Hlavní navigace

Hudební smršť z Británie ve vašem obýváku

20. 12. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Na satelitu je moře kanálů, z nichž si vůbec není jednoduché vybrat. Navíc existuje také plno družic a s tím souvisí problém najít ten správný program, který by diváka zaujal. Proto jsme pro vás připravili volný cyklus o tematických televizích na satelitu. Dnes začínáme na pozici 28,2 st. východně, kde parkují satelity Astra 2A, 2B, 2C a 2D a družice Eurobird (28,5 st. vých.). První programy, kterým se budeme věnovat, jsou hudební.

Zaměřili jsme se na britské stanice patřící pod skupinu Chart Show Channels, tedy Chart Show TV, Scuzz, Bliss, The Vault, B4 a televizi, která se zrodila v hlavách mladých nadšenců a slaví v Británii velký úspěch – Bubble Hits. Pomocnicí při hledání informací o nich nám byla internetová encyklopedie Wikipedia.

B4 – dříve než kdokoliv jiný

TV2 b4 logo

B4 je britský hudební kanál, patřící pod mediální skupinu Chart Show Channels. Televize odstartovala v červnu 2004 a hraje nejžhavější hity pop-music poslední doby. Většina tvorby je však zaměřena na britský kontinent, a tak tu můžete vidět novinky od skupin Spice Girls, Sugababes, Girls Aloud nebo Take That. Kanál také v pátek vysílá speciální pořad First on Friday, kdy, jak už z názvu vyplývá, v pátek hraje na začátku každé hodiny nejnovější songy. Heslo kanálu B4 je – Before Any Other Channels (Před všemi ostatními programy). B4 vysílá na satelitu 24 hodin denně.

Chart Show TV

TV2 Chart Show TV logo

Chart Show TV je další z britských hudebních kanálů, patřící do skupiny Chart Show Channels, a stojí za ním stejní tvůrci, kteří kdysi vyráběli na Channel 4 a ITV stejnojmenný pořad (odtud tedy její název). Stanice odstartovala 16. září 2002 a je kombinací televize s nejnovějšími hity pop-music a písničkami z rodiny Chart Show Channels. Kanál je k dispozici 24 hodin denně.

The Vault

TV2 Vault logo

The Vault je třetím kanálem, patřícím Chart Show Channels. Odstartoval v létě 2003 a jeho náplní jsou klasické hity a písničky staré přibližně jeden až pět let. Stanice hraje také hudbu z osmdesátých a devadesátých lét. Kanál vysílá 24 hodin denně.

Bliss

TV2 Bliss logo

Bliss opět patří do rodiny Chart Show Channels, stejně jako B4, Chart Show TV i The Vault. Stanice byla spuštěna v březnu 2006 jako kanál zaměřený na chill-out music. Bliss hraje klasické populární hity ze sedmdesátých, osmdesátých i devadesátých let. Prostor ve vysílání je také věnován hodinám s milostnými songy a baladami. Kanál má i tematické pořady, kdy hraje hudbu pouze od ženských autorek nebo filmovou hudbu. Stanice se ale věnuje např. i chlapeckým skupinám nebo zamilovaným hitům, pokud se slaví svatý Valentin. Bliss se ale občas nebrání zahrát ani novější hudbu, pokud spadá do jejího portfolia. Kanál nahradil v loňském roce hudební stanici The Amp, která neoslovila širokou diváckou veřejnost. Televize vysílá 24 hodin denně.

Scuzz

TV2 Scuzz New logo

Scuzz je britský hudební kanál ovládaný skupinou Chart Show Channels, který odstartoval v roce 2003 a byl avizován jako rockový. Má široký hudební záběr od klasického po moderní rock a pohybuje se v rozmezí od emo až po black metal. Zvláště se specializuje na tvrdý rock a metalcore. Scuzz hraje především undergroundovou hudbu. Tento rockový program také pouští často exkluzivní hudební videa jako první. Jeho diváci (bohužel pouze ti britští) mají možnost vyhrát např. poukázky do hudebních obchodů, kytary s podpisy známých osobností apod. Scuzz vysílá 24 hodin denně.

