Hlavní navigace

Internet Explorer 8 nastupuje pomalu, ale jistě

1. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle zámořských statistik společnosti Net Applications v květnu nikoliv nevýrazně poskočil podíl nového Internet Exploreru 8. Patří mu 6,85 % z celkového tržního koláče. V dubnu dosáhl jen na 3,99 %. Podíl předcházejícího Internet Exploreru 7 se snížil z dubnových 44,51 % na 40,83 % za květen. Internet Explorer 6 si také mírně pohoršil, ale stále drží 16,94 % na severoamerickém trhu. Celkově se prohlížeči Microsoftu v květnu opět o něco (0,6 procentního bodu) snížil tržní podíl, ale s celkovým…

Podle zámořských statistik společnosti Net Applications v květnu nikoliv nevýrazně poskočil podíl nového Internet Exploreru 8. Patří mu 6,85 % z celkového tržního koláče. V dubnu dosáhl jen na 3,99 %. Podíl předcházejícího Internet Exploreru 7 se snížil z dubnových 44,51 % na 40,83 % za květen. Internet Explorer 6 si také mírně pohoršil, ale stále drží 16,94 % na severoamerickém trhu. Celkově se prohlížeči Microsoftu v květnu opět o něco (0,6 procentního bodu) snížil tržní podíl, ale s celkovým podílem 65,5 % stále drží pozici jasné tržní jedničky.

ebf - partner 1

U alternativních prohlížečů pokračuje vývoj tržního podílu ve starých známých kolejích. Lehce si opět polepšily browsery Mozilla Firefox (22,51 %), Apple Safari (8,43 %) a Google Chrome (1,8 %), ale nárůst jejich podílů je v řádech desetin procentních bodů. Podíl Opery se pořád pohybuje v kruhu kolem hranice 0,7 %. Už druhý měsíc zůstává za již nevyvíjeným Netscapem a nedaří se jí tak návrat do elitní pětky. Je až šestá.

A ještě krátká zastávka u vývoje na poli operačních systémů. Dle statistik společnosti Net Applications se Linuxu nepodařilo udržet svůj podíl nad historickým procentem. Přes tuto hranici se jeho podíl dostal v dubnu (1,02 %), ale v květnu je opět těsně pod ní (0,99 %). Naopak Mac posílil o téměř dvě desetiny procentního bodu. V květnu si z tržního koláče ukousl 9,81 %. Téměř o půl procentního bodu poskočil podíl Windows Vista (24,35 %), celkově si však systémy Microsoftu oproti dubnu lehce pohoršily (o 0,15 procentního bodu) a jejich aktuální podíl činí 87,75 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).