Hlavní navigace

Názor k článku Internet - místo pro elektronickou demokracii? od anonym - Což o to, myšlenky jsou to krasné. Jediná...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2008 8:28

    bez přezdívky
    Což o to, myšlenky jsou to krasné. Jediná věc, která mě děsí, je představa nějakého obskurního spammerského "boardu", na kterém se 20. srpna 2068 objeví nenápadná noticka:

    "...V souvislosti s volbami do Parlamentu Českopolské republiky, které proběhnou zítra, prodám databázi elektronických hlasovacích klíčů 350 000 volitelů nejvyšší nabídce..."

    Víte, byl jsem párkrát ve volebních komisích na malé vesnici, a ze zhruba 400 voličů, kteří přišli do volební místnosti, bylo vždy zhruba 10 "incidentů" typů "neplatný občanský průkaz" nebo stará babka, která přiveze na vozíčku evidentně mimózního "dědka" a chce jít za plentu hlasovat za něj. Neumím si představit, jak kdokoliv dokáže vysvětlit průměrnému 70letému důchodci, co je to asymetrické šifrování a proč si musí tuhle divnou plastovou kartičku s čipem uprostřed pečlivě schovat a nesmí ji půjčit svému synkovi; už tuplem si to neumím představit, pokud nepůjde o plastovou kartu s čipem (šifrovacím), nýbrž o papírek, na kterém bude 20 místné heslo typu q7ss@dsdh*&4a232h/\! (a navíc tam bude doporučení, aby si heslo volitel zapamatoval :-) )

    Riziko, že takového důchodce navštíví člověk v zapůjčené policejní uniformě a řekne "Dobrý den, já jsem od policie, mám od vás vyzvednout tu obálku, co vám přišla z ministerstva...", a následně získané údaje "zneužije", je samozřejmě výrazně vyšší, než že vám někdo ukradne občanku, nasadí si masku vypadající jako vy a půjde za vás volit do volební místnosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).