Hlavní navigace

ICT Unie: státní podnik pro broadband je chyba. Vnitro: jde vám jen o zisk [AKTUALIZOVÁNO]

9. 9. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Kolem balíku 14 miliard, který má do Česka zamířit z EU na stavbu vysokorychlostních sítí nové generace, bude ještě veselo.
  • 16:30 – přidána reakce ministerstva vnitra

Plán ministerstva vnitra na zřízení národního koordinátora pro rozdělování evropských dotací na stavbu vysokorychlostních sítí (tedy nového státního podniku, ve který se má přeměnit Odštěpný závod ICT služeb České pošty) má dalšího odpůrce.

Profesní sdružení IT firem, ICT Unie, oznámila, že na protest vypovídá Memorandum o spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR. Unie zároveň poslala všem ministerstvům výzvu, aby rozhodnutí o zřízení Národní agentury pro komunikační a informační technologie odložila.

Organizaci podle jejího prezidenta Svatoslava Nováka vadí, že se pravidla hry mění tajně v jejím průběhu. Původní plán podle něj počítal s rozdělováním peněz v rámci operačního programu.

Nyní se však má budovat státní podnik, který s největší pravděpodobností zabrání transparentnosti celého projektu. Mimo jiné tím, že by tento státní podnik měl vykonávat neslučitelné funkce komerční a současně regulační. Na jedné straně by byl příjemcem dotací, koordinátorem výstavby všech sítí a zároveň operátorem sítí a tržním konkurentem pro soukromé firmy, říká Novák.

Návrh na zřízení koordinátora přitom podle něj přišel na svět značně pokoutní cestou. V poslední době se dějí divné věci. Návrh na zřízení státního podniku se objevil v připomínkovém řízení bez jakýchkoli konzultací s odbornou veřejností. Navíc nemá oporu v žádném strategickém materiálu, ani v kompetenčním zákonu, dodává Novák.

Nový úřad podle něj budou pravděpodobně znamenat také obrovské náklady. A ty by se neměly financovat z evropských dotací, které jsou určeny na výstavbu sítí, dodává Novák.

Peníze přitom byly původně určeny na veřejné sítě pro připojení koncových uživatelů. Podle členky předsednictva ICT Unie Alice Selby ale s návrhem ministerstva vnitra hrozí, že prostředky budou použity také na stavbu neveřejných sítí, určených pro provoz státních úřadů.

A ty s digitální agendou pro Evropu a Českou republiku nemají nic společného, říká Selby. Toto je návrat před rok 1998, kdy jsme liberalizovali sítě. Znovu se bavíme o tom, že vytvoříme státní podnik, dodává.

Operátoři, nemluvte nám do plánů

Ministerstvo vnitra ve ve svém vyjádření kritiku smetlo jako neopodstatněnou. „Soukromým firmám jde čistě o zisk. Ministerstvu vnitra však jde na prvním místě o hospodárnost, komfort občanů a kybernetickou bezpečnost státu,“ uvedl ministr Milan Chovanec

„Z hlediska bezpečnosti ČR je naprosto nutné, aby stát měl na budování vysokorychlostního internetu zásadní vliv. Některým firmám se to nemusí líbit, my však považujeme za chybu, že stát v minulosti na budování vlastních datových sítí rezignoval,“ dodal.

Soukromé firmy podle něj nemohou státu diktovat, co má v zájmu národní bezpečnosti a svých občanů dělat. A do státních plánů podle úřadu nemají ani co mluvit. „Chápeme to tak, že ekonomické zájmy některých členů ICT Unie se neshodují s transparentním veřejným zájmem, který prosazuje stát,“ podotýká náměstek ministra Jaroslav Strouhal.

Tipy C

„Velká část území se potýká s nedostatečnou rychlostí připojení k internetu, které už nevyhovuje nárokům nových technologií. Velcí operátoři na rozdíl od těch menších za posledních deset let do budování infrastruktury prakticky neinvestovali,“ dodává ještě.

Ministerstvo zpochybňuje i reprezentativnost ICT Unie, která podle něj lobbuje za zájmy velkých operátorů. „Zbylých 2000 subjektů, které mají 50% podíl na trhu s pevným připojením, zde není zastoupeno,“ argumentuje ministerstvo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).