Hlavní navigace

Internet Explorer 9 a video: jen H.264, žádné další kodeky

5. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft konečně upřesnil informace o podpoře značky video z HTML 5 v chystaném prohlížeči Internet Explorer 9. Již delší dobu se ví, že devátá generace stále ještě nejrozšířenějšího prohlížeče bude nativní přehrávání videa podporovat. Microsoft na konferenci MIX 10 uvedl, že využije H.264, což je podle něj velmi kvalitní kodek. Sází na něho i tvůrci konkurenčních prohlížečů Apple Safari nebo Google Chrome. Dean Hachamovitch, což je generální manažer Microsoftu přes Internet Explorer, nyní…

Microsoft konečně upřesnil informace o podpoře značky video z HTML 5 v chystaném prohlížeči Internet Explorer 9. Již delší dobu se ví, že devátá generace stále ještě nejrozšířenějšího prohlížeče bude nativní přehrávání videa podporovat. Microsoft na konferenci MIX 10 uvedl, že využije H.264, což je podle něj velmi kvalitní kodek. Sází na něho i tvůrci konkurenčních prohlížečů Apple Safari nebo Google Chrome. Dean Hachamovitch, což je generální manažer Microsoftu přes Internet Explorer, nyní upřesnil, že kodek resp. formát H.264 bude jediným podporovaným.

Některé neoficiální zdroje totiž původně uváděly, že by Internet Explorer 9 měl umožňovat i přehrávání videa v dalších formátech, pro které jsou v systému patřičné kodeky. Není to pravda. Microsoft nebude dokonce tlačit ani své Windows Media Video. Na jednu stranu je to dobrá zpráva, protože může nastat určitá konsolidace webového videa. Jenže ne všichni jsou z volby kodeku H.264 zrovna nadšeni. Mozilla Corporation stále upřednostňuje otevřený kodek OGG Theora. (IE Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).