Hlavní navigace

Hon na I(T)nteligenci

2. 3. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kancléř Schröder minulý týden na CeBITu prohlásil, že by do Německa rád přilákal tisíce odborníků zejména z východní Evropy, kteří v současné době jeho zemi schází. Zdálo by se, že tím začíná hon na odborníky v oboru IT, ale není to pravda: už dávno totiž začal. Píše o tom Jasna Sýkorová.

Významné softwarové firmy z celého světa se stále více obracejí do České republiky v naději, že tady za rozumnou cenu získají geniální a zároveň pracovité mozky. „Tento trend je dán tím, že v České republice je stále ještě levnější pracovní síla než třeba v USA,“ řekla Dagmar Krátká, ředitelka Talents Technology, personální agentury, která se zaměřuje na hledání IT specialistů pro významné české i mezinárodní klienty.

Podle Dagmar Krátké ale není všechen zájem postaven na penězích. „Trh globálně není schopen produkovat takové množství technologicky vzdělaných lidí. Poptávka se neustále zvětšuje,“ vysvětlila Dagmar Krátká. Ve chvíli, kdy dochází ke globálnímu nedostatku, se k výjimečným opatřením neuchylují pouze vlády; i softwarové a Internetové firmy se snaží podchytit ty „své“ lidi už v počátcích, například na školách, také přímo zřizují své pobočky a centra v České republice.

Rostou jako po dešti

Firma Sun Microsystems umístila v únorových nejčtenějších denících celostránkové inzeráty s tím, že hledá 50 a více specialistů pro své nové otevřené softwarové centrum. Se znalostí C++, Javy a Linuxu má člověk nejen možnost pracovat pro významnou firmu, jejíž součástí jsou i české NetBeans, ale také se na šest měsíců podívat do amerického Silicon Valley.

Další z firem, které se pouští do boje o české programátory, je IT konzultant a systémový integrátor Logica, která v Praze na Petřinách otevírá své první softwarové centrum v kontinentální Evropě. Třicet až čtyřicet specialistů se bude v tomto centru, jež by mělo být otevřeno již tento rok, zaměřovat na nadstavbové aplikace pro mobilní operátory, např. software, který uživateli umožní provádět bankovní operace přes telefon.

„Podstatnou roli pro rozhodování o umístění centra sehrály zkušenosti s prací českých programátorů a analytiků na projektech, které Logica realizovala v různých částech světa. Příkladem takového projektu z poslední doby muže být projekt migrace účtovacího systému pro taiwanského operátora KJT,“ řekl Petr Hampl, ředitel oddělení firmy Logica pro styk s médii.

Detaily projektu dříve zmíněného centra Sun Microsystems se prozatím nepodařilo získat. Specialitou tohoto projektu z „personálního hlediska“ je to, že se její personální agentura Talents Technology zaměřuje i na lidi, kteří z různých důvodu nemohou v současnosti nastoupit.

„Někteří budoucí specialisté ještě studují, jiní jsou vázáni na projektech. Snažíme se je podchytit ještě předtím, než skončí,“ řekla Dagmar Krátká z Talents Technology.

České platy za práci v zahraničí

Rostoucí zájem zahraničních firem o domácí hráče zaznamenaly i ostatní personální agentury. „Do České republiky přichází v současnosti daleko více zahraničních společností. Své zaměstnance si neberou, Češi jsou dostatečně kvalifikovaní,“ poznamenal Steven Furbear, personální konzultant z agentury Grafton Technologies. Společnosti si cení především loajalitu, která je podle něj pro české zaměstnance typická. Zároveň se ale občas setkává s neprofesionálním přístupem kandidátů. „Překvapilo mě, že jsou lidé schopni se na pohovor dostavit v džínech a v triku,“ řekl Furbear. Podle něj se velice cení, pokud se kandidáti dobře prezentují, nejsou příliš zakřiknutí a je na nich vidět nadšení pro danou pozici.

Steven Furbear také vyzdvihuje jazykovou vybavenost. Razí zásadu „Angličtina je oficiálním jazykem IT,“ a tak se kandidáti, na jejichž pozice se vyžaduje angličtina, mohou těšit na pohovor v cizím jazyce. Na druhou stranu společnost Axios, která zajišťuje programátory téměř výlučně pro zahraniční firmy a v mnoha případech i pro práci v zahraničí, skoro žádná omezení či doporučení nemá. „Odbornost preferujeme především. Neznalost jazyku není na překážku, kandidát musí chtít a umět programovat,“ řekla Olga Kulíková z firmy Axios.

Bohužel i pracovník, který dostane smlouvu na práci v zahraničí, se může těšit na úsporné praktiky své nové mateřské firmy. Podle Olgy Kulíkové si velice často zahraniční firmy zakládají stoprocentní dceřinné společnosti v České republice a tak, přestože programátor pracuje v zahraničí, je zaměstnaný doma za české peníze. I tak mohou být platy IT specialistů zajímavé. Personální agentura Grafton Technologies nabízí pozice v rozmezí od 10 tisíc Kč až do 200 tisíc korun v závislosti na požadované odbornosti a zkušenostech. Zároveň mají tito lidé jistotu, že si časem mohou jenom polepšit. „O talenty bude v Čechách postaráno. Jenom my zaplníme v České republice něco kolem 170 pozic ročně – od těch výkonných až po manažerské,“ potvrdila Dagmar Krátká, ředitelka Talents Technology.

Zkreslená realita?

WT100

Z pohledu nezúčastněného pozorovatele se zdá být realita v oblasti uplatnění se na trhu pro IT specialisty růžová. Přesto však stále existují lidé, kteří ani v této oblasti nemohou najít práci, případně nejsou s nabídkou míst spokojeni.

Jasna Sýkorová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).