Hlavní navigace

Internet Explorer 9: prý nejlepší prohlížeč pro Windows

16. 3. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 12703
Microsoft tvrdí, že nová verze jeho prohlížeče je to nejlepší pro Windows. Co přináší Explorer nového, kde můžete stahovat a jaká je finální verze?

Microsoft včera ráno středoevropského času uvolnil devátou verzi internetového prohlížeče Internet Explorer. K dispozici je v celkem 35 jazykových verzích včetně češtiny. Odloženo bylo ale vydání japonské verze s odkazem na to, že by její uvolnění mohlo ještě více zkomplikovat problémy s konektivitou, ke kterým došlo v důsledku ničivého zemětřesení.

Microsoft tvrdí, že Internet Explorer 9 vyvíjel speciálně pro operační systém Windows, a proto je prý IE9 nyní nejlepším internetovým prohlížečem pro Windows.

Internet Explorer 9 si můžete ve finální verzi stáhnout z rychlého download serveru na Slunečnice.cz.

Microsoft se novou verzí prohlížeče snaží zvrátit nepříznivý stav, kdy dlouhodobě ztrácí v oblasti prohlížečů svůj tržní podíl. Současně by rád změnil vnímání svého prohlížeče mezi vývojáři, kteří museli kvůli předchozím verzím leccos měnit a hackovat. I když je třeba říci, že nové jádro v Internet Exploreru 8 přispělo k výrazně lepší podpoře webových standardů. Tedy alespoň na poměry, na které byli weboví vývojáři v minulosti u Internet Exploreru zvyklí.

Podpora webových standardů

Nový Internet Explorer 9 jde ale ještě dál. Podporuje například řadu novinek z HTML 5 včetně hojně diskutovaných značek video, audio a canvas. Zlepšila se podpora kaskádových stylů, v jejímž rámci si Internet Explorer 9 poradí například se všemi selektory z CSS 3. Podporovány jsou i nové vlastnosti rámečků okolo prvků z CSS 3 včetně vizuálně líbivých kulatých rohů. V testu podpory selektorů z CCS3 je stoprocentně úspěšný.

MSIE 9 - CSS 3 selektory

Podpory se konečně dočkal i SVG, takže tento vektorový grafický formát na bázi XML snad konečně naplní očekávání, která jsou do něj léta vkládána. Internet Explorer byl totiž považován za největší překážku na cestě ke slávě. Zlepšující se podpora webových standardů je patrná i na výsledcích testu ACID 3, ve kterém si IE9 vede obstojně. Dosahuje skóre 95/100.

MSIE - ACID 3

Nový engine Chakra pro JavaScript

Internet Explorer 8 přinesl zbrusu nové renderovací jádro, které má ale okolo krku závaží v podobě pomalého enginu pro zpracování kódu v jazyce JavaScript. To je samozřejmě v době webových aplikací s komplikovaným skriptováním hodně velký problém. Už třeba proto, že provozovatelé některých webových aplikací doporučují přechod na jiný prohlížeč právě s ohledem na lepší výkon.

Microsoft si toho byl vědom a proto se jednou z hlavních priorit vývoje IE9 stalo právě navýšení výkonu při zpracování JavaScriptu. Konkurenční prohlížeče se v této disciplíně předhánějí už dva roky od nástupu Google Chrome, který právě rychlost JavaScriptu posunul do popředí zájmu médií i uživatelů. Microsoft se novou verzí Internet Exploreru k těmto rychlostním závodům připojil.

Opravdu velmi rychlý interpret JavaScriptu s kódovým označením Chakra, rychlostí srovnatelný s enginem V8. Chakra dokáže např. využít výkon vícejádrových procesorů. Podle Microsoftu navíc implementuje mnohé vlastnosti z návrhu ECMAScript 5.

Kvůli Direct2D jen pro Windows 7 a Vista

Microsoft se rozhodl dosáhnout navýšení výkonu i díky zapojení moderních grafických karet do renderování obsahu. Hardwarová akcelerace přichází díky Direct2D, technologii z Windows 7, která je dostupná i pro Windows Vista. Direct2D využijí i další prohlížeče v čele s chystaným Mozilla Firefoxem 4.0.

Kvůli používání technologií Direct2D a DirectWrite jsou mezi podporovanými operačními systémy, na které je možné nový IE9 nainstalovat pouze Windows 7 a Vista. Uživatelé Windows XP, která jsou dodnes zastoupena na více než nadpoloviční většině osobních počítačů, mají bohužel smůlu.

Jaký operační systém používáte na svém domácím počítači?

