Hlavní navigace

Jak to dopadne, když se Městská policie Nový Jičín honí za lajky

23. 9. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Facebook
Autorský zákon i zákon na ochranu osobnosti platí i na sociálních sítích. Co si myslet o tom, když ho porušují ti, kdo mají dbát na ochranu zákona?

Fotka je veřejně na internetu. Sdílením nikdo nic nepáchá,“ zní výmluva Městské Policie Nový Jičín za to, že na svou facebookovou stránku (skutečně jí patří, není to fake) nahrála (nikoliv nasdílela) fotografii ženy (již smazáno), která má na hlavě montážní pěnu. 

Přes 877 lidí to samozřejmě sdílelo dál a pevně věřilo, že opravdu v Novém Jičíně mají tak pitomou ženskou. Nemají. A pokud předpokládáte, že městská policie bude dodržovat zákony? Zapomeňte na to. 

Fotografie je k nalezení třeba na raquelochmonek.tumblr.com a z hlediska práva by ani uvedení zdroje nepomohlo. A protože je to prostě klasická fotografie „k popukání“, můžete přes Obrázky Google zjistit, že se nachází na stovkách dalších míst (a dost pravděpodobně je původem kdesi z Ruska nebo jiného místa, kde se mluví rusky či píše azbukou). Což nic nemění na tom, že bez svolení autora ji nelze použít (což je něco jiného, než nasdílet).

Novojičínská městská policie si s dodržováním autorských práv na své facebookové stránce moc hlavu neláme ani v dalších případech. Ve fotogalerii mají vedle jimi pořízených fotografií ještě desítky, možná i stovky dalších snímků, které jsou stažené odkudsi z internetu. A také záplavu rádobyvtipných fotokoláží s texty, které na stránce policie nemají co dělat a nemají s tématem policie ani nic společného. 

Otázkou zůstává i to, zda si Městská policie Nový Jičín od každého jimi vyfoceného člověka vyžádala svolení k zveřejnění jeho podobizny na Facebooku.  Protože ani to bez písemného souhlasu nesmí dělat.

Co na to říká Městská policie Nový Jičín?

Tiskovou mluvčí jsme požádali o vyjádření jak k předmětné fotografii, tak k vymýšlení si, že se událost stala u nich, a také k řadě dalších fotografií na jejich stránce, které také porušují autorský zákon (už je promazali). Odpověď najdete níže, k porušování zákona v případě dalších fotografií ale vyjádření nepřišlo. 

Nedostali jsme ani odpověď na to, kdo stránku spravuje, na což jsme se také ptali. A bez odpovědi zůstalo i to, jak bude městská policie řešit otázku zveřejňování fotografií lidí. A všimněte si klasické výmluvy typu „poslal nám to fanoušek“.

Dobrý den,

rád bych napravil situaci kolem zveřejnění fotografie ženy s montážní pěnou ve vlasech.
Smyslem zveřejnění fotografie s textem bylo upozornit fanoušky, kam může vést nepozornost.
Fotografii nám zaslal jeden z fanoušků s textem, že se jedná o ženu, která si spletla šampón s mont. pěnou.
Je pravda, že z důvodu nezjištěného autora i identity ženy jsme neměli souhlas se zveřejněním. Samozřejmě to hodnotím jako chybu a zajistím, aby se situace neopakovala.

K nápravě můžu sdělit, že došlo ke smazání fotografie i všech příspěvků pod ní. Dále budeme užívat pouze vlastní fotografie, případně díla se souhlasem autora.
Odpovědnou osobu budu řešit ve vlastní kompetenci.

S pozdravem

Mgr. Jiří Klein
ředitel městské policie

Poučení?

Autorský zákon i zákon na ochranu osobnosti platí i na sociálních sítích, a jeho případné porušování Městskou policií je hodně absurdní. Honba za lajky a sdílením je sice vcelku jasným důvodem, proč něco takového dělají, ale je to v tomto případě nevhodné. Jak sami navíc v reakcích na výtky fanoušků ukázali, bohužel ani u někoho, kdo vystupuje za Městskou policii, nemůžete očekávat základní znalosti zákona.

BRAND24

Případné krádeže fotek z internetu a jejich využívání pro zvýšení popularity je dobrá cesta k tomu, jak jednoho dne obdržet předžalobní výzvu k zaplacení za používání snímků, které má nějaká z fotobank v držení. Případně si zaděláváte na spor s někým, jehož podobiznu zveřejníte a on se tím bude cítit poškozen.

Z facebookové stránky Městské policie samozřejmě můžete udělat zábavný cirkus plný obrázků, vtipů, citátů a obvyklých věcí, které zaručují velké zapojení fanoušků. Smysl by to dávalo, kdyby zveřejňované aspoň mělo nějaký vztah k předmětu činnosti městské policie. Ale hlavně, kdyby nedocházelo k porušování zákonů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).