Hlavní navigace

Hyundai DLF 39285 Smart: dobrý obraz, potíže s „chytrou částí“

14. 5. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Hyundai
Naprostá novinka se zajímavou úhlopříčkou 99 cm je na rozdíl od loňského modelu vybavena plošným podsvícením, což bylo na obrazu dobře vidět.

Jak říká přídomek „Smart“, jde o televizor chytrý, ke kterému stačí buď dokoupit (za výborných 499 Kč, samotná TV přijde na 8.990 Kč) USB WiFi adaptér Hyundai USBWIFI1 nebo ho napojit přes zabudovaný Ethernet (LAN). Pak ovšem nemůžete využívat ovládání přes chytrý telefon, které je letos mj. obohacené o funkci FollowMe TV dovolující sledovat vysílání (posílat si obraz) na tablet či telefon. Bohužel raná verze aplikace ještě příliš nepracovala…

Jak vidíte, tentokráte jsem WiFi adaptér k dispozici měl, takže jsem mohl vyzkoušet i chytré funkce a hlavně ovládání. Nicméně abych ještě předešel) některým vašim dotazům – telefonování přes Skype opravdu otestovat nelze, protože kamera s mikrofony se dokupuje zvlášť a zapůjčenu jsem ji neměl. A tak opět zdůrazňuji: zájemce odkazuji na test Gogen TVL 50147 Web, kde Skype testován je (i letos taktéž jde nelokalizované řešení).

Jednoduchý, levný design, ale materiály levně nepůsobí a tenounký rámeček vlevo a vpravo televizoru vysloveně sluší.
Autor: Hyundai

Jednoduchý, levný design, ale materiály levně nepůsobí a tenounký rámeček vlevo a vpravo televizoru vysloveně sluší.

Instalace i s průvodcem nastavením obrazu

Televizor, který vytáhnete z krabice, je na dnešní dobu poněkud hluboký, což je dáno plošným podsvícením typu DirectLED. Smontování televizoru obnáší pouze přišroubování podstavce s pevnou nohou k panelu, což jde rychle.

Softwarová instalace je taktéž asi „desetisekundová“. Naladění kanálů na DVB-T trvá jen pár minut, a to doslova, a v mém případě proběhla včetně multiplexu 7.

Na závěr si můžete – jak je u značky zvykem – naladěné kanály i setřídit, což jde rychle prostým zadáním čísla nové pozice, přičemž se kanál, který je umístěn na ní jednoduše posune.

Napojení na internet, včetně WiFi, se dělá zvlášť v menu a bylo by také rychlé, pokud by bylo uděláno tak jako loňský rok. Bohužel letos je přepracované a vše trvalo jednak dlouho a jednak i když jsem WiFi zprovoznil, samotné fyzické připojení k internetu často naběhlo až třeba za dvě, či dokonce tři minuty.

Tohle se opravdu nepovedlo!

A víte co je na tom nejpikantnější? V okamžiku kdy jsem dal v nastavení WiFi příkaz otestovat rychlost, vypadlo mi 5 688 kb/s. I toto dokazuje, že Hyundai připojení na internet nezvládl a snad se to nebude týkat celé letošní modelové řady. Bohužel loňský WiFi USB adaptér použít nejde, jak jsem se o tom omylem přesvědčil, ale je nutno říci, že minulý rok bylo napojení naprosto bez problémové!

Standardní dálkový ovladač pro letošní modely byl zcela přepracován.
Autor: Hyundai

Standardní dálkový ovladač pro letošní modely byl zcela přepracován.

Ovládání většinou příjemné

Menu je na první úrovni grafické, na dalších textové a díky kolování a tradičním nabídkám velice snadno, a rychle, ovladatelné. Je také přehledné a v nabídkách se neztratíte. Dálkový ovladač padne výborně do ruky, má sice drobná tlačítka, ale popisy jsou dosti zřetelné i pro nás brýlaté. Počítejte jen s tím, že některé důležité funkce budou odhozeny trochu dál od kurzorového kříže s OK uprostřed. Typicky jde o EPG, které nemá právě zřetelný popis (výjimka potvrzuje pravidlo). Multimédia mají tlačítka ve spodní části, ovšem bez přeskoku po kapitolách (skladbách). To ale obstarávají šipková tlačítka, takže nic proti ničemu.

EPG má dva náhledy – buď pouze stanice a seznam pořadů, nebo s podrobnostmi k vybranému pořadu, což je mnohem příjemnější.
Autor: Bohumil Herwig

EPG má dva náhledy – buď pouze stanice a seznam pořadů, nebo s podrobnostmi k vybranému pořadu, což je mnohem příjemnější.

Kvalitní devítidenní EPG, ale bez obrazu a zvuku

Programový průvodce je bez obrazu a zvuku a v základu pro deset stanic. Nabídka se dohrává automaticky, aniž byste museli cokoliv dělat, jen pouze třeba na kanál (multiplex) vstoupit. K pořadu však nevidíte v tomto náhledu žádné informace. Po stlačení „i“ je počet stanic redukován na šest a k dispozici jsou kompletní informace k pořadu spolu se značnou částí rozšířeného popisu.

