Hlavní navigace

Internet Explorer 9: betaverze na obzoru

18. 8. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Autor: 12703
Microsoft oznámil, že betaverzi svého nového prohlížeče Internet Explorer 9 slavnostně představí 15. září 2010 a zároveň ji uvolní pro veřejnost. Některé informace jsou už nyní známé, některé zůstávají tajemstvím. Pojďme si shrnout, co se zatím o Internet Exploreru 9 ví a co tedy lze od něj očekávat.

Webové standardy: na vlně HTML 5 a CSS 3

Nové jádro v Internet Exploreru 8 přispělo k výrazně lepší podpoře webových standardů. Tedy alespoň na poměry, na které byli weboví vývojáři v minulosti u Internet Exploreru zvyklí. Pořád je ale co zlepšovat, takže webové standardy jsou velkým tématem i při nástupu Internet Exploreru 9, který má být skokem kupředu v podpoře moderních webových technologií.

To do určité míry může souviset se známým antimonopolním sporem mezi Microsoftem a norskou firmou Opera Software na půdě Evropské komise. Stěžující si norská firma mj. argumentovala, že Internet Explorer při svém tržním postavení představuje kvůli problematické podpoře webových standardů pověstnou žábu na prameni, pokud jde o další rozvoj webu obecně. Důležité je uvědomit si, že kauza není uzavřena. Evropská komise bude přehodnocovat ballot screen a vývoj na poli webových prohlížečů.

Ať už jsou ale motivy Microsoftu jakékoliv, nový Internet Explorer 9 bude podporovat například řadu novinek z HTML 5 včetně hojně diskutovaných značek video, audio a canvas. Zlepšit se má i podpora kaskádových stylů, v jejímž rámci si Internet Explorer 9 poradí například se všemi selektory z CSS 3. Podporovány mají být i nové vlastnosti rámečků okolo prvků z CSS 3 včetně vizuálně líbivých kulatých rohů.

MSIE 9 - CSS 3 selektory
Internet Explorer 9 Developer Preview 4 v testu podpory selektorů z CSS 3 boduje stoprocentně.

Podpory se konečně dočká i SVG, takže snad tento vektorový grafický formát na bázi XML konečně naplní očekávání, která jsou do něj léta vkládána (a Internet Explorer byl považován za největší překážku na cestě ke slávě). Zlepšující se podpora webových standardů je patrná i na výsledcích zveřejněných ukázek pro vývojáře, kde si Internet Explorer 9 už vede velmi obstojně v testu ACID 3.

MSIE - ACID 3
Internet Explorer 9 Developer Preview 4 si v mediálně oblíbeném testu ACID 3 vede dobře.

U některých webových technologií, jejichž podporu konkurenční prohlížeče houfně implementují, ještě Microsoft neposkytl jasné stanovisko, jestli se jejich podpory v Internet Exploreru 9 dočkáme či nikoliv. Do této skupiny patří třeba Geolocation API, které je teď zhruba ve stejné pozici jako SVG – vyčkávání na podporu v Internet Exploreru. Ta by mohla přijít, protože Microsoft se hodně snaží svými Bing Maps konkurovat Google Maps a právě u webových map si Geolocation API může najít své smysluplné uplatnění.

HTML 5 a video: sázka na H.264, opatrný přístup k WebM

Dlouho se čekalo, jak se Microsoft postaví ke značce video z HTML 5, tedy jestli Internet Explorer 9 bude schopný přehrávat multimediální obsah i bez plug-inů. Zaznívaly obavy, že se Microsoft kvůli své vlastní technologii Silverlight pokusí nástup multimediálního využití HTML 5 zhatit či zbrzdit. Microsoft ale už loni v listopadu na konferenci PDC 2009 oznámil, že Internet Explorer 9 bude umět přehrávat video s využitím HTML 5.

Otazníkem ale pořád zůstával kodek, k němuž se Microsoft přikloní. V té době totiž zuřila téměř studená válka mezi stoupenci H.264 a OGG Theora, která mohla praktické využití značky video z HTML 5 hodně zkomplikovat. Opět se navíc objevovaly obavy, že Microsoft celou situaci ještě více zamotá, pokud třeba vsadí na vlastní Windows Media Video.

