Hlavní navigace

Jak převádět video ze set-top-boxu do PC

25. 2. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Velmi často čítávám na různých diskusních fórech stesky uživatelů, kteří řeší stále jeden a ten samý problém, jak přenést nahrávku ze svého pevného disku nebo DVD rekordéru, kterou pořídili prostřednictvím set-top-boxu a je jedno, ať už jde o ten satelitní nebo terestrický. V dnešní době existuje pochopitelně celá řada programů k tomu určená, velká většina z nich je však placená. Představme si tedy zástupce těch druhých. Nejvíce se mi osvědčily tyto - MediaCoder, VirtualDub a SUPER ©.

Jaký je problém

Problém dnešních set-top-boxů je především v tom, že jejich výrobci se nedokázali dohodnout na tom, s jakou koncovkou se bude nahrávka pořizovat. Můžete se tak setkat hned s několika typy. Jen namátkou jde kromě poměrně standardně používaného TS např. také o DRV, TS nebo TRP. Většinu uživatelů samozřejmě napadne hledat radu na stránkách výrobce (to v tom lepším případě – pokud ji znají), v dalším případě o pomoc požádají např. internetový vyhledávač Google pomocí různých klíčových slov např. TS to AVI, TRP to MKV, TS to MPEG apod. Výsledek bývá v těchto případech většinou stejný. Vyjede X odkazů, jen ne zrovna ten, který by se hodil vám. Jde většinou o jednoúčelové utility, které zvládají jeden formát. Buďto spolu stáhnou nějaký ten spyware nebo se jedná zbytečně o placené programy, o kterých stejně slyšíte poprvé, a i kdybyste si je za (přiznejme si) nevelký peníz zaplatili (většinou v dolarech), stejně by vám nevyhovovaly. I já tento problém řešil, nakonec jsem našel tři freewarové programy, které mě při práci se surovým materiálem z přijímačů zatím ještě nezklamaly.

Nahrávání z DVD rekordéru

Mnoho lidí, a mezi nimi i čtenáři DigiZone.cz, si nahrává pořady na DVD rekordér. Pochopitelně jsou stále i ti, kteří dokonce ještě využívají staré technologie, tedy VHS kazety apod., o těch se ale zmiňovat nebudu, protože ty neobsahují digitální data. Problematiku popíšu na následujícím příkladu – uživatel má nahrávku uloženou na pevném disku rekordéru a přemýšlí, jak ji dostat do PC. Není to nic složitého. Pokud máte např. disky DVD-RW, popř. DVD-RAM, nejprve je nutné je v rekordéru zformátovat, protože ten vám s největší pravděpodobností vyhodí hlášku ve smyslu – disk není vhodně naformátován. Teprve po provedení této operace můžete nahrávat. Když pak onen záznam přenesete do PC, máte na disku tři soubory (případ z rekordéru Panasonic). Jeden má koncovku BUP, druhý IFO a třetí VRO. Právě ten je pro vás nejdůležitější, protože jde o onu samotnou nahrávku. Poznáte ji jednoduše – má největší velikost. Její převedení do klasického formátu je více než jednoduché – stačí ji pouze přejmenovat na VOB a máte hotovo.

Mediacoder - software

Mediacoder

Na program Mediacoder jsem narazil náhodou v jedné diskusi a musím přiznat, že jsem si ho ihned zamiloval. Jeho tvůrci si jsou jeho mnohostrannou funkčností vědomi a ne nadarmo k němu přidávají přízvisko More than a universal audio/video transcoder, tedy více než audio a video převodník. Hlavním a bezesporu největším plusem tohoto program je skutečnost, že jde o freeware, tedy volně šiřitelný program. Zdarma si je ho možné stáhnout na jeho oficiálních stránkách. S Mediacoderem se mi doposud podařilo převést do požadovaného formátu zatím nahrávky ze všech set-top-boxů, které mi prošly pod rukama. Zůstává až s podivem, že je takovýto úžasný program možné získat na internetu bez úplaty, a to zcela legálně. Nebudu zde uvádět, jak se s programem pracuje, protože nejde o nic složitého, ale zmíním pár formátů, do kterých můžete převádět. Jde např. AVI, MP4, MKV (Matroska), 3GP, MPEG-2 TS, MOV a řada dalších. Dělení je zde do dvou položek, a to na kontejner (zjednodušeně řečeno výstupní formát) a formát (XVid, H.264 apod.).

