Hlavní navigace

IDN u .eu: Němci a Češi projevili největší počáteční zájem

11. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Včerejší datum se zařadilo mezi milníky v zavádění doménových jmen s diakritikou. Od 10. prosince 2009 je totiž možné využívat znaky s diakritikou v doménách s koncovkou .eu. Sdružení EURid, které je správcem geografické top-level domény Evropské unie, nepřichystalo žádný program přednostní registrace. Férové nastavení podmínek by se totiž hledalo jen těžce a tak platí, že doménu si může registrovat první zájemce. I proto někteří registrátoři domén nabízeli, že sprint pro kýženou doménu…

Včerejší datum se zařadilo mezi milníky v zavádění doménových jmen s diakritikou. Od 10. prosince 2009 je totiž možné využívat znaky s diakritikou v doménách s koncovkou .eu. Sdružení EURid, které je správcem geografické top-level domény Evropské unie, nepřichystalo žádný program přednostní registrace. Férové nastavení podmínek by se totiž hledalo jen těžce a tak platí, že doménu si může registrovat první zájemce. I proto někteří registrátoři domén nabízeli, že sprint pro kýženou doménu obstarají za své zákazníky. Nakonec EURid hlásí, že za první hodinu bylo registrováno přesně 38 172 domén obsahujících diakritiku.

Vůbec první registrovanou doménou s koncovku .eu, která obsahovala diakritiku, je ärzte.eu. Nejvíce domén s diakritikou si během první hodiny oficiálního přijímání registrací registrovali uživatelé z Německa. Na druhém místě jsou zájemci z České republiky. Třetí jsou pak zájemci z Francie. Již z prvních čísel je zřejmé, že zavedení podpory diakritiky výrazně promluví do statistiky nově registrovaných domén s koncovkou .eu. Ta letos nebyla nikterak slavná. Oproti loňskému roku je čtyřnásobně menší. Podle hlasů kritiků tak zavedení podpory diakritiky prospěje zejména registrátorům domén a spekulantům s doménami. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).