Hlavní navigace

IPTV od Telefóniky O2: známe podrobnosti

1. 8. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Už zhruba za měsíc začne Telefónica O2 Česká republika nabízet svým zákazníkům televizi přes internetový protokol. Podařilo se nám získat podrobnější informace o technickém řešení IPTV i programové nabídce, kterou nyní testují zaměstnanci Telefóniky. Ti si mohou IPTV objednávat od 17. července a zatím o tuto službu projevilo zájem 1 400 pracovníků firmy. Interní zaměstnanci mají nárok na mimořádnou slevu.

27 programů, čtyři prémiové

V pilotním vysílání pro zaměstnance Telefóniky je možné přijímat 27 televizních programů, z toho čtyři prémiové (HBO, HBO 2, Cinemax a Cinemax 2). Ty mají lidé z firmy do konce srpna zdarma, poté si budou muset za jejich příjem doplatit stejně jako kterýkoli klient Telefóniky. V základní nabídce jsou čtyři české analogové programy ČT 1, ČT 2, Nova a Prima, dále zpravodajský kanál ČT 24, ČT 4 Sport, hudební stanice Óčko, Galaxie sport, Eurosport, Eurosport 2, BBC World, AXN, Zone Romantica, Zone Reality, National Geographic, Discovery, Spektrum, MTV Europe, Minimax, A+, Jetix, STV 1 a Markíza.

Výčet televizních kanálů se v podstatě neliší od rozšířené programové nabídky kabelových televizí, dokonce je trošku chudší. V komerčním provozu ale Telefónica O2 zřejmě nabídne větší počet programů, protože v manuálu pro zaměstnance slibuje například i stanice pro dospělé. V minulosti firma také slibovala patnáct rozhlasových stanic, o kterých se ale v nabídce pro zaměstnance vůbec nezmiňuje. Určitý prostor Telefónica O2 věnuje také šestici nových digitálních stanic, které letos v dubnu získaly licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. S většinou z nich už společnost jedná.

Zájem předčil očekávání

ADB logo

Neustálé odkládání startu komerčního provozu IPTV zřejmě způsobuje nedostatek ADSL modemů a set-top-boxů potřebných pro příjem služby. Telefónica O2 používá set-top-boxy iCAN 3800TW od švýcarského výrobce Advanced Digital Broadcast (ADB) a modemy D-Link DSL-584T. Kvůli jejich malému počtu se protáhla čekací doba na zapojení IPTV pro zaměstnance Telefóniky O2 na dva týdny. Digitální přijímač je hybridní, umožňuje sledovat jak IPTV, tak zemské digitální vysílání. Zatímco televize přes internetový protokol vysílá v kompresním standardu MPEG-4, zemský digitál běží v MPEG-2. Oba standardy set-top-box zvládá.

Technické řešení připojení k IPTV vypadá následovně: set-top-box se propojí SCART kabelem s televizorem a ethernetovým kabelem s ADSL modemem. Zkrátka nepřijdou ani diváci s televizory pro vysoké rozlišení obrazu (HD ready) a domácími kiny. Set-top-box má také výstupy HDMI a YPbPr. Z modemu pak může jít další ethernetový kabel do počítače nebo notebooku (D-Link DSL-584T umožní i bezdrátové připojení k internetu přes WiFi). Dalším kabelem je modem zapojený do telefonní přípojky, případně je na něm ještě rozbočovač pro pevnou telefonní linku. Všechny technické komponenty bude dodávat sama Telefónica O2.

Nelze použít jiné set-top-boxy

Pro příjem IPTV od Telefóniky nebude možné použít jiné set-top-boxy než ty, které dodá sama firma. Půjde o certifikované přístroje, podobně jako v případě kabelových digitálních set-top-boxů společnosti Karneval Media. Rovněž tak nebude možné IPTV přijímat jen přes počítač, i když by měl zákazník objednanou službu Internet Expres od Telefóniky. Každý set-top-box bude mít dálkové ovládání kompatibilní s dalšími zařízeními, televizními přijímači a DVD přehrávači různých dodavatelů. Divák bude moci volit mezi příjmem IPTV a zemské digitální televize, přičemž obě platformy nabídnou např. elektronického programového průvodce (EPG).

ADB IPTV ovladač

Konkrétně u IPTV umožní EPG vyhledávat pořady podle žánru včetně dalších detailních informací a noticek. Zmenšenou verzi bude moci divák sledovat zároveň s probíhajícím pořadem na jedné obrazovce (v její dolní části). Speciální archiv pak umožní vyhledat a přehrát televizní pořady všech stanic za poslední týden. V rámci služby Video on Demand (video na přání) Telefónica O2 nabídne zpočátku asi 250 filmů, seriálů, pohádek, dokumentů, ale také erotických snímků. Po objednání a zaplacení bude mít divák vybraný pořad k dispozici na 24 hodin včetně všech bonusů, možnosti titulků a dalších údajů jako u klasického DVD.

Placení pod kontrolou

Přehled vypůjčených filmů si bude moci divák prohlédnout pomocí další funkce, která mu rovněž zobrazí aktuální stav jeho účtu, případně jaký byl před poslední výpůjčkou. Firma také slibuje rodičovský zámek pro zablokování pořadů a stanic, které nejsou vhodné pro děti. Při objednání IPTV, vysokorychlostního připojení k internetu a pevné telefonní linky firma garantuje možnost využívání všech tří služeb najednou, aniž by došlo například k omezení datového toku a rychlosti připojení. Byť vše půjde přes jednu zásuvku, IPTV bude nezávislá na službě Internet Expres a data přenesená k rámci televizního vysílání se nebudou započítávat do stažených dat u internetu.

Jeden modem má hned čtyři porty: pro počítač, set-top-box, budoucí služby VoIP a pro další počítač. Službu budou moci využívat ti zákazníci, kteří se budou nacházet nejdále 3,5 kilometru od DSLamu, což bude jakási ústředna, která bude registrovat požadavky diváka a vysílat k němu objednané služby včetně voleného televizního programu. Od DSLamu tedy k divákovi poběží vždy jen jedna navolená televizní stanice, přičemž přepnutí na jiný program bude vždy nějakou chvíli trvat (řádově několik sekund). DSLamy umožní přenos 8 až 10 Mbit, přičemž 3 Mbit budou určeny na připojení k internetu a zbytek pro aktuálně sledovaný televizní program v MPEG-4.

IPTV i na linkách s menší rychlostí?

Podle zdroje z Telefóniky O2 bude možné zřídit IPTV i na linkách s menší rychlostí, ale bude to mít za následek celkové a trvalé snížení rychlosti připojení k internetu u služby Internet Expres. Záležet bude na zákazníkovi, zda by s takovým řešením souhlasil. Jisté je, že zpočátku budou DSLamy jen v oblastech s hustším osídlením. Telefónica slibuje, že jejich počet zvýší až na hodnotu, při které bude moci IPTV v dobré kvalitě při zachování rychlého připojení k internetu využívat až 90 procent českých domácností, ale splnění takových slibů je takřka nereálné.

BRAND24

Signál televizních stanic bude Telefónica O2 přebírat přímo z jejich odbavovacího pracoviště optickými kabely nebo ze satelitu. Poté ho zdigitalizuje MPEG-4 kodéry a rozšíří do jednotlivých DSLamů. K těm budou šířeny všechny programy najednou, od nich k zákazníkovi pak vždy jeden zvolený program. Stejně bude Telefónica O2 řešit i video na přání. Zdigitalizovanou knihovnu umístí na velké videoservery. Pokud divák projeví zájem o některý z filmů, objedná si jej dálkovým ovladačem. Při spouštění filmu se aktivuje program Middleware propojený se zákaznickými systémy a prověří předplatné a povolené služby. Pokud je vše v pořádku a zákazník zaplatil, případně má ten který televizní program v objednané programové nabídce, umožní mu přístup.

Cena? Prý 1 200 Kč za triple play

Jediné, co Telefónica O2 úzkostlivě tají i před svými zaměstnanci, je cena IPTV pro koncového uživatele. Pracovníci Telefóniky mají IPTV výrazně levnější, pokud využívají Internet Expres, zaplatí za základní programovou nabídku 185 korun měsíčně. Pokud internet nemají, vyjde je IPTV měsíčně na 274 korun. Tyto ceny se ale mohou po 1. září, což je zatím poslední uvažovaný termín pro spuštění komerčního vysílání, změnit. Stejně jako neoficiální cena za triple play (IPTV, Internet Expres a paušál za telefon) pro koncového uživatele, která se nyní podle neověřených informací pohybuje okolo 1 200 korun měsíčně. To je asi o dvě stě korun méně než za triple play od UPC.

Podaří se Telefónice O2 dostat IPTV do 90 procent českých domácností?

  • Ani náhodou.
    60 %
  • Je to nepravděpodobné.
    10 %
  • Je to možné, ale za delší čas.
    25 %
  • Určitě ano.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).