Flaunt

TV2 Flaunt TV logo

Flaunt opět patří do skupiny Chart Show Channels. Vysílat začal už v roce 2003, ale ve své současné podobě až od září 2007. Od března letošního roku se proklamuje jako „100% dance 24/7“, tedy stanice, hrající 100% taneční hudbu 24 hodin denně. Kanál je mixem stylů tance, funky, house, electroniky, dance, lounge a R’n‘B. Původně měl být cílený na ženské publikum, které se orientuje na pop music a taneční hudbu. Kanál patřil původně spolu s kanály Scuzz a The Amp (už nevysílá) samotné Sky, ale nakonec byl prodán právě svému současnému majiteli, společnosti Chart Show Channels.

Bubble Hits

TV2 Bubble Hits logo

Bubble Hits je irský hudební kanál vlastněný Jamesem Hylandenem (24) a Lee Walshem (24). Tato dvojce říká, že přišla s nápadem na tento program při sledování MTV ve svém obývacím pokoji. Přesto že jsou velmi mladí, získali uznání v mediálních kruzích v Irsku i v Británii. Stanice je vysílána volně přes satelit. Původně měl být Bubble Hits prvním evropským hudebním kanálem bez reklam. Od února 2007 ji však kvůli problémům s financováním začal vysílat. Obvykle však trvá pouze 60 sekund a běží přibližně po třech písničkách, v době největší sledovanosti po dvou. Strategií stanice je pochopitelně, aby diváci odcházeli, pokud možno, co nejméně od obrazovek. Ve svých jinglech slibují, že divák není od dalšího songu časově vzdálen více než minutu. Reklama je přitom složena vždy maximálně ze dvou spotů. To je jedinečný přístup v celé Evropě. Bubble Hits začaly vysílat 16. srpna 2006. Management kanálu se chlubí, že by měl mít v současné době více jak dva a půl milionu diváků, a to především právě z Velké Británie a Irska.

BRAND24

Některé volně šířené hudební kanály na satelitní pozici 28,2 a 28,5 stupňů východně
Hudební kanály 1 - The Vault
Hudební kanály 2 - Bubble Hits
Hudební kanály 3 - Scuzz
Hudební kanály 4 - Flaunt
Hudební kanály 5 - b4
Hudební kanály 6 - Chart Show TV
Hudební kanály 7 - Bliss

Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Výběr pořadů na některých hudebních kanálech

  • B4 Breakfast – kombinace posledních a doposud nevydaných (pre-release) songů
  • B4 Dawn – hudba od nových interpretů a skupin
  • B4 Hits – výběr nejnovějších hitů
  • B4 Loves… – hodinový pořad složený z videoklipů od jednoho interpreta
  • B4's Lovin' – nejvyhledávanější nová hudba
  • First on Friday (B4) – nejnovější hity od všech interpretů každý pátek v celou
  • Hunx (Chart Show TV) – oblíbené videoklipy sex symbolů hudební scény
  • Minx on Demand (Chart Show TV) – výběr videoklipů podle přání televizních diváků
  • Minx Uncut (Chart Show TV) – oblíbené videoklipy ženských sex symbolů hudební scény (Christina Aguilera, Beyonce, Kylie Minogue a další)
  • Bubble Euro Top 30 (Bubble Hits) – hitparáda třiceti největších hitů z jedenácti evropských zemí
  • Poptastic Hits (Bubble Hits) – poslední populární hity
  • Bubble Fresh (Bubble Hits) – zbrusu nové videoklipy sponzorované kosmetikou Veet
  • Most Wanted (Bubble Hits) – přehled nejvyhledávanějších songů sponzorovaných společností Jamster
  • Glenda's Showbiz Gossip (Bubble Hits)- večerní zábavní pořad ze světa celebrit uvádí Glenda Gilson

Hudební kanály Chart Show TV, Scuzz, Bliss, The Vault a B4 vysílají volně na frekv. 11642/V,SR 27500, FEC 2/3. Bubble Hits je k dispozici také nekódovaně, a to na 12560/V, SR 27500, FEC 2/3.

Jaké hudební televize sledujete nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).