Microsoft později uklidnil zprávou, že jeho prohlížeč bude podporovat výhradně kodek H.264, který už zdomácněl jak mezi poskytovateli obsahu, tak mezi tvůrci softwaru. Z relativně dobré zprávy se ale postupem času stal možný problém, protože na konferenci Google I/O byl letos na jaře představen slibný projekt WebM s Googlem v pozadí, jenž mu dal do vínku otevřený a dobře hodnocený kodek VP8, který před cca dvěma roky koupil.

Pokud by si s WebM, resp. s VP8 neporozuměl Internet Explorer 9, tak by otevřená náruč tvůrců ostatních prohlížečů i velkých poskytovatelů obsahu nemusela stačit. Aby totiž HTML 5 mohlo být v oblasti multimédií úspěšné (a zdravě konkurovat technologiím jako je Flash či Silverlight), musí být alespoň jeden kvalitní kodek podporován napříč prohlížeči. Microsoft ale později korigoval své vyjádření. Ano, Internet Explorer 9 skutečně vsadí na H.264, ale nebude se bránit WebM.

Má to však háček – podpora WebM/VP8 má platit jen za předpokladu, že uživatel bude mít potřebné kodeky nainstalované v systému. I to je ale v kontextu s předchozím počínáním Microsoftu v oblasti implementace a podpory moderních webových technologií krok kupředu. V opozici k WebM tak z tvůrců mainstreamových prohlížečů zůstává Apple, jehož Safari sází na H.264 a Apple zatím nijak závazně neokomentoval svůj vztah k WebM.

Vyšší výkon nejen pro webové aplikace

Internet Explorer 8 přinesl zbrusu nové renderovací jádro, které má ale okolo krku závaží v podobě pomalého enginu pro zpracování kódu v jazyce JavaScript. To je samozřejmě v době webových aplikací s komplikovaným skriptováním hodně velký problém. Už třeba proto, že provozovatelé některých webových aplikací doporučují přechod na jiný prohlížeč právě s ohledem na lepší výkon.

Microsoft si je toho vědom a proto je jedním z témat právě navýšení výkonu při zpracování JavaScriptu. Konkurenční prohlížeče se v této disciplíně předhánějí už dva roky od nástupu Google Chrome, který právě rychlost JavaScriptu posunul do popředí zájmu médií i uživatelů. Internet Explorer 9 se má k těmto rychlostním závodům připojit. Už z dosavadních ukázek pro vývojáře je patrné, že se Microsoft výkonnostně konečně přibližuje současné konkurenci.

Microsoft chce navýšení výkonu dosáhnout i díky zapojení moderních grafických karet do renderování obsahu. Hardwarová akcelerace přichází díky Direct2D, technologii z Windows 7, která je dostupná i pro Windows Vista (uživatelé Windows XP, která jsou dodnes zastoupena na více než nadpoloviční většině osobních počítačů, mají bohužel smůlu). Direct2D využijí i další prohlížeče v čele s chystaným Mozilla Firefoxem 4.0.

O novinkách pro koncové uživatele se jen spekuluje

Microsoft zatím oficiálně neřekl ani slovo k novinkám, které jsou prvoplánově zacílené na koncové uživatele. Vývojářské ukázky Internet Exploreru 9 nemají standardní GUI, takže ani zde nelze hledat nápovědu. Na podrobnější informace si tak musíme počkat až na 15. září a uvedení betaverze s již běžným grafickým rozhraním prohlížeče. Můžeme se ale alespoň ponořit do spekulací – pro představu, ve kterých oblastech bychom mohli čekat vylepšení.

V minulosti se například objevily obrázky údajného návrhu správce stahování. I když jejich pravost nebyla potvrzena, tak právě nějaké pohodlnější řešení stahování souborů je věcí, která dnes Internet Exploreru velmi chybí. Také se čile spekuluje o vylepšování prohlížení stránek v panelech v souvislosti s patentovými návrhy, které si Microsoft podal. Jejich praktická implementace je ale nejasná.

MSIE 8
Internet Explorer 8 neposkytuje zrovna praktické řešení stahování souborů.

Samostatnou kapitolou jsou rozšíření, respektive možnost snadného uživatelského doplnění nových funkcí. Internet Explorer 8 přinesl akcelerátory a webové výstřižky, ale navzdory původnímu zájmu médií nezpůsobily mezi uživateli žádný wow efekt jako rozšíření v podání Mozilla Firefoxu a Google Chrome. Vzhledem ke zlepšující se podpoře webových technologií by teoreticky mohl Microsoft nabídnout doplňky právě na jejich bázi – podobně jako rozšíření v podání Google Chrome nebo nejčerstvěji Safari od Applu.

To jsou ale všechno spekulace, kde může být přání otcem myšlenky. V oblasti nových funkcí pro uživatele si zkrátka musíme počkat na 15. září 2010.

Služby Bing v Internet Exploreru? V základu spíše ne

Microsoft v posledních měsících hodně tlačí Bing směrem k uživatelům, ale nějaká rozsáhlejší integrace jeho služeb do Internet Exploreru 9 se jeví jako nepravděpodobná. Microsoft by totiž dost možná opět narazil u antimonopolních úřadů, nebo by se minimálně znovu dostal do jejich hledáčku. Už dříve se Google pokusil zpochybnit, jestli může Microsoft přednastavit v svůj vyhledávač jako výchozí (vzhledem k postavení, kterého Internet Explorer pořád dosahuje).

BingBar
Bing Bar (alias Bing Toolbar) navazuje na MSN Toolbar a Windows Live Toolbar.

Google nakonec úspěšný nebyl (protože uživatelům je poskytnuta explicitní možnost vlastní volby), ale i tak zřejmě nebude chtít Microsoft riskovat další problémy. Microsoft na propojení prohlížeče se svými službami jde trochu jinak. Zvolil cestu, kterou kráčejí i portály od amerického Yahoo.com po český Seznam.cz, takže poskytuje vlastní nástrojový panel. Konkrétně Bing Bar, který tlačí k uživatelům různými postranními uličkami: například jako volitelnou součást balíčku Windows Live Essentials nebo přes OEM partnery.

Windows XP zřejmě bez nového Internet Exploreru

Zdá se, že tomu tak bude. Vývojářské ukázky fungují jen pod Windows Vista a vyššími. Zástupci Microsoftu se nechali slyšet, že moderní prohlížeč potřebuje moderní technologie z moderního systému a za ten už Windows XP zřejmě nepovažují. Internet Explorer by se tak svou devátou generací mohl stát prvním mainstreamovým prohlížečem, který nebude podporovat Windows XP. Windows XP přitom dodnes mají nadpolovičnímu zastoupení v osobních počítačích.

Nedostupnost Internet Exploreru 9 pro Windows XP by tak zbrzdila nástup moderních webových technologií v čele s HTML 5, jejichž podporu právě Internet Explorer 9 slibuje. Podobně macešsky se Microsoft zachoval k Windows XP už v minulosti, když knihovny DirectX 10 a vyšší už pro ně nevydal. Zaznívala sice kritika z řad hráčské veřejnosti i výrobců grafických karet, ale Microsoft s odvoláním na technické důvody neustoupil.

MMF24

Microsoft v poslední době pro starší verze svých systémů neuvolnil a neuvolní ani další své novější výtvory, takže Internet Explorer 9 by nebyl prvním precedentem. Například Windows Media Player 12 je součástí pouze Windows 7 a chystaný balíček Windows Live Essentials 2011 bude k mání jen pro Windows Vista a Windows 7 (už dříve některé obsažené aplikace nepodporovaly Windows XP).

Pokud skutečně Microsoft neuvede Internet Explorer 9 pro Windows XP, bude to znamenat velký háček u všech novinek, které tento prohlížeč přinese. Zejména tedy v oblasti podpory webových standardů a technologií. Microsoft však už v minulých měsících některé své postoje přehodnotil, takže si počkejme na 15. září 2010, jestli to nakonec s podporou pro Windows XP nebude úplně jinak. Je třeba vzít do úvahu, že neuvedení Internet Explorer 9 pro Windows XP by bylo hozením rukavice konkurenčním tvůrcům prohlížečů, kteří o odříznutí Windows XP neuvažuji momentálně ani vzdáleně.

Tipněte si: bude nakonec Internet Explorer 9 dostupný i pro Windows XP?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).