Hlavní navigace

Mít faktury pod kontrolou. Innogy v Česku měří plyn pomocí internetu věcí

1. 11. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Bývalá RWE spustila prozatím jeden z největších projektů internetu věcí v Česku. Od měření plynu chce přejít i k měření elektřiny či prodeji detektorů kouře.

Když se v Česku z energetické společnosti RWE stávala Innogy, společně se změnou značky přišel i plán na modernizaci a posun k větší digitalizaci služeb. Dodavatel plynu a elektřiny koncovým zákazníkům tak mimo jiné jako jeden z prvních subjektů u nás vyzkoušel nové možnosti, které nabízí tzv. internet věcí.

Innogy konkrétně nasadila do nabídky měření spotřeby plynu pomocí senzorů připojených k IoT síti SIGFOX, kterou u nás staví a provozuje společnost SimpleCell. Jedním z hlavních lákadel je to, že tak zákazníky nepřekvapí roční vyúčtování. Systém porovnává skutečnou spotřebu s uhrazenými a nastavenými zálohami, přepočítává ceny, upozorňuje na riziko nedoplatku a navrhuje úpravu výše záloh.

Z pozorování Innogy vyplývá, že lidé, kteří topí zemním plynem, jsou z faktur poměrně dost vystresovaní, protože se předem těžko odhaduje, kolik budou muset za energii doplácet.

„Když jsme mezi zákazníky testovali, o které služby by měli největší zájem, měření pomocí senzorů bylo hodně nahoře,“ popisuje mluvčí Innogy Martin Chalupský. Společnost systém doporučuje těm zákazníkům, který plyn využívají k topení. U ostatních zas tak užitečný být nemusí.

Letos tisíce senzorů

Energetická společnost službu začala nabízet relativně nedávno. V současné době firma registruje stovky objednávek a instalací s tím, že letos chce u zákazníků nasadit tisíce senzorů. Innogy má 1,7 milionu zákazníků na plyn a elektřinu a cílí tak na slušné publikum. Pomocí modernizace navíc chce získat zákazníky nové.

FOTO: Měření spotřeby plynu pomocí IoT senzorů:

Pro koncového zákazníka není nasazení IoT senzoru nijak nákladné, služba vyjde při současné akční ceně na 35 korun měsíčně. V tom je započítáno připojení k IoT síti, instalace a také poplatky za senzor.

Innogy tento senzor vyvíjí s ostravskou společností Codea a náklady na výrobu při současných objemech výroby vyjdou na vyšší stovky korun. Byznys je nastavený tak, že i samotný hardware je pro Innogy ziskový. Výroba v Číně by sice byla levnější, Innogy chce ale rychlost a pružnost, a proto zvolila českého partnera.

Senzor k zákazníkům chodí instalovat vyškolený technik, kterých má společnost nižší stovky. Firma slibuje, že do týdne od objednání vše rozchodí, přičemž samotná instalace je záležitostí minut.

Zatím v síti GasNet

Zařízení se upevňuje na plynoměr a údaje se snímají pomocí impulzů. Innogy zde musí spolupracovat s distributory, měřáky jsou totiž jejich. Firma aktuálně spolupracuje se sítí GasNet. Ve zbytku země je prozatím možné využít funkci OCR, kdy zákazník na plynoměr namíří telefon a ten údaje načte (případně je možný přepis ručně). Funguje to tak i u měření spotřeby elektřiny.


Autor: Jan Sedlák

Samotný senzor odesílá naměřené údaje dvakrát denně s tím, že se vždy odesílají tři minulé stavy. Senzory by i díky této frekvenci měly vydržet se zabudovanou baterií fungovat pět a více let. Innogy už instalaci začíná ukazovat také na svých kamenných pobočkách, k vidění je například v obchodním centru Eden v Praze.

Instalace je většinou bezproblémová. Pouze u 10 % aktuálně instalovaných senzorů se neodesílaly údaje, protože nebyl k dispozici signál IoT sítě. Tyto situace se obvykle řeší větší anténkou, případně jejím vyvedením blíže k oknu a podobně. Jde o podobné problémy, které jsme popisovali v našem článku o nasazení IoT při měření vody na Ostravsku.

Potenciál Innosvěta

Samotní zákazníci mají přehledy k dispozici v mobilní aplikaci Innosvět (k dispozici pro iOS a Android). Ta má do budoucna pro společnost hrát ještě výraznější roli. „Chystáme například jeden projekt kolem takzvaného car sharingu, tedy sdílení automobilů,“ popisují zástupci Innogy. Innosvět se rovněž bude připojovat skrze aplikační rozhraní (API) k bankám. Aplikace má zatím stovky stažení denně.


Autor: Jan Sedlák

Firma plánuje i širší využívání internetu věcí a domlouvá nasazení měření také na elektroměry. V současné době nabízí i prozatím „hloupé“ detektory kouře, které by se do budoucna rovněž měly připojovat k síti SIGFOX.

Innogy projekt internetu věcí, který vznikl přímo v české pobočce, označuje za jeden z největších ve své historii. Celý trval sice osm měsíců, podílelo se na něm nicméně několik oddělení jako je IT, vývoj, dodavatel senzoru, poskytovatel sítě a tak dále. Dohromady na akci dělaly vyšší desítky lidí. „Mnoho věcí jsme měli připravených. Běžíme na SAPu, kde provozujeme billing, CRM a tak dále a měli jsme připraveny cesty k datům,“ popisují ve firmě.

BRAND24

Výběr partnerské IoT sítě byl poměrně jednoduchý – Innogy si zvolilo SIGFOX, respektive SimpleCell kvůli pokrytí, rychlosti dalšího pokrývání země a také nastaveným cenám. Zástupci společnosti ale zároveň uvádějí, že netrvají na spolupráci pouze s jednou sítí a do budoucna jsou otevření i dalším projektům.

Data, která senzory připojené k plynoměrům odesílají, jdou přes IoT síť do cloudu SIGFOX, což je u této sítě standardní proces. Odtud pak informace putují dále na servery Innogy, kde už si je firma zpracovává sama. Spotřeba se predikuje podle odběrových křivek TDD a přepočítává se podle dat ze senzorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).