Hlavní navigace

Internetové muzeum Netscape Navigatoru

27. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Webový prohlížeč Netscape Navigator má zajímavou historii. Kdysi byl na samém vrcholu, ze kterého spadl až na samé dno. Vynořit se znovu na hladinu se snažil několikrát. Neúspěšně. Ani devátá generace nevzbudila dostatečný zájem uživatelů a tak s ukončením vývoje k poslednímu dni tohoto měsíce končí i poskytování podpory. Zároveň byly ale také spuštěny stránky Netscape Archive, což je jakési muzeum věnované tomuto kdysi slavnému prohlížeči. Zájemci si odsud mohou stáhnout starší verze z čtvrté,…

Webový prohlížeč Netscape Navigator má zajímavou historii. Kdysi byl na samém vrcholu, ze kterého spadl až na samé dno. Vynořit se znovu na hladinu se snažil několikrát. Neúspěšně. Ani devátá generace nevzbudila dostatečný zájem uživatelů a tak s ukončením vývoje k poslednímu dni tohoto měsíce končí i poskytování podpory. Zároveň byly ale také spuštěny stránky Netscape Archive, což je jakési muzeum věnované tomuto kdysi slavnému prohlížeči. Zájemci si odsud mohou stáhnout starší verze z čtvrté, šesté, sedmé, osmé i deváté generace. Ve většině případů jsou k dispozici verze pro Windows, Linux i Mac. Některé verze jsou dostupné i ve více jazycích, ale čeština mezi nimi není. Ty novější jsou již jen v angličtině.

Na Netscape Archive jsou k dispozici také rozšíření, která do prohlížečů Flock a Firefox doplňují některé specifické funkce známé z Netscapu. Právě Firefox a Flock je uživatelům Netscapu doporučen jako náhrada za končící prohlížeč. Z Netscape Archive si lze stáhnout rozšíření vylepšující tabbed-browsing, spojující tlačítka Aktualizovat a Zastavit do jednoho, přidávající funkci Linkpad nebo podporu importu RSS kanálů z OPML souboru do živých záložek. K dispozici je i skin Netscape Navigatoru. (Netscape Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).