Hlavní navigace

Hrabalovy Postřižiny budou mít pokračování, Česká televize natočí Krasosmutnění

16. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Pro Českou televizi je ctí, že může zfilmovat jednu z nejkrásnějších Hrabalových novel,“ uvedl její generální ředitel Petr Dvořák. Režii si vezme na starosti Jiří Vejdělek.

Česká televize se chystá navázat na úspěch poetické komedie Postřižiny z roku 1980. Do vysílání připravuje adaptaci novely Krasosmutnění od Bohumila Hrabala. Režii si vezme na starosti Jiří Vejdělek, který se v roce 2006 proslavil Účastníky zájezdu, a aktuálně vstoupila do kin jeho komedie Něžné vlny. Scénář napsal pro Českou televizi Marek Epstein. Ten si vzal mimochodem i stejnou roli například u snímků Ve stínu, Václav nebo Roming. Prodcentem Krasosmutnění bude Tomáš Hoffman. O titul už se údajně zajímají i zahraniční producenti.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Česká televize zdokumentuje osudy vojáků z První světové války

Pro Českou televizi je ctí, že může zfilmovat jednu z nejkrásnějších Hrabalových novel. Scénář Krasosmutnění má všechny předpoklady, aby podle něho vznikl silný, divácky atraktivní a nadčasový film s mezinárodními ambicemi, uvedl generální ředitel veřejnoprávní televize Petr Dvořák. Krasosmutnění je druhým dílem vzpomínkové trilogie Bohumila Hrabala Městečko u vody, kterou na filmových plátnech proslavil první díl Postřižiny. K dějišti pivovaru se vrací i tato část. Neodehrává se ale již v opojně bezstarostných 20. letech, nýbrž v mnohem složitějších letech třicátých.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize si registruje ochranné známky Pečený sněhulák a Boj o koláč

Diváci se ve filmu znovu setkají nejen s Maryškou, stárnoucím Pepinem a cholerickým otčímem Francinem, ale také desetiletým Bohouškem. Tato postava bude představovat samotného spisovatele Bohumila Hrabala, který je vypravěčem příběhu. Česká televize si práv na natočení Krasosmutnění váží. Práva na knihy Bohumila Hrabala patří hned několika dědicům v Česku a ve Švýcarsku, konstatovala filmového centra Helena Uldrichová a dodala: Získat je proto nebylo vůbec jednoduché, nicméně naše snaha byla nakonec korunována úspěchem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).