vyhledávání můžete například zvolit ukládání pouze FTA kanálů, nebo včetně kódovaných a zvolit systém kódování vašeho poskytovatele.

Automatická služba Fast Scan rychle naladí kanály a navíc umožní upřesnit skladbu programů podle vašeho operátora. Kanály budou naladěny v pořadí, podle zvoleného operátora a regionu (české/slovenské). Tato funkce je v tomto přijímači oproti předchozímu modelu nová. Umožňuje také nastavení Aktualizace předvoleb a volbě Aktivovat, automatickou aktualizaci programové skladby při každém zapnutí přijímače. Tím budete mít v přijímači vždy aktuální programovou nabídku vašeho poskytovatele

Automatická služba Fast Scan rychle naladí kanály a navíc umožní upřesnit skladbu programů podle vašeho operátora. Kanály budou naladěny v pořadí podle zvoleného operátora a regionu (české/slovenské). Tato funkce je v tomto přijímači oproti předchozímu modelu nová. Umožňuje také nastavení Aktualizace předvoleb a volbě Aktivovat, automatickou aktualizaci programové skladby při každém zapnutí přijímače. Tím budete mít v přijímači vždy aktuální programovou nabídku vašeho poskytovatele

Uložené kanály můžete editovat do favoritních i oblíbených skupin. Je zde i dětský zámek, vymazání kanálů nebo jejich přesun. Setřídění kanálů je možné podle transpondérů, poskytovatele, nebo typu kódování (CAM). Počet možných televizních a rozhlasových předvoleb je 6000. Ovládací signály: UNICABLE [EN50494], DiSEqC 1.0 (multipřepínač), DiSEqC 1.2 USALS, 22KHz. Při výběru modulace můžete nastavit: DVB-S QPSK, DVB-S2 QPSK a DVB-S2 8PSK. 

Pro výstup zobrazení můžete volit formát 4:3 nebo 16:9, typ zobrazení lze zvolit AUTO, Pillar Box nebo PanScan. Audio nastavení vybereme pro DolbyDigital nebo PCM.

Průběh vyhledávání programů

Průběh vyhledávání programů

Přednastavení požadovaných parametrů zobrazovače a audio výstupu

Přednastavení požadovaných parametrů zobrazovače a audio výstupu

Nastavení OSD

Nastavení OSD

Informační okno zobrazí informace o číselné předvolbě kanálu, jeho název, sílu a kvalitu signálu, datum a čas, čas aktuální události a její název. V aktivních ikonách vpravo dole pak zvýrazní rozlišení, přítomnost Teletextu, přítomnost titulků, alternativní audio volby, zámek, podmíněný přístup, Dolby, číselně podle věku rodičovskou kontrolu, a dostupný Multifeed. Pokud stisknete při zobrazení informačního okna tlačítko INFO, zobrazí se podrobný popis programu zvoleného kanálu. Pokud chcete zobrazit podrobný popis a čas dalšího programu stiskněte na dálkovém ovládání šipku vpravo.

Informační okno zobrazí informace o číselné předvolbě kanálu, jeho název, sílu a kvalitu signálu, datum a čas, čas aktuální události a její název. V aktivních ikonách vpravo dole pak zvýrazní rozlišení, přítomnost Teletextu, přítomnost titulků, alternativní audio volby, zámek, podmíněný přístup, Dolby, číselně podle věku rodičovskou kontrolu, a dostupný Multifeed. Pokud stisknete při zobrazení informačního okna tlačítko INFO, zobrazí se podrobný popis programu zvoleného kanálu. Pokud chcete zobrazit podrobný popis a čas dalšího programu stiskněte na dálkovém ovládání šipku vpravo.

PVR a multimedia

Přijímač umožňuje nahrávání pořadů na externí disk. Disk formátujeme na FAT32 jak je uvedeno v manuálu. Pokud budete chtít naformátovat disk v přijímači nabídne vám však pouze formát exFAT? Flash s malou kapacitou přijímač k nahrávkám nepřijme. Nejkratší délka záznamu je 5 minut! Nahrávky jsou ukládány s příponou *.TP0. Nepodařilo se je však editovat mimo přijímač. 

Časovač nahrávání je až pro padesát událostí s možností programování přes EPG. Seznam souborů, uložených na externím úložišti otevřeme tlačítkem LIST. V tomto okně se zobrazí všechny uložené soubory. Můžeme zde přepínat funkce podle zobrazených ikon ve spodní části okna: Přehrát, Vymazat, Přejmenovat, Zamknout, Jukebox (kopie). Máme zde také informaci o připojeném úložišti (celková kapacita a volný prostor disku).

