Hlavní navigace

Jak na nové domény pod gTLD .biz a .info

31. 5. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před více než čtrnácti dny udělil ICANN definitivně akreditace konsorciím Afilias a NeuLevel. Byla tím odstartována předposlední fáze zavedení dvou nových domén .biz a .info. Konečně byly také představeny jejich oficiální registrační postupy. Jak v nich tedy získat doménu a jaké jsou pro to podmínky?

Mnoho měsíců trvající proces kolem nových generických domén nejvyšší úrovně (gTLD) se již pomalu chýlí ke svému konci, alespoň pro dvě ze sedmi vybraných domén, a to zatím úspěšně. Podařilo se tedy překonat veškeré byrokratické problémy a osud nových domén je tak vlastně již pouze v rukou organizace pro internetová čísla a jména ICANN. Ta totiž o celém procesu nemohla rozhodnout zcela samovolně, potřebovala především podporu americké vlády.

Dlouho očekávané prohlášení ICANN pak vyšlo 15. května a vyjma pochopitelné radosti z téměr dokončeného procesu je z něj patrná i jistá opatrnost. Zavedení nových gTLD je totiž jejich první rozšíření od osmdesátých let. ICANN se však neobává pouze technických problémů a negativního vlivu na stabilitu Internetu. Velkou otázkou jsou totiž samotné registrační postupy pro obě domény. Od výsledků toho všeho se do jisté míry budou odvíjet také osudy zbylých pěti domén. Některé z nich mají k akreditaci již velmi blízko, jiné podstatně dále.

Registrační proces byl u obou nových domén rozdělen do tří fází. Každá z nich však využívá jiného modelu. Je nutno připomenout, že všechny podmínky byly vytvářeny se značným důrazem na dodržování ochranných známek a zabránění spekulacím. Známý washingtonský právník Steven Metalitz však pro Wired vyslovil pochybnosti ohledně procesu použitého pro gTLD .biz a označil ho z pohledu cybersquattingu za riskantní. Zda je tento názor oprávněný, však ukáže pouze budoucnost. Jak je to tedy s registrací jednotlivých domén:

.biz (NeuLevel)

Doména .biz je určena výhradně pro komerční použití, podle toho jsou také určeny podmínky pro její přidělení. To se řídí především pravidlem, že doména musí být určena pro „bona fide business or commercial use“. Proto žadatel musí doménu používat pro obchodování, podnikání či nějaký jiný komerční projekt. Vysloveně je zakázáno použití pro osobní či nekomerční účely. Další zákazy naleznete zde. Registrace pak budou postupně probíhat v těchto fázích

1. fáze

Se nese ve znamení ochranných známek (Intellectual Property Claim Service). Začala 21. května a končí 9. července. V jejím průběhu mohou všichni vlastníci ochranných známek požádat NeuLevel o zanesení do databáze. To se dá provést zde a žadatel musí zaplatit jednorázový poplatek 90 dolarů a uvést podrobnosti o své ochranné známce. Získá tak IP Claim, který mu umožní obsadit doménu podléhající jeho ochranným známkám.

2. fáze

V ní budou moci vlastníci ticketů z IP Claimu vznést své nároky a prostřednictvím vybraných registrátorů si zaslat požadovky na domény. Tak budou moci činit od 25. června do 25. září. Mezi 26. a 30. zářím pak dojde k jejich vyhodnocení. Pokud se sejdou duplicitní požadavky, bude z nich jeden vylosován a jeho autorovi doména přiřknuta.

3. fáze

Začíná 1. říjnem, kdy bude také nová doména .biz konečně zprovozněna. Majitelé ticketů z IP Claimu budou mít ještě třicetidenní ochrannou lhůtu na dokončení svých registrací. Zároveň také 1. říjnem začíná možnost všem zájemcům registrovat si jakoukoliv doménu. Vše se od této chvíle bude řídit klasickým pravidlem: „Kdo dřív příjde, ten dřív mele.“ Takže, kdo z vlastníků ochranných známek nestihne předchozí fáze, má smůlu…

Pokud jde o registrační poplatky, tak ty záleží na jednotlivých registrátorech. Konečné registrační poplatky také záleží na nich. Již teď však je jasné, že minimální registrační doba bude dva roky.

.info (Afilias)

Omezení pro registraci domény v gTLD .info jsou vlastně nulové, snad proto ji někteří lidé považují za rovnocennou alternativou pro .com. Stejně jako u domény .biz proběhne registrační proces ve třech základních fázích:

1. fáze

Začíná 25. červnem a končí přibližně 24. července a nese název „Sunrise period“. V jejím průběhu mohou vlastníci ochranných známek vznést požadavek na doménu v gTLD .info. U všech akreditovaných registrátorů ICANN. Její znění však musí přesně odpovídat registrované ochranné známce. Následuje patnáctidenní období klidu. V případě, že by se vyskytly duplicitní požadavky, bude je během dalších 120 dní posuzovat WIPO za poplatek 295 dolarů. Minimální registrační doba pro domény požadované v rámci „Sunrise period“ je pět let.

2. fáze

Přibližně druhý týden v srpnu bude doména .info otevřena pro všechny uživatele. Ti budou moci až do konce srpna či začátku září zaslat své požadavky na domény. Z nich pak bude v případě více požadavků na stejnou doménu náhodně jeden vybrán.

3. fáze

S koncem předchozí fáze bude registrační proces převeden stejně jako v případě domény .biz na model, kdy doménu získá první zájemce.

MMF24

Definitivní ceny nebyly stejně jako v případě gTLD .biz ještě stanoveny. Mají však být velmi podobné cenám za ostatní mezinárodní domény.

Závěr

Tak tedy vypadá registrační proces obou nových domén. Provádí ho již řada registrátorů (viz výše). Začínají s nimi spolupracovat i některé české společnosti zabývající se webhostingem a registrací domén. S ohledem na neurčené ceny však není zatím možno jednotlivé nabídky porovnat. O nové domény je udajně již dnes velký zájem, s ohledem na registrační pravidla se dá také očekávat obrovský boj spekulantů. Máme se tak rozhodně stále nač těšit a snad se s novými doménami setkáme již brzy v praxi. O osudu zbylých pěti domén bychom mohli vědet něco více po setkání ICANN ve Stockholmu, které zítra začíná.

Zaregistrujete si domény pod novými gTLD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Lupa. Jeho specializací jsou poskytovatelé připojení a technické aspekty Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).