Hlavní navigace

Internet do věznic? Úředníci ministra Kocába říkají ano

7. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tým ministra pro lidská práva Michaela Kocába, který zasedne i v přechodné úřednické vládě, má několik celkem ambiciózních plánů a patří mezi ně i zlepšení podmínek v českých věznicích. Úředníci poslali na jednání vlády několik návrhů, jak by se měla pověst českých věznic v EU vylepšit. Informaci přinesl Týden.cz. Z pohledu tématického zaměření Lupy je samozřejmě nejdůležitějším bodem zajištění kontrolovaného přístupu k Internetu pro vězně, kteří si během výkonu trestu zvyšují nebo vylepšují…

Tým ministra pro lidská práva Michaela Kocába, který zasedne i v přechodné úřednické vládě, má několik celkem ambiciózních plánů a patří mezi ně i zlepšení podmínek v českých věznicích. Úředníci poslali na jednání vlády několik návrhů, jak by se měla pověst českých věznic v EU vylepšit. Informaci přinesl Týden.cz. Z pohledu tématického zaměření Lupy je samozřejmě nejdůležitějším bodem zajištění kontrolovaného přístupu k Internetu pro vězně, kteří si během výkonu trestu zvyšují nebo vylepšují své vzdělání.

cif 24 - early cena - média

Šéf vězeňské služby Luděk Kula pro Týden.cz uvedl, že už dnes v 95 procentech věznic přístup k Internetu je za dobré chování umožněn a to za dohledu speciálního pracovníka. Neexistuje prý však jednotné nařízení, jak přístup k Internetu vězňům poskytnout. S odhadem Luďka Kuly ovšem nesouhlasí František Valeš z Českého helsinského výboru. Přístup k Internetu nemají vězni prakticky nikde. Setkají se s tím pouze, navštěvují-li kurz základů práce s počítačem, uvedl pro Týden.cz.

Každopádně otázkou je, jestli má vláda napínat své síly pro přístup k Internetu pro lidi ve výkonu trestu, když se podíváme na neutěšený stav penetrace Internetu v českém školství. Co si o tom myslíte vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).