Je zde také Sleep timer (10 – 180min), který umožňuje variabilní nastavení výchozí délky záznamu

Je zde také Sleep timer (10 – 180min), který umožňuje variabilní nastavení výchozí délky záznamu

Uložené záznamy jsou opatřeny názvem pořadu a datumem jejich pořízení

Uložené záznamy jsou opatřeny názvem pořadu a datumem jejich pořízení

EPG

EPG – elektronický programový průvodce zobrazuje programy na sedm dnů dopředu a pracuje s českou diakritikou. Je zobrazován ve dvou režimech (přepíná se zeleným tlačítkem). Jako singl s časovou osou jednotlivých programů s detailními informacemi zvoleného programu,...

EPG – elektronický programový průvodce zobrazuje programy na sedm dnů dopředu a pracuje s českou diakritikou. Je zobrazován ve dvou režimech (přepíná se zeleným tlačítkem). Jako singl s časovou osou jednotlivých programů s detailními informacemi zvoleného programu,…

...nebo pomocí časové tabulky pro zvolený program na celý den. Pomocí tlačítek se šipkami umístěnými na dálkovém ovládání v kruhu se můžeme pohybovat všemi směry. Z EPG můžeme programovat nahrávání.

…nebo pomocí časové tabulky pro zvolený program na celý den. Pomocí tlačítek se šipkami umístěnými na dálkovém ovládání v kruhu se můžeme pohybovat všemi směry. Z EPG můžeme programovat nahrávání.

V těchto a dalších oknech ke kterým se dostanete přímo tlačítky dálkového ovládání můžete měnit požadované parametry a nastavení

V těchto a dalších oknech ke kterým se dostanete přímo tlačítky dálkového ovládání můžete měnit požadované parametry a nastavení

TELETEXT – se zobrazuje na popředí programu ve zmenšeném okně. Je zobrazován svižně a bezchybně s českou diakritikou. Má paměť pro 800 stránek.

V tomto okně, které zobrazíte tlačítkem OK můžete prohlížet a přepínat kanály pomocí šipek nahoru/dolů. Dole v okně jsou symboly pro přepínání funkcí tohoto okna: Přepínání, Přesun, Přejmenování, Uzamčení, Vymazání a Oblíbené

V tomto okně, které zobrazíte tlačítkem OK, můžete prohlížet a přepínat kanály pomocí šipek nahoru/dolů. Dole v okně jsou symboly pro přepínání funkcí tohoto okna: Přepínání, Přesun, Přejmenování, Uzamčení, Vymazání a Oblíbené

Editace programů do oblíbených skupin

Editace programů do oblíbených skupin

Pokud jsou vysílány titulky, má přijímač plnou podporu českých DVB a TXT titulků. Nabídne-li přijímač více verzí jazyků titulků, lze je přepínat šipkami na dálkovém ovládání nahoru/dolů a volbu potvrdíme tlačítkem OK.

Stav vaší přístupové karty a nastavení změn provedete v této volbě

Stav vaší přístupové karty a nastavení změn provedete v této volbě

Kvalitní přijímač za rozumnou cenu 

Tento nový model přijímače je certifikován Skylinkem, podporuje karty Irdeto, Irdeto ICE, nové Standard HD M7, Výměna M7 i freeSAT ICE v něm nemají žádný problém. Přepínání programů je svižné. Obraz u SD programů je standardní, u HD programů velice dobrý. Nahrávání i přehrávání záznamů je v přijímači bezproblémové. Během provozu jsem se nesetkal se žádnými negativními vlastnostmi přijímače.

Certifikát, který udělil přijímači satelitní operátor Skylink

Certifikát, který udělil přijímači satelitní operátor Skylink

Balení obsahuje:

• Přijímač Homecast HS 3200 IRD
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie 1,5V
• RCA kabel cca 1m.
• HDMI kabel cca 1m.
• Velice podrobný manuál v českém jazyce s barevnými ilustracemi (90 stran)

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčil:

ALLCOM, spol. s r.o., Za Sedmidomky 457, Praha 10, 10100
e-mail: prodejna@allcom.cz
tel: 222 352 820
Stránka výrobku: http://www.allcnet.cz/pro­duct_info.php?products_id=10292
Maloobchodní cena vč. DPH a recyklačního poplatku cca: 2998Kč

Jakým způsobem si zajišťujete televizní signál?

  • Pouze terestricky
    13 %
  • Přes satelit
    46 %
  • Kabelovou televizí
    2 %
  • IPTV
    2 %
  • Televizi sleduji přes internet
    0 %
  • Kombinuji více druhů příjmu
    35 %
  • Nemám možnost sledovat televizní vysílání
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).