Pořad si můžete z EPG nahrát nebo se na něj nechat upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí.

Vstup do chytré části se třemi českými widgety (Voyo je ovšem hodně zastaralé) a přístupem na otevřený web.
Autor: Bohumil Herwig

Vstup do chytré části se třemi českými widgety (Voyo je ovšem hodně zastaralé) a přístupem na otevřený web.

Chytrá část silně závislá na připojení

Jakmile se připojíte k internetu, což v mém případě šlo – jak jste viděli výše – přes dokoupitelný WiFi modul trochu ztuha (raná verze firmwaru, raný WiFi USB adaptér), objeví se po zmáčknutí tlačítka zeměkoule vstup do chytré části s widgety a náhledem aktuálního televizního kanálu.

Na tomto Hyundai bylo jasně vidět, že je hodně citlivý na připojení, a to zejména co do rychlosti. Tam kde televizory jiných výrobců pracují bez problémů (Samsung, Toshiba, LG, Panasonic), je nejspíše třeba v případě Hyundai DLF 39285 Smart ještě vyššího datového toku (jak jsem uvedl výše, test připojení oznámil 5 688 kb/s). Příčinou ale může být i nekompatibilita s WiFi routerem UPC, což bylo Cisco EPC 3925 (EuroDocsis 3.0) s vnitřní anténou, ale kvalita WiFi signálu se ukazovala stabilně vysoká a fakt je, že připojení zlobilo i pří napojení kabelem.

Na fotografii výše vidíte přepracovanou obrazovku přístupu do widgetů, ke Skypu a na otevřený web. Mezi widgety jsou tři české – Topfun, „copak.cz“ zobrazující mj. informace ze serveru kudyznudy.cz a ticketpro, a beznadějně zastaralý a v praxi v podstatě nepoužitelný widget pro Voyo, který výrobce měl už dávno vyřadit.

Mezi zahraničními widgety najdete obvyklé přístupy na sociální sítě, výborné meteonews a iConcerts, rádio tunein a také YouTube.

Vyzkoušel jsem i HbbTV, které je po instalaci standardně zapnuto. A jakmile jsem vyřešil připojení k internetu už fungovalo, i když s výpadky. I tady se ukazovalo, že si Hyundai buď s UPC routerem nerozumí, nebo – obecně vzato – potřebuje ještě vyšší datový tok. Nebylo neobvyklé, že se sledování najednou z ničeho nic přerušilo, a to pár sekund po začátku. Faktem ale je, že i když po připojení ethernetovým kabelem byly výpadky méně časté, stále byly, takže problém bude opět ve zmiňované „nízké“ rychlosti. Ta sice dostačuje pro zatím všechny televizory, které jsem za posledních pět měsíců zkoušel, ale tady je to zjevně málo, jak mi potvrdilo i zastoupení.

Detail rozhraní mezi nimiž nechybí tradiční SCART a VGA (D-Sub) pro napojení počítače.
Autor: Bohumil Herwig

Detail rozhraní mezi nimiž nechybí tradiční SCART a VGA (D-Sub) pro napojení počítače.

Přiměřená nastavení

Obraz se instaluje do režimu Přirozený a k dispozici jsou ještě čtyři další přednastavené režimy u nichž upravíte v základu kontrast, jas, ostrost a barvu. Podsvícení je standardně nastaveno na automatiku, má ale ještě tři další volby. V pokročilých funkcích pak změníte barevnou teplotu, barvu pleti, poměr zelená/červená a zesílení základních barev modelu RGB.

Zvuk má šest režimů, ve volbě Uživatel je k dispozici i pětipásmový ekvalizér. Můžete také zvýraznit basy a zapnout virtuální zvuk.

Poměry stran mají sedm režimů, nechybí ani 4:3 ani 14:9 a 16:9. V režimu Auto televizor bezproblémově přepínal – co jsem mohl posoudit – podle formátu příchozího pořadu i když na některých stanicích se to nedařilo, což ale nejspíše bude dotyčnými stanicemi.

Wi-Fi adaptér pro rozhraní USB je letos zcela přepracovaný a zatím také ještě nedotažený. Bylo to vidět, protože nepracoval právě ideálně.
Autor: Hyundai

WiFi adaptér pro rozhraní USB je letos zcela přepracovaný a zatím také ještě nedotažený. Bylo to vidět, protože nepracoval právě ideálně.

Výborná spotřeba

Televizor jsem měřil jako obvykle v továrním nastavení. Obraz byl nastaven na Přirozený, úsporný režim na Eko a úroveň podsvícení na automatiku. V tomto okamžiku si televizor po hodině provozu na ČT24 (DVB-T) vzal 54 W (45–66 W).

Jakmile jsem vypnul obraz a nechal puštěný pouze zvuk, což se dělá jednoduše přes tlačítko kontextového menu, dostal jsem se na neuvěřitelných 8 W! To je ovšem naprostá paráda!

Mimochodem „Úsporný režim“ má vedle Eko a vypnuté obrazovky ještě režim Deaktivováno, takže se vyřádíte podle potřeby.

