Hlavní navigace

IPTV od Telefóniky: nad jakým ADSL?

15. 8. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 29
Bude nová služba IPTV společnosti Telefónica O2 Czech Republic spuštěna ještě nad stávajícím ADSL, nebo jen nad novějším ADSL2+? To zatím není jasné. Technicky jsou možné obě varianty. Jisté ale je, že bude zapotřebí speciální set-top-box pro IPTV, dodávaný v rámci služby. A nejspíše také nový ADSL modem s podporou QoS.

V tomto článku o připravované službě IPTV od společnosti Telefónica O2 Czech Republic (TO2CR) se již dostaneme k techničtějším aspektům této služby. I zde ale, stejně jako u ostatních aspektů, platí, že něco už je dnes známo s poměrně velkou pravděpodobností až jistotou, ale jiné věci je nutné brát stále jako otevřené.

Tak například už je jisté, že TO2CR spustí svou službu IPTV již od počátku s kódováním MPEG4, což sníží nároky na přenosovou kapacitu ke koncovému uživateli. Ve své tiskové zprávě (o zahájení ověřovacího provozu služby IPTV) k tomu píše:

Televizi bude možné sledovat ve formátu MPEG4. Pro zachování podobné kvality a stejného rozlišení jako u digitální televize jí stačí proti kodeku MPEG2 poloviční datový tok. Společnost tak vystačí s datovým streamem o rychlosti cca 2,8 Mbit/s, zatímco u digitálního vysílání se průměr pohybuje okolo 4–5 Mbit/s."

ADSL, nebo ADSL2+?

S tím pak souvisí jiná, velmi zajímavá a důležitá otázka: pokusí se TO2CR poskytovat svou novou službu IPTV ještě nad stávající verzí svého ADSL, nebo jen nad novější verzí ADSL2+? Musíme si totiž uvědomit, že pro komerčně nejatraktivnější kombinaci služeb, kterou je „triple play“ (alias souběh hlasu, TV a Internetu), je potřeba dimenzovat přípojku koncového uživatele tak, aby se do její datové části „vešlo“ jak IPTV, tak i Internet.

Se svým stávajícím ADSL se TO2CR dostává na 4 Mbit/s, a byť to není apriorní limit této technologie (která se může dostat až na cca 8 Mbit/s), přesto by to mohlo stačit: pokud IPTV zabere 2,8 Mbit/s, pak by ještě mělo zbýt místo na jednomegabitový Internet Expres. Jinými slovy: pokud by zákazník chtěl současně IPTV a Internet Expres, byl by u Internet Expresu omezen jen na rychlost 1 Mbit/s. Ostatně takto to fungovalo a mnohde ještě funguje ve Španělsku, kde mateřská Telefónica začala před lety provozovat své IPTV také nad „běžným“ ADSL, a dokonce ještě s kódováním MPEG2. Využívala přitom celkový datový tok o velikosti 6 Mbit/s, ze kterého přístup k Internetu mohl zabírat nejvýše 1 Mbit/s (aby zbylo 4 až 5 Mbit/s na MPEG2).

Ovšem ADSL2+ má kapacity podstatně více, a umožní tak nabízet zákazníkům triple play bez nutnosti omezovat dostupnou rychlost internetových služeb. Umožní dokonce nabízet i televizi s vysokým rozlišením (HDTV), která má ještě větší nároky na přenosovou kapacitu. Případně více „TV streamů“ souběžně, což by koncovým uživatelům umožnilo sledovat více programů současně (na více TV přijímačích).

Jenže, a to je třeba si také uvědomit: ADSL2+ poskytovatele něco stojí. Vyžaduje vybavit jeho telefonní ústředny novými DSLamy s podporou ADSL2+, což rozhodně není zdarma. TO2CR již signalizuje, že tak činí:

Telefónica O2 Czech Republic kvůli chystané nabídce postupně zavádí novou technologii ADSL 2+, která dosavadní rychlost na pevné telefonní lince více než zdvojnásobuje. Nová kapacita se tak plně využije pro IPTV.

Otázkou ale je, jak je daleko a kolik investic na to má. V dubnu se ještě tehdejší Český Telecom pochlubil rozhodnutím investovat 150 milionů korun do rozvoje své sítě, hlavně na nákup cca 700 nových DSLsmů (když v roce 2005 jich nově instaloval na 1200). Současně se tehdy vyjádřil, že to zdaleka nestačí na všechno:

Konečná cílová částka potřebná na vybudování kompletní sítě bude několikanásobně vyšší než aktuálních 150 milionů korun.

Proto si dovolím předpokládat, že reálná dostupnost ADSL2+ bude zatím relativně malá. A jelikož plány TO2CR na prosazení IPTV jsou nejspíše velké – ve smyslu snahy nabídnout co největší pokrytí a oslovit co nejvíce zákazníků -, vychází mi z toho, že bychom se mohli dočkat i IPTV nad stávajícím ADSL. Znovu připomínám, že mateřská Telefónica s tím má dostatečné zkušenosti.

S mým názorem koresponduje i následující komentář, který se před časem objevil v jedné diskusi na Internetu:

Jako zaměstnanec Telefóniky O2 CR bych jenom některé věci uvedl na pravou míru. Ze začátku (od 1. září 2006) začne nabízet IPTV + ADSL. IPTV bude pro svůj provoz potřebovat 3 Mbit/s stálého datového toku. Vzhledem k tomu, že bude realizováno na ADSL (max. 8 Mbit / 832 kbit), budou mít ze začátku možnost mít IPTV pouze ti, kdo jsou do 500 m od ústředny: potom mají na výběr IPTV + 1 Mbit/s, IPTV + 512/128 kbit/s nebo jenom IPTV nebo ADSL. Přes ADSL2+ se bude IPTV realizovat od příštího roku, a to jenom někde (nejsou peníze na rozvoj sítě, důležitější je rebranding)."

Ale definitivně uvidíme až po oficiálním představení nové IPTV služby. Ani na dotazy redakce, nad jakým ADSL bude nová služba IPTV spuštěna, totiž TO2CR neodpověděla, s poukazem na to, že technické detaily oznámí až po komerčním startu.

Jaký set-top-box?

Ať už ale nová služba IPTV bude spuštěna na „běžném“ ADSL, nebo na ADSL2+, koncoví uživatelé tak jako tak budou k jejímu příjmu potřebovat určité konkrétní vybavení. Základem bude set-top-box, ovšem rozhodně ne jakýkoli. Dnes už je jasné, že IPTV od TO2CR bude používat proprietární řešení (převzaté od mateřské Telefóniky), které bude vyžadovat specifický set-top-box s podporou tohoto proprietárního řešení. Takže koncový zákazník může zapomenout na to, že by použil nějaký vlastní set-top-box. A už vůbec ne některý z těch, které jsou určeny pro DVB-T. Na výběr bude mít právě a pouze to, co mu nabídne poskytovatel jako součást poskytované služby. Jak to bude řešeno obchodně (zde pronájmem, jednorázovým odkoupením či poskytnutím zdarma v rámci ceny služby), není dnes ještě známo. Mateřská Telefónica set-top-boxy pronajímá za šest euro měsíčně.

Zda TO2CR nabídne svým zákazníkům více různých set-top-boxů, nebo jen jediný model, není v tuto chvíli zcela zřejmé. Až dosud Český Telecom při různých příležitostech předváděl starší model iCAN 3100TW [PDF, 327 kB] od společnosti ADB, který byl jedním z prvních IPTV set-top boxů podporujících (dodatečně) i MPEG4. Nyní se objevují zprávy o tom, že nová IPTV služba by měla využívat novější model iCAN 3800TW [PDF, 1,1 MB] od stejného výrobce, který už je připraven i na televizi s vysokým rozlišením (HDTV) a může být vybaven také (interním či externím) pevným diskem pro nahrávání a pozdější přehrávání různých pořadů.

IPTV STB

Oba modely jsou navíc hybridní v tom smyslu, že podporují i příjem zemského digitálního vysílání (tj. na bázi DVB-T), satelitního digitálního vysílání (DVB-S) i digitálního kabelového vysílání. Takže zákazníci služby IPTV, vybavení takovýmto set-top boxem, přes něj budou moci přijímat i tyto druhy digitálního televizního vysílání.

Novější model set-top-boxu, iCAN 3800TW, nabízí tři varianty připojení zobrazovací jednotky (televize), a to:

konektory

Skrze tyto možnosti by pak mělo být možné i eventuální napojení na počítač, fungující coby pouhá zobrazovací jednotka (tj. vybavený vhodnou videokartou a se vstupem pro alespoň jeden z uvedených typů konektorů).

ADSL modem

Další nezbytností na straně uživatele bude nový ADSL modem. Ty stávající, které se u nás používají, obvykle nepodporují mechanismy QoS (Quality of Service), potřebné pro oddělení internetového a „televizního“ provozu (pro prioritizaci datových bloků přenášejících živý obraz a zvuk). Takže bude nutné použít takové ADSL modemy, které QoS v potřebné podobě podporují.

Dostupné signály zatím naznačují, že v nabídce TO2CR by se měly objevit takovéto modemy od firmy D-Link, a to konkrétně model DSL-584T (bez WiFi) a dále model DSL-G684T s podporou WiFi. Obě tato zařízení přitom již podporují i ADSL2+, takže budou použitelná bez ohledu na to, zda nová služba bude spuštěna na stávajícím ADSL, či na ADSL2+. Navíc jde o zařízení, která v sobě kombinují i směrovač s podporou NATu a SPI firewall a jsou připravena také pro VoIP služby.

MMF24

ADSL2+ modemy

Zákazník pak takovýto modem připojí z jedné strany ke své telefonní lince (nejspíše přes splitter, který rozbočuje hovorové pásmo pro telefon a nadhovorové pro ADSL modem), a z druhé strany přes Ethernet k němu připojí set-top-box. K tomu pak jednou z výše uvedených možnosti (SCART, YPbPr či HDMI) vhodnou zobrazovací jednotku. Pokud bude mít zákazník vedle IPTV aktivovány také internetové služby (Internet Expres), bude si moci své „datové spotřebiče“ připojit k ADSL modemu buď přes WiFi (jen u zařízení DSL-G684T), nebo přes Ethernet. Oba modemy mají celkem čtyři ethernetové porty, napojené na zabudovaný směrovač, s automatickou detekcí rychlosti (10/100 Mbit/s) i polarity konektoru.

V dalším pokračování tohoto volného seriálu si povíme o tom, jak vlastně IPTV funguje a čím se liší od jiných způsobů distribuce „živých obrázků“.

Jak očekáváte, že bude IPTV spuštěno?

Seriál: Vše o IPTV

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).