Podobná škála formátů je tu i pro zvuk – LAME MP3, Vorbis, FAAC atd. Pokud si méně zkušenější uživatel neví s nastavením rady, může ho nechat defaultně. Samozřejmostí jsou i takové vychytávky jako nastavení dvou, čtyř a šestikanálového zvuku, o bitové rychlosti (bitrate) audia se snad ani nemusím zmiňovat. Co se týká práce s bitrate, můžete si buďto nastavit VBR, ABR nebo CBR. Nevíte-li si rady, opět ponechte beze změny. Ještě bych zmínil, že u videa je možné nastavit také formát obrazu, a to ať už jak standardní 4:3 a 16:9, tak i méně obvyklé 2:1, 3:2 a 5:4. Nechybí ani počet snímků za sekundu, kterou si můžete taktéž libovolně navolit nebo vybrat z dostupné šablony. U nás se používá 25 obr/sek. V případě, že byste si chtěli hrát s titulky, tak je tu pro vás záložka Titulek. Výhodou programu je, že hovoří mj. také v češtině. Ostatní položky, pokud nejste v převádění formátu zběhlí, nijak neměňte. Program má také jednu vychytávku, kdy můžete sledovat, kolik lidí, v jakých státech (a dokonce i městech) tento užitečný nástroj využívá.

BRAND24

Super - software

SUPER ©

Když někdo pojmenuje program SUPER, a je jedno, zda jde o freeware, shareware nebo jiný druh softwaru, chce to pořádnou dávku odvahy a měli byste doufat v to, že nezklamete svoje uživatele. U programu SUPER © je tomu naštěstí přesně tak, že požadavek svého pána plní bezchybně. Problém je ovšem v tom, že pro bezproblémovou práci potřebujete také pořádně výkonný počítač, pokud možno minimálně dvoujádrový. Samozřejmě, že mnoho operací s ním zvládnete i na mnohem slabších strojích, např. převod telefonních hovorů do MP3 apod., ale pokud budete chtít použít program např. pro převod z HDTV formátu na nějaký ten rip (Matroska), se zlou byste se potázali u slabého PC. Program by vám po chvíli práce vyhodil Error. V čem je hlavní plus programu s prostým názvem SUPER? Především v jeho nastavení a opět široké škále formátů, kterou zvládá. Namátkou např. AVI, MKV, MP4, VCD, SVCD, Windows Media Video a řada dalších. V jednom z vodorovných sloupců si lehce nastavíte veškeré parametry videa, ve druhém pak audio. Všechny změny, které jste provedli, se pak ihned zobrazují v položce Output. Download (nebo zde)

VirtualDub

Protože předpokládám, že HDTV ripy apod. záležitosti budou spíše otázkou pro fajnšmekry, uvedu zde program, který jednoduše umožňuje práci se soubory AVI. Vhodně poslouží např. těm, kteří si chtějí soubor sestřihnout, popř. ještě drobně upravit. Jmenuje se VirtualDub a stáhnout si ho můžete opět na našem sesterském serveru Slunečnice.cz nebo na oficiálních webových stránkách. Práce s programem je velmi jednoduchá, a to zvláště proto, že obsahuje na ovládacím panelu minimálně ikon. Nečekejte zde žádná kouzla jako v placených program tipu Adobe Premiere Elements, ale pro nenáročného uživatele, který požaduje po softwaru pouze základní funkce, plně postačí.

Věděli jste o existenci tohoto užitečného freewaru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).