  • Windows 7.
    44 %
  • Windows Vista.
    13 %
  • Windows XP.
    30 %
  • Jinou verzi Windows.
    1 %
  • Jiný operační systém.
    12 %

Je přitom fakt, že některé věci, které dělají z IE9 lepší prohlížeč, jsou věci, které jednoduše nefungují na Windows XP, a proto není divu, že tento operační systém nepatří mezi podporované. Na druhou stranu tuto skutečnost mohl Microsoft elegantně obejít tak, jako to plánuje konkurence. Mozilla Firefox 4.0 bude také využívat Direct2D, ale pouze na platformách, které tuto technologii podporují. Jinými slovy nový Firefox využije Direct2D například na Windows 7 a Vista, ale bude fungovat i na Windows XP s tím, že na tomto operačním systému bude využívat pouze softwarové renderování.  

IE9 je sice dostupný jak ve 32 bitové, tak i 64 bitové verzi, nicméně 64 bitová verze nenabízí všechny funkcionality a nedosahuje stejného výkonu jako 32 bitová verze. Navíc prý 64 bitová verze údajně nepodporuje ani pluginy samotného Microsoftu, jako například Silverlight.

Nedostupnost Internet Exploreru 9 pro Windows XP bezesporu zabrzdí nástup moderních webových technologií v čele s HTML 5. Podobně macešsky se Microsoft zachoval k Windows XP už v minulosti, když knihovny DirectX 10 a vyšší už pro ně nevydal. Zaznívala sice kritika z řad hráčské veřejnosti i výrobců grafických karet, ale Microsoft s odvoláním na technické důvody neustoupil.

Microsoft v poslední době pro starší verze svých systémů neuvolnil a neuvolní ani další své novější výtvory, takže Internet Explorer 9 by nebyl prvním precedentem. Například Windows Media Player 12 je součástí pouze Windows 7 a balíček Windows Live Essentials 2011 je k mání jen pro Windows Vista a Windows 7.

Úsporný vzhled a nový správce stahování

IE9 má mnohem úspornější vzhled a dá se říci, že vypadá celkem stroze. Zmizelo menu, ale i vyhledávací pole. Důvodem bylo zjištění z testů, které ukázalo, že většina uživatelů píše to, co chce vyhledat, přímo do adresního řádku.

Adresní řádek nově funguje i jako hledací pole, včetně našeptávače. IE9 se také konečně dočkal správce stahování, který v předchozích verzích chyběl.  IE9 dokáže pracovat se záložkami, umožňuje je i seskupovat podle příbuznosti a pracovat s nimi jako se skupinou. V případě, že máte otevřeno několik stránek v různých panelech a jedna přestane reagovat, stačí zavřít pouze „problémový“ panel bez nutnosti shodit celý prohlížeč.

Správce stahování

Nový Explorer je také velmi silně integrovaný s operačním systémem. Nejde o to, že by snad byl nedělitelnou součástí systému, jako spíše o to, že se Microsoft snažil vlastní prohlížeč co nejvíce upozadit a integrovat přímo web do systému. Je to logické – uživatel nechce „pracovat s Explorerem“, ale „používat web“.

Webovou stránku tak můžete kdykoli přetáhnout do spodní lišty, kde se zobrazí její ikona stejně jako ikony ostatních spuštěných aplikací. Může zde být připnutá a jejím prostřednictvím se kdykoli můžete dostat rovnou na konkrétní web.

Ikona s červenou lupou na spodní liště, odkazující přímo na Lupa.cz

Anonymní surfování a blokace ActiveX

Do IE byla vestavěna také nová ochrana proti stopování pohybu na webu, kterou ale konkurence nabízí už delší dobu. Uživatelé mají také možnost blokovat prvky ActiveX, což je funkcionalita zajímavá pro ty, kteří nemají rádi Flash, ale musí ho mít instalovaný z důvodu kompatibility.

IE9 má taky nové prvky v oblasti bezpečnosti. Obsahuje například Smart Screen filtr pro ochranu před phishingem a malwarem. Prohlížeč se také snaží varovat uživatele v případě, že stahují potenciálně nebezpečný obsah. 

Prevence nebezpečného software

V případě, že stahujete program, který před vámi stahoval velký počet uživatelů, má tento program dobrou pověst a systém jej vyhodnotí jako bezpečný. Pokud ale stahujete aplikaci, kterou před vámi ještě nikdo nestáhl, má taková aplikace automaticky špatnou reputaci a prohlížeč vás varuje před jejím stažením.

BRAND24

Zdali opravdu může tento systém efektivně předcházet stahování nebezpečného softwaru, ukáže až čas. Jeho efektivita bude samozřejmě do značné míry záviset na tom, jak široká bude v budoucnu uživatelská báze IE9.

Pohled na Internet Explorer 9 pro webdesignery také přináší Zdroják.cz.

Vyzkoušíte Internet Explorer 9?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).