Hlavní navigace

INEC představuje "Internet bez monopolu"

18. 11. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V návaznosti s hnutím Internet proti monopolu představily společnosti INEC a Aliatel novou společnou nabídku, která umožňuje připojení k Internetu bez toho, aby zákazník musel jakkoliv využívat služeb SPT TELECOM.

Největším problémem připojení k Internetu je takzvaná „last mile“, poslední míle. V našich podmínkách zákazníci tuto poslední míli překlenují obvykle s pomocí služeb SPT TELECOMu – ať už po komutované nebo po pevné lince. Společná nabídka INECu a Aliatelu se tento problém snaží řešit jinak.

Zákazník v rámci služby „INEC-Aliatel: Internet bez monopolu“ získá pevné připojení do Internetu prostřednictvím sítě Aliatelu, postavené na protokolu Frame Relay. Samotné připojení do Internetu poskytuje pochopitelně INEC.

Tato služba je v tuto chvíli nabízena ve dvou variantách. První nabízí rychlost 64 kb/s (CIR, tedy garantované minimum v každé chvíli, je 32 kb/s) a druhá rychlost 128 kb/s (CIR jako obvykle poloviční, tedy 64 kb/s). Využít ji mohou v této chvíli zákazníci ve šťastných 13 městech, kam vede síť Aliatelu. Jsou jimi: Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Karlovy Vary, Liberec, Most, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Ústí nad Labem a Zlín. Do konce příštího roku by se tento počet měl rozrůst na 30.

Co je však na celé nabídce to nejvýznamnější, je cena; záludně jsem si ji nechal až na konec. 64 kb/s vás přijde na baťovských 19 998 Kč a 128 kb/s pořídíte za 35 899 Kč. Samy o sobě jsou to velmi slušné ceny, ovšem to podstatné je, že na rozdíl od jiných nabídek v tomto případě již neplatíte žádné další poplatky za samotný spoj (typicky pevnou linku od Telecomu), vše je v ceně. Tato úspora může činit od několika tisíc (u analogové linky – na té se ne vždy dá 64 kb/s provozovat, 128 kb/s téměř nikdy) až po deset tisíc za digitální linku (ta je pro zvláště pro 128 kb/s více než obvyklá). Jde tedy o poměrně velké peníze.

Je samozřejmé, že obě společnosti si od této nové nabídky slibují zejména svůj zisk. Už mnohokrát jsem na Lupě psal o tom, že v podstatě všichni poskytovatelé připojení se snaží změnit nepříznivý poměr mezi tím, co zákazník platí Telecomu a tím, co platí jim; pochopitelně ve svůj prospěch. Tato služba je odrazem těchto snah. Vydělají však na něm obě strany – poskytovatel i zákazník, kterého připojení vyjde podstatně levněji.

ebf - partner 1


Starší, související články:

*INEC dává pevnou linku zadarmo
*Služby INECu s pokladnou
*Září ve znamení zákazníka
*INEC hlásí novinky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).