Hlavní navigace

INEC nesouhlasně mručí

3. 5. 1998
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minulý týden se konala valná hromada NIXu, ovšem říkat to pravidelným návštěvníkům Lupy, no to už snad ani není nošení dříví do lesa, nicméně nic horšího mne teď nenapadá. Jak víme, členové NIXu mezi sebe nepustili společnost INEC. Její oficiální stanovisko k jednání přinášíme spolu s naším komentářem.

Minulý týden ve středu, den před sletem čarodejnic, se na valnou hromadu slétli členové sdružení NIX – když přilétli, bylo jich ještě 13 (jak symbolické :-), ale odlétalo jich už 17. Mohlo jich být ještě o jednoho více, ale INEC do NIXu vpuštěn nebyl.

Šuškalo se o tom již předem, takže se nedá říci, že by to bylo ohromující překvapení. Na vině je Lupou mnohokrát bedlivě prozkoumaný a „zvětšený“ bod čislo 6 provozního řádu NIXu. Podle něj musí každý poskytovatel zajistit cestu ke stanovenému počtu kořenových nameserverů, která neprochází žádným autonomním systémem jiného člena NIXu. V případě INECu je to problém – je připojen přes IBM a Global One, dnes již rovněž člena NIXu.

Níže uvádím v plném znění oficiální stanovisko INECu. Mimo jiné se v něm poukazuje na procedurální pochybení během jednání, vzhledem k tomu, že to z té formulace není příliš jasné, trochu to osvětlím. INEC přišel shodou okolností na přetřes jako první z pětice uchazečů a v danou chvíli tedy bod 6 splňoval – Global One ještě čekalo ve frontě. Jeden z diskutujících však vznesl námitku, co se stane, pokud vstoupí Global One. To INEC napadá. Jako člověk, který dává přednost obsahu věci než právnímu formalismu mu nemohu dát tak docela za pravdu, je logické, že pokud se na jedné valné hromadě přijímá několik členů, je třeba se na ně dívat pohromadě. Navíc členy NIXu nic nenutí k tomu, aby nepřijetí nějak odůvodňovali, takže z právního hlediska je pochopitelně všechno v pořádku.

Přesto si ale myslím, že INEC přijat být měl. Daný bod je skutečně diskutabilní a dokonce i v NIXu se objevily snahy o jeho změnu, do příštího jednání (červen) by měly být připraveny podklady. Za této situace by bylo docela rozumné, aby byl INEC přijat s tím, že by mu byla v duchu stanov uložena povinnost uvést věci do souladu s řádem.

Stanovisko INECu obsahuje ještě jednu velmi zajímavou myšlenku – NIX nepřijímá členy podle objektivně daných kritérií, ale hlasováním, na základě subjektivních dojmů. Ano, je pravda, že ani v hospodě nemusím sedět u jednoho stolu s někým, koho tam nechci – a je tedy na posouzení osazenstva, koho ano a koho ne. NIX ale není posezení s přáteli, je to instituce, která sice nemá monopol na peering (čímž se jeho představitelé v této souvislosti ohánějí), ale má v této oblasti naprosto dominantní pozici, která zavazuje.

Ve včerejším článku jsem se snažil vypíchnout slovenský SIX, udělám to ještě jednou – bežte se podívat na jeho WWW stránky a prostudujte si jeho pravidla přijímání nových členů. Obsahují totiž zásadu, že o nových členech se nerozhoduje na základě osobních sympatií či antipatií – podstatné je splnění jasně daných kritérií; kdo je splní, stane se bez dalšího (jak právníci rádi říkají, eo ipso) členem SIXu. Myslím, že podobný systém by prospěl i NIXu, přestože si věru nemyslím, že by se ho jeho členové odhodlali zavést.

Marek Antoš


Stanovisko společnosti INEC s.r.o. k hlasování o přijetí nových členů sdružení NIX.CZ na valné hromadě konané dne 29.4. 1998

Při hlasování o přijetí nových členů NIXu na valné hromadě dne 29.4.1998 došlo k situaci, kdy společnost INEC s.r.o., která splňovala podmínky pro přijetí, nebyla za člena NIXu přijata (poměrem hlasů 6 pro, 0 proti, 7 se zdrželo). Současně společnost Global One s.r.o., která nesplňovala odstavec 7 provozního řádu, který definuje, že člen NIXU musí být přispívajícím členem RIPE NCC, byla přijata.

Zároveň bylo konstatováno, že provozní podmínky nesplňuje ani zakládající člen NIXu, IBM Česká republika spol. s .r.o. Stanovy a provozní řád přitom hovoří o tom, že takový člen musí být vyzván k odstranění nedostatků, avšak nestalo se ani to.

Podle našeho názoru tak došlo jednak k procedurálnímu pochybení, kdy přijetí nového člena bylo vázáno na následné přijetí člena jiného (přijetí INEC bylo vázáno na přijímání jiného žadatele o vstup), jednak byly porušeny podmínky provozního řádu a stanov NIXu. Za ještě významnější považujeme skutečnost, že někteří členové sdružení NIX neprojevují skutečný zájem o úpravu přežitých stanov a řádu NIX, které podle našeho názoru fakticky omezují další rozvoj internetu v Čechách.

Za těchto okolností je otázkou, zda přijímání nových členů nikoli na základě jasně definovaných kritérií, nýbrž hlasováním na základě subjektivních dojmů a osobních zájmů jednotlivých členů nevede k transformaci NIXu v cechovní organizaci bránící jiným společnostem ve sdílení konkurenčních vý­hod.

Ať již byly motivy členů NIX pro tyto kroky jakkékoliv, jde o nešťastné rozhodnutí, které ve svém důsledku zpochybňuje původní pozitivní myšlenky NIXu, jejichž cílem bylo především poskytnout lepší služby veřejnosti za příznivější ceny a přispět tak k šíření a zkvalitnění internetu u nás.

cif 24 - early cena - média

Rozhodnutí NIX neovlivní kvalitu připojení klientů INEC k internetu, neboť provoz k ostatním lokálním poskytovatelům bude směrován přes autonomní systémy jiných členů NIXu, Global One a IBM. Společnost INEC s.r.o. bude nadále usilovat o vstup do sdružení NIX již na jeho dalším zasedání, které proběhne patrně v červnu t.r.

V.Stuchlý
ředitel marketingu INEC s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).