Hlavní navigace

Jak to vlastně bylo a je s digitálními licencemi?

8. 3. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Proč Rada pro rozhlasové a televizní vysílání neudělila minulý týden programové licence pro digitální vysílání v přechodných multiplexech B a C? Co se bude dít s licenčním řízením v následujících týdnech a měsících? Podaří se vůbec ještě této radě digitální licence udělit? Všechny tyto otázky jsou na místě, protože všechno nasvědčuje tomu, že žadatelé se verdiktu rady nedočkají dříve než koncem tohoto roku. Tedy po více než dvou letech od vyhlášení konkurzu.

Digitální licence jako politikum

Licenční řízení na obsazení programových pozic v přechodných digitálních sítích B a C vypsala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v listopadu 2004. Loni v květnu a červnu proběhlo první kolo veřejných slyšení s žadateli, na podzim následovalo neveřejné slyšení o ekonomické stránce projektů. Radní si mezitím vyslechli rázné doporučení sněmovní komise pro sdělovací prostředky, aby do přijetí novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která upravuje podmínky pro přechod na zemské digitální vysílání, nečinili žádné nevratné kroky, jinak že RRTV jako celku hrozí odvolání. Oněmi nevratnými kroky poslanci mysleli udělení licencí pro zemské digitální televize, které by platily 12 let.

DVB-T perex obecný

Petr Pospíchal o průtazích s digitálními licencemi

Bývalý předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a její současný místopředseda Petr Pospíchal tvrdí, že licenční řízení na digitální televize blokuje pětice radních, která už v listopadu 2004 hlasovala proti vyhlášení tohoto tendru. Mezi těmito pěti radními je i současný předseda RRTV Václav Žák, podle něhož není možné digitální licence udělit před tím, než vstoupí v platnost novela vysílacího zákona, jež upravuje podmínky přechodu na zemské digitální vysílání. Přečtěte si, co říkal Petr Pospíchal v rozhovoru pro DigiZone.cz před dalším odkladem hlasování o digitálních licencích.

Doba platnosti digitálních licencí je jedním z nejzávažnějších problémů probíhajícího licenčního řízení. Zatímco RRTV chce licence udělovat napevno pro konkrétní pozice v konkrétních vysílacích sítích, mohou tyto přechodné multiplexy vysílat pouze do konce května příštího roku. Licence pro digitální televize ale budou platné 12 let. Nikdo zatím neřekl, jakým způsobem se tyto televize přesunou do definitivních vysílacích sítí a zda si tedy podrží své pozice v nynějších multiplexech, které se přetransformují na celoplošné a definitivní sítě, a zda jejich provozovatelé tyto sítě skutečně dostanou. Jisté je jedno: pokud by se nakrásně licence digitálním televizím podařilo udělit už minulý týden, valná většina z nich by nezačala vysílat dříve než před koncem platnosti dočasných multiplexů.

Čekání na digitální novelu

Radní poslance vyslechli a licenční řízení zdržovali, aby sněmovna mohla ve třech čteních projednat novelu vysílacího zákona. Jenže toto projednávání se natolik zkomplikovalo, že radní po loňských podzimních neveřejných slyšeních žadatelů vlastně už neměli argumenty pro oddalování hlasování. Jediným argumentem a Damoklovým mečem nad RRTV byla hrozba jejího odvolání, které se zalekla především pětice radních, jež už v listopadu 2004 hlasovala proti vypsání licenčního řízení na nové digitální televize. A zatímco licenční řízení je možné vypsat prostou většinou z třinácti radních, licenci lze podle zákona udělit pouze devíti a více hlasy. Ty RRTV neměla a dosud nemá. Tedy alespoň to tak vypadá.

Poslanci v komplikovaném řízení schválili novelu vysílacího zákona ve třetím čtení v pátek 10. února. Zákon se posunul do Senátu, kde ho čeká další smršť pozměňovacích návrhů. Horní komora parlamentu má novelu projednat během března, nejpozději začátkem dubna se má vrátit zpátky do Poslanecké sněmovny. Zde se znovu strhne bitva mezi jednotlivými poslaneckými frakcemi přiživovanými různými mediálními lobisty a poté se zákon dostane na stůl prezidentovi republiky. Dříve než v létě tedy novela nevstoupí v platnost. RRTV zřejmě bude chtít čekat až na její účinnost – nebo alespoň se tak tváří její nový předseda Václav Žák a několik dalších radních, vesměs těch, kteří už v listopadu 2004 hlasovali proti licenčnímu řízení.

Dvouměsíční konzultační přestávka

Václav Žák

Aby RRTV zdůvodnila další odklad hlasování o digitálních licencí, vymyslel si její předseda Václav Žák zástupný problém: konzultaci „bonity“ projektů digitálních televizí s provozovateli multiplexů. Jinými slovy, RRTV by měla probrat s majiteli vysílačů, na kterých budou vysílat přechodné digitální sítě, které z projektů se jim zdají ekonomicky soběstačné a nehrozí jim krach. Na jednu stranu to je dobré rozhodnutí, protože zkušenosti ze zahraničí varují před vlnou krachů, která potom vedla ke zpomalení celého procesu přechodu na zemské digitální vysílání. Na druhou stranu ale tyto zahraniční zkušenosti vycházely z placených programů, a neodpovídají tak úplně české realitě. Ale hlavně: RRTV by přece neměla v probíhajícím licenčním řízení nic konzultovat s majiteli vysílačů.

Zákon takovou konzultaci nezakazuje, ale také ji nezmiňuje. Nikdy v minulosti se RRTV k žádnému podobnému kroku neuchýlila, tak proč nyní? Důvod je jednoduchý: RRTV tím odsune hlasování o digitálních licencích o další dva měsíce. Za tuto dobu by měla novela vysílacího zákona projít komplikovaným schvalováním v Senátu a vrátit se do sněmovny. Možná ji i podepíše prezident a zákon vstoupí v platnost. Jenže pokud to Senát nezmění, zákon obsahuje formulaci, že se stávající licenční řízení na digitální televize přerušuje na 90 dní. Tedy odklad o další tři měsíce. To už bychom se dostali na podzim, možná ke konci letošního roku. A přechodné digitální sítě B a C mají končit 31. května 2007…

Jak rada chtěla udělovat licence

Petr Pospíchal

RRTV přitom chtěla licence udělit už minulý týden. Na zasedání, kde Petr Pospíchal předával předsednictví Václavu Žákovi. První den zasedání se Petr Pospíchal ještě jako předseda zeptal všech 13 radních, zda jsou ochotni ještě ten den hlasovat o digitálních licencích. Deset členů rady bylo pro, tři nesouhlasili. Mezi nimi i Václav Žák. Ten potom nechal hlasovat o návrhu, aby RRTV konzultovala bonitu žadatelů s provozovateli vysílacích sítí a udílení licencí odsunula o dva měsíce. Pro toto řešení hlasovalo sedm z třinácti radních. Tři členové rady tedy během asi pěti minut zcela změnili názor a zničili veškeré naděje na udělení licencí ještě v době před parlamentními volbami (po kterých se může stát cokoli, včetně odvolání současné RRTV a volby nových radních, což by bylo pro licenční řízení to nejhorší možné řešení).

Každý státní orgán má rozhodovat na základě platného práva a ne na základě nějakého budoucího, lepšího práva, které tady ještě není. Platné právo je vždycky základem každého rozhodování. Současná situace je analogická s tím, že bych si zažádal o stavební povolení na garáž a po 30 dnech, což je lhůta pro vyřízení žádosti, bych došel na stavební úřad a úředník by mi řekl, že ten stavební zákon není tak úplně nejlepší a že by nebylo úplně od věci ho novelizovat a počkat na tu novelu. Byl bych v naprosto bezradné a bezvýchodné situaci a kladl bych si otázku, co to je za stát, který mě tímto způsobem tahá za nos? komentoval minulý týden na bratislavské konferenci Středoevropské radiokomunikační dny 2006 průtahy s licenčním řízením Petr Pospíchal.

Tipy C

Petr Pospíchal: licence mohly být už před rokem

Podle Petra Pospíchala bylo možné digitální licence udělit již před rokem. Právě roční lhůtu mají provozovatelé na to, aby podle zákona zahájili vysílání. Pokud by tedy RRTV udělila licence už loni v březnu, v těchto dnech by mohly vysílat na více než třetině území České republiky tři přechodné digitální sítě s 12 televizními programy. Občané České republiky mají právo využívat technologického pokroku a konec konců mají právo na to, aby jim televize nabízely víc než jen reality show, což byl třeba loni na podzim trošku problém. Pluralita nabídky je také věcí odpovědnosti státu, protože on disponuje kmitočtovým spektrem a možností přes takový orgán, kterým je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, tyto licence udělit, uvedl v Bratislavě Petr Pospíchal. RRTV podle něj už splnila všechny úkony potřebné k finálnímu rozhodnutí a teď už jen zdržuje.

Za zdržování Petr Pospíchal považuje i chystané konzultace s provozovateli digitálních sítí. To je rozhodnutí, kterému nerozumím a nepovažuji ho za správné ani zákonné. Prošlo ale většinou hlasů a RRTV se jím musí řídit. Čili ten proces se teď v tom takovém předvolebním období dál protahuje a oddaluje a nikdo přesně neví, kam až to půjde. To všechno v situaci, kdy žadatelé musí dotovat chod svých projektů, kanceláře, lidský potenciál, smluvní potenciál… Takže ta situace dospěla až do bodu, kdy se rozhodování opět odkládá, a já cítím, že vůle rozhodnout před parlamentními volbami nebude velká. Rozhodně ne u těch radních, kteří toto rozhodování blokují už delší čas, posteskl si Petr Pospíchal na bratislavské konferenci. České republice tak podle něj hrozí „divoká digitalizace“, kdy si provozovatelé najdou jiné cesty, jak se dostat k divákům.

Co si myslíte o průtazích s udělováním digitálních licencí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).