Oficiálně podle štítku EU je spotřeba 59 W, pohotovostní režim: < 0,5 W a roční spotřeba při sledování 4 hodiny denně 86 kWh. Televizor tak byl zařazen do energetické třídy A.

S jedním byste měli počítat: televizor je hodně citlivý na internetovou linku. Nevím, zda díky ranné verzi firmwaru televizoru, nebo USB Wi-Fi adaptéru, nebo kvůli něčemu zcela jinému. V každém případě i při rychlosti, kterou vidíte na snímku jsem s ním měl problémy.
Autor: Bohumil Herwig

S jedním byste měli počítat: televizor je hodně citlivý na internetovou linku. Nevím, zda díky rané verzi firmwaru televizoru, nebo USB WiFi adaptéru, nebo kvůli něčemu zcela jinému. V každém případě i při rychlosti, kterou vidíte na snímku, jsem s ním měl problémy.

Výborná kompatibilita

Při zastrčení mého standardní testovací flash paměti Philips se 16 GB se ukázalo, že televizor nepodporuje formát NTFS, takže jsem nemohl využít ani druhé testovací médium – terabajtový disk Freecom Mobile Drive Sq TV určený speciálně pro nahrávání z televizoru. Musel jsem proto použít FAT32 a tohle je zjevný handicap.

Tradičně je dobré v nastavení multimédií okamžitě změnit typ náhledu na médium z Neutrální na Složka, čímžto pádem vám k volbám Videa, Fotky a Hudba přibude ještě Všechny. V nastavení si vyberete i znakovou sadu pro externí titulky v multimédiích, a také jejich velikost, a opravit můžete i časování. Největší velikost zajistí příjemně zřetelné znaky a komfortní sledování. Titulky také vždy byly v perfektní češtině.

Fotografie nabíhají rychle, pomaleji jde jen BMP. V muzice oceníte solidní zvukový výkon i mj. přehrávání formátů WAV či WMA. Filmy v MKV (L4.0 i L4.1), XviD či x.264 pracovaly bez potíží i když si nepamatují předchozí pozici (částečně to obejdete skokem na čas) a tady se bohužel oproti minulému roku nic nezměnilo. Nezměnila se ani kompatibilita směrem k přehrávání HD nahrávek z kamer a fotoaparátů. Funguje tak opět MOV, H.264, včetně koncovky M2TS, také čisté MP4 a AVCHD, a to včetně režimu 1 080. Pracuje i WMV HD a pracuje překvapivě solidně i když tady už jasně vidíte posun při překreslování obrazu.

Nijak tenký (76 mm), ale kvůli plošnému podsvícení se vyplatí něco překousnout. Navíc je tu opravdu povedené a dobře rozprostřené!
Autor: Hyundai

Nijak tenký (76 mm), ale kvůli plošnému podsvícení se vyplatí něco překousnout. Navíc je tu opravdu povedené a dobře rozprostřené!

Slušný obraz, dobré funkce, jen problémy s připojením

Když televizoru zajistíte dobrý datový tok, odmění se vám výborným obrazem. Bylo to vidět v televizním tuneru na HD kanálech, bylo to vidět i v multimédiích ať už přes Blu-ray přehrávač Philips BDP 8000 nebo přes rozhraní USB. Například 1,5 GB seriálový díl (60 min.) byl jako brus. Měl navíc sklon k přirozeným barvám, byť s mírným zatmavováním v místech tmavších detailů, což bylo pozorovatelné i při výstupu z tuneru.

Standardní kanály v nízkém rozlišení se chovají proměnlivě, což ovšem cenovce více než odpovídá stejně, jako chování při rychlejším pochybu či švencích, kde jsou mírné či větší posuny obrazu taktéž vidět.

Zvuk je výrazný a v rámci kategorie nadprůměrný a zesilovač o výkonu 2× 8 wattů tomu jen napomáhá. Pokud jde o chytrou část, ta určitě ještě potřebuje dopracovat a je vidět, že televizoru zcela nesedí, což je oproti minulému roku rozhodně změna k horšímu. Je to možná firmwarem, možná problematicky navrženým připojením k internetu, což si tak nějak nedovedu vysvětlit. V každém případě jsem už viděl od Hyundaie co do práce s internetem mnohem lepší televizory. Proto bych přístroj doporučil spíše tomu, kdo hledá klasiku, nikoli chytré funkce. K těm ještě televizor nedorostl.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: solidní obraz, velice dobrý zvuk, dobré ovládání,
proti: problémy s napojením na internet (mj. i přes WiFi), značně citlivý na rychlost napojení na internet, nejsou podporována USB média s NTFS

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • adaptér pro A/V jack – cinch
  • napájecí kabel (na pevno přidělaný, dvoužilový)
  • špunty do podstavce
  • software Nero MediaHome 4 Essentials
  • papírová uživatelská příručka v češtině, v angličtině elektronická
  • záruka: 2 roky

Zajímá vás atypická úhlopříčka 39ʺ?

  • Ano.
    47 %
  • Ne.
    33 %
  • Nevím.
    12 %
  • Nechápu proč ji ještě vyrábějí.
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).