Hlavní navigace

IRC: dobrá, ale nebezpečná zábava

18. 8. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Snad každý uživatel Internetu se setkal s pojmem Chat. Aby ne, vždyť chatů je spousta a nabízí je většina portálů. Nejsou však jen chaty přes webové rozhraní, ale také servery na chat specializované. Pro tyto chaty jsou používány samostatné klienty, které však někdy představují bezpečnostní rizika.

Na tyto servery se připojíte pomocí některého z četných klientů. Klient = program (většinou shareware) nainstalovaný na vašem PC. Klient poté chat zprostředkovává (mIRC, ICQ, AOL Instant Messenger atd).

I já patřím mezi uživatele chatu. Čas od času dostanu chuť si jen tak „pokecat“ a napojím se na IRC (Internet Relay Chat). Dokonce byly doby, kdy jsem na chatu trávil celé hodiny. Nikdy bych však nevěřil, že může být chatování přes IRC značně rizikovou záležitostí.

Začátkem prázdnin si jeden známý zakoupil modem a internetové připojení u místní firmy. Brzy ho však brouzdání přestalo bavit a tak jsem jej naučil pracovat s IRC. Byl nadšen. Vrhl se do toho, psal, psal a psal Týž den večer jsem se připojil k chatu i já. Založili jsme vlastní kanál a tam „tlachali“. Všechno probíhalo naprosto normálně. Zhruba po půl hodině se však na našem kanále objevil host s podivným jménem. Nevěnoval jsem mu pozornost, jeho přítomnost mi byla lhostejná. A to byla chyba. Po chvíli se mi několikrát v okně klienta objevilo: „I'am virus“ Špatný vtip, řekl jsem si. Jenže vtip to bohužel nebyl. Během několika sekund mi začaly Microsoft Windows zobrazovat různé hlášky o nenalezených souborech, špatných knihovnách, chybně nastavených registrech atd. Neváhal jsem a počítač okamžitě vypnul. Po následném restartu systém hlásil spoustu chyb. Prohlédl jsem tedy pevný disk a zjistil, že zcela chybí adresář operačního systému Windows a nejen on. Ještě štěstí, že mi nesmazal rovněž Dokumenty. Připravil jsem si vše potřebné a pustil se do kompletní nové instalace svého počítače. Za chvíli zvonil telefon – volal vyděšený kamarád. Byl na tom ještě o něco hůře nežli já, na disku mu zůstalo jen pár nepotřebných souborů.

cif 24 - early cena - média

Druhý den jsem začal zkoumat, co nás to vlastně potkalo. Od lidí, kteří IRC používají více, než je zdrávo, jsem se dozvěděl, že to není nic výjimečného. Stávají se prý i horší věci. Pokud nesprávný člověk dostane nebo vytvoří správný skript, může vám při užívání IRC pěkně znepříjemnit život. Dokáže to i začátečník. A pokud je dotyčný jen trochu znalejší, může si na vašem PC dělat téměř cokoliv. Znám pár lidí, kteří sítím rozumí více než dobře. Všichni se shodli na jednom důležitém: Při užívání IRC se váš počítač otevře světu. Je jako odemčené dveře, stačí vzít za kliku a vstoupit.

A jak se tedy chránit? Pouze nejhoršímu zabrání nainstalovaný firewall (např. Norton Internet Security) a antivirový program (např. AVG). Stoprocentní ochranou je nepoužívat IRC vůbec. Bohužel, za všechno se musí platit, tudíž i za dobrý „